Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тут мало кольорів. Але є ця чарівна усмішка»

Картину з Будановим і жабеням продали за 6 тисяч доларів

Відома українська художниця Євгенія Гапчинська написала картину, на якій зображені очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов і його улюблене жабеня Петро. Попри те, що роботу було оприлюднено недавно, її вже продали — за 6 тисяч доларів.

За словами майстрині, певний час вона не могла нічого малювати. Однак діти буквально змусили її по­вернутися до пензлів, фарб і мольберта. І попросили напи­сати… портрет Буданова. Чому саме очільника ГУР? Тому що, розповіла художниця, Кирило Буданов — улюбленець усієї їхньої родини. Так і народилася картина «Буданов і чарівне жа­беня».

— Тут мало кольорів. Мало деталей. Але є ця чарівна усміш­ка. Славнозвісна, яка всім нам подобається, — каже Євгенія Гапчинська.

За словами художниці, об­раз головного розвідника України вона творила не у його кабінеті, а за допомогою од­ного з його інтерв'ю. Робила стоп-кадри й уважно розгля­дала деталі, щоб відтворити зовнішність генерала. Під час цього процесу поруч з Будано­вим на картині з’явилася жаба. Художниця назвала цю жабу «казковою».

Так і з’явилася фраза «Бу­данов і чарівне жабеня», яку Гапчинська нанесла на полотно одразу після завершення карти­ни. Через кілька годин вирішила змінити назву, проте її спроби виявилися невдалими. Іноді, щоб фарба висохла, зізнається художниця, потрібен тиждень, а тут схопилася намертво майже одразу…

Генерал Буданов відреагу­вав на картину. За його слова­ми, жабеня, зображене на кар­тині, має ім'я Петро і йому вже 17 років. Петро — справжній довгожитель. Коли Євгенія Гапчинська сказала, що їй зда­ється, ніби це жабеня щось «нашіптує» керівнику ГУР, Бу­данов загадково пожартував, мовляв, усе можливо, але це залишиться між ними… «Дякую пані Євгенії та їхнім із чолові­ком-воїном дітям, які надиха­ють художницю на створення свого магічного й прекрасного світу полотен!» — написав Кири­ло Буданов у соцмережах.

Схожі новини