У перерві між концертами займається бджільництвом
Володимир Ковцун — телеведучий та актор, більш відомий широкому загалу під псевдонімом Владзьо з програми «Вар'яти». А його хобі стало пасічництво. У селі Гниличках Підволочиського району, де народився, він має 20 вуликів. Туди й їде у перерві між концертами, аби попрацювати, набратися наснаги та відпочити душею
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516898/bdzhilnytstvo.jpg)
Чоловік каже, що ні на секунду не шкодує про своє заняття. «Живемо з бджолами душа в душу: то вони мене покусають, то я в них мед заберу», — жартує під час розмови.
А згодом продовжує: «Коли починав пасічникувати, то думав (як і чимало людей, котрі ніколи не займалися бджільництвом), що це — легка справа. Мовляв, відкрив кришку вулика, зачерпнув меду — і сиди, смакуй».
Насправді ж — не все так просто. То доволі відповідальне заняття, потребує чимало зусиль та часу.
Перші вулики пан Володимир майстрував сам. Зараз поряд із ними встановив найсучасніші «хатинки» з пінополістиролу. Саме такі, які поширені у Німеччині, США тощо.
Тепер, як подейкують друзі-гумористи, пан Володимир усіх своїх бджіл знає по імені, і для нього немає нічого цікавішого за тих комах.
Про крилатих підопічних розповідає з усмішкою: «Люблю бджіл. Бо гарні, добрі, спокійні. Кожна зайнята якоюсь справою. Йдеш між рядами, а вони підлетять, обдивляться своїми п’ятьма очима, обнюхають, але не чіпають — бо свій.
Тим часом у вулику матка відкладає яєчка, щоб було багато діток, няньки годують малечу. Основна маса членів родини на роботі - збирають нектар. Комірники приймають його і вкладають у стільники. Інші комахи готують прополіс… Кипить життя".
Ентузіаст каже, що любить працювати на пасіці впродовж цілого року, адже кожної пори робота має свої особливості. Бджілки трудяться постійно, без вихідних. На Тернопільщині цвітуть різноманітні медоноси — сади, різнотрав'я, соняшник, гречка. Не оминають крилаті особини навіть будяків, котрі теж активно медують.
Восени, із похолоданням, активність комах дещо знижується. «Тоді вони сидять у своїх домівках — бджоленят годують, за маткою доглядають, мед запечатують. А ще — мене вкусять, коли загляну всередину.
Навіть перед зимою в господарстві є достатньо клопотів — поскорочувати сім‘ї, обробити від кліща, за потреби підгодувати. Хоча залишаю у вуликах багато меду — щоб вистачило до весни", — говорить Володимир.
Він зазначає, що вже тривалий час не вживає цукру. Тепер на столі завжди стоїть мед. Саме з нього, а не кави чи сигарети, починає кожен свій день. І всім радить їсти цей солодкий продукт, який не лише смачний, а й надзвичайно корисний для здоров’я.
Алла КОВАЛЬСЬКА.