Передплата 2024 ВЗ

У перерві між концертами займається бджільництвом

Володимир Ковцун — телеведучий та актор, більш відомий широкому загалу під псевдонімом Владзьо з програми «Вар'яти». А його хобі стало пасічництво. У селі Гниличках Підво­лочиського району, де народився, він має 20 вуликів. Туди й їде у перерві між концертами, аби попрацюва­ти, набратися наснаги та відпочити душею

Вулики Володимира Ковцуна – естетичні та доглянуті. Фото з архіву Володимира Ковцуна
Вулики Володимира Ковцуна – естетичні та доглянуті. Фото з архіву Володимира Ковцуна

Чоловік каже, що ні на секунду не шкодує про своє заняття. «Живемо з бджолами душа в душу: то вони мене покусають, то я в них мед заберу», — жартує під час розмови.

А згодом продовжує: «Коли починав па­січникувати, то думав (як і чимало людей, котрі ніколи не займалися бджільництвом), що це — легка справа. Мовляв, відкрив кришку вулика, зачерпнув меду — і сиди, смакуй».

Насправді ж — не все так просто. То до­волі відповідальне заняття, потребує чима­ло зусиль та часу.

Перші вулики пан Володимир майстру­вав сам. Зараз поряд із ними встановив найсучасніші «хатинки» з пінополістиролу. Саме такі, які поширені у Німеччині, США тощо.

Тепер, як подейкують друзі-гумористи, пан Володимир усіх своїх бджіл знає по імені, і для нього немає нічого цікавішого за тих комах.

Про крилатих підопічних розповідає з усмішкою: «Люблю бджіл. Бо гарні, добрі, спокійні. Кожна зайнята якоюсь справою. Йдеш між рядами, а вони підлетять, обдив­ляться своїми п’ятьма очима, обнюхають, але не чіпають — бо свій.

Тим часом у вулику матка відкладає яєч­ка, щоб було багато діток, няньки годують малечу. Основна маса членів родини на роботі - збирають нектар. Комірники при­ймають його і вкладають у стільники. Інші комахи готують прополіс… Кипить життя".

Ентузіаст каже, що любить працювати на пасіці впродовж цілого року, адже кожної пори робота має свої особливості. Бджілки трудяться постійно, без вихідних. На Тер­нопільщині цвітуть різноманітні медоноси — сади, різнотрав'я, соняшник, гречка. Не оминають крилаті особини навіть будяків, котрі теж активно медують.

Восени, із похолоданням, активність комах дещо знижується. «Тоді вони сидять у своїх домівках — бджоленят годують, за маткою доглядають, мед запечатують. А ще — мене вкусять, коли загляну всередину.

Навіть перед зимою в господарстві є до­статньо клопотів — поскорочувати сім‘ї, об­робити від кліща, за потреби підгодувати. Хоча залишаю у вуликах багато меду — щоб вистачило до весни", — говорить Володи­мир.

Він зазначає, що вже тривалий час не вживає цукру. Тепер на столі завжди сто­їть мед. Саме з нього, а не кави чи сигаре­ти, починає кожен свій день. І всім радить їсти цей солодкий продукт, який не лише смачний, а й надзвичайно корисний для здоров’я.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини