Артишок дарує тугі головки
Ореста Кашицька з міста Мостиська торік почала вирощувати нову для нас культуру — артишок (що зовні схожий на великий будяк). Він доволі поширений в Італії, Єгипті та Греції
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/514782/artyshok.jpg)
Для згаданого теплолюба доводиться застосовувати розсадний метод. Висіявши насіння, жінка наприкінці року отримала репродуктивний матеріал (коріння). Його висадила у ґрунт і на зиму прикрила плівкою. Навесні, щойно пригріло сонечко, зняла її.
Рослини швидко формували вегетативну масу. Наприкінці травня з’явилися перші плоди — їстівні м’ясисті головки, котрі використовують у кулінарії та флористиці (для приготування букетів). Зрізують їх, коли бутони ще тугі і пелюстки не розкрилися.
Господиня має два сорти — зелений та фіолетовий. Взялася за них із цікавості - щоб перевірити, як почуватиметься цей екзот на Львівщині. Поки що відвела йому невелику площу, котру в разі успіху розширить.
Ці новосели доволі невибагливі. Навіть бур’янів біля них мало. Щодо схеми посадки, то пані Ореста наразі експериментує. «Прописала» екземпляри з відстанню 2,8 метра. Догляд традиційний — як і для переважної більшості овочевих.
Зауважимо, це не перша новинка, за котру взялася героїня нашої розповіді. Уже кілька сезонів поспіль вона успішно плекає спаржу, яка знайшла своїх споживачів.
В усьому допомагає матері донька Роксолана. Працює не тільки на полі, а й представляє продукцію гурманам-покупцям, любителям здорового харчування на Фермерському ярмарку, що відбувається кожної суботи у центрі Львова.