Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Артишок дарує тугі головки

Ореста Кашицька з міста Мостиська торік почала вирощувати нову для нас культуру — артишок (що зовні схожий на великий будяк). Він доволі поши­рений в Італії, Єгипті та Греції

Роксолана Кашицька пропонує львів’янам артишок, який виростила разом із матір’ю. Фото автора
Роксолана Кашицька пропонує львів’янам артишок, який виростила разом із матір’ю. Фото автора

Для згаданого те­плолюба доводиться застосовувати роз­садний метод. Висіявши на­сіння, жінка наприкінці року отримала репродуктивний матеріал (коріння). Його ви­садила у ґрунт і на зиму при­крила плівкою. Навесні, що­йно пригріло сонечко, зняла її.

Рослини швидко форму­вали вегетативну масу. На­прикінці травня з’явилися перші плоди — їстівні м’ясисті головки, котрі використову­ють у кулінарії та флористиці (для приготування букетів). Зрізують їх, коли бутони ще тугі і пелюстки не розкрили­ся.

Господиня має два сор­ти — зелений та фіолетовий. Взялася за них із цікавості - щоб перевірити, як почува­тиметься цей екзот на Львів­щині. Поки що відвела йому невелику площу, котру в разі успіху розширить.

Ці новосели доволі неви­багливі. Навіть бур’янів біля них мало. Щодо схеми по­садки, то пані Ореста наразі експериментує. «Прописа­ла» екземпляри з відстанню 2,8 метра. Догляд тради­ційний — як і для переважної більшості овочевих.

Зауважимо, це не перша новинка, за котру взялася героїня нашої розповіді. Уже кілька сезонів поспіль вона успішно плекає спаржу, яка знайшла своїх споживачів.

В усьому допомагає ма­тері донька Роксолана. Пра­цює не тільки на полі, а й представляє продукцію гур­манам-покупцям, любите­лям здорового харчування на Фермерському ярмарку, що відбувається кожної су­боти у центрі Львова.