Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розсаду плекають немов дитину

Юлія Пархомець працювала копірайтеркою, прибиральницею, продавчинею квітів на ринку, навчала дітей англійської мови… Кілька років тому разом із чоловіком та малим сином Левом покинула місто Кременчук і переїхала у батьківське село Обознівку

Рослини Юлії Пархомець виростають міцними та здоровими. Фото з архіву Юлії Пархомець
Рослини Юлії Пархомець виростають міцними та здоровими. Фото з архіву Юлії Пархомець

Там молоді люди вирішили гос­подарювати. Довго думали, що ви­рощувати. Зупинили свій вибір на розсаді, яка потрібна всім городникам.

Важливе значення у цій справі має підготовка ґрунту. Юлія користується власним рецептом: однакові пропорції піску, торфу, компосту або перепрілого гною та городньої землі. Останній ком­понент бере не з-під картоплі, томатів, перцю, а там, де росли цибуля, часник, горох, зеленні культури, що залишають після себе корисні речовини. Якщо ж немає компосту чи перегною, можна використати пісок (для дренажу) та по­піл.

У готову суміш господиня додає Біо­хелп, який виконує роль стимулятора росту, додаткової поживи (містить азо­тофіксувальні бактерії) і профілактично­го засобу проти хвороб.

Попередньо пані Юлія пророщує на­сіння у вологій ганчірці. Приблизно на 3−4 день воно прокльовується. Перець, баклажани, томати та ранню капус­ту жінка висіває у березні, а пізню — з 10 квітня.

Паросткам необхідний старанний догляд. Слід дотримуватися принципу: краще нехай підсохнуть, ніж матимуть надмір води (бо тоді з’являються гриб­кові недуги).

Неабиякою проблемою є пліснява. Після її появи ґрунт варто підсушити і тривалий час не поливати. Сірником збирають білий наліт, а потім проводять обробку проти грибка. Також рекомен­дується розпушити поверхню та пере­містити рослини під сонце.

Оскільки паростки люблять тепло, то висаджувати на грядку треба тоді, коли стовпчик тер­мометра підніметься до +20°С.

Окремий підхід до огірків. Раніше сім'я вирощувала їх лише в теплиці, бо так і врожай був швидше, та й плодоношен­ня — тривалішим. Але віднедав­на спробували плекати ці овочі у відкритому ґрунті. Йдеться про сорт Шакті, рослини якого обходяться без шпалер. Від­дача неабияк потішила. Корні­шони виросли гарної форми, без порожнин, не гірчили. Вони ідеально підійшли для консер­вування та засолювання. Тож ентузіасти не відмовляться від них і нинішнього сезону.

А в теплиці без опалення Пархомці висівають редиску сорту 18 днів та Сора, салат Одеський кучерявець. Відтак є рання вітамінна продукція.

Чималу ділянку відведено під суницю садову, а саме сорти Ліноса та Азія. Подружжя про­бувало ще й Альбу, але не спо­добався смак.

За час хазяйнування героїня нашої розповіді набралася чи­малого досвіду, тож уже навіть може сама дати рекомендації щодо вирощування овочів.

Ще одна палка любов Юлії - квіти. Займатися ними роз­почала бабуся, а потім долучи­лися інші родичі. Дівчина теж допомагала старшим. Тож уже змалку знала, що до рослин слід докласти чимало праці. Від роботи гудуть ноги, руки стають рапатими, потрісканими. До того ж трапляється алергія на препарати, якими обробляють насадження.

Та одного разу спробувала посіяти сухоцвіти. Їй дуже спо­добалося отримувати чудові бу­кети, котрі стоять у вазі не один місяць, нагадуючи про літо.

Водночас родина має ферму, для якої придбали спеціальне приміщення. Доглядають кіз, ін­диків. Таким чином є на столі й екологічно чисте м’ясо.