Розсаду плекають немов дитину
Юлія Пархомець працювала копірайтеркою, прибиральницею, продавчинею квітів на ринку, навчала дітей англійської мови… Кілька років тому разом із чоловіком та малим сином Левом покинула місто Кременчук і переїхала у батьківське село Обознівку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/510607/rozsada.jpg)
Там молоді люди вирішили господарювати. Довго думали, що вирощувати. Зупинили свій вибір на розсаді, яка потрібна всім городникам.
Важливе значення у цій справі має підготовка ґрунту. Юлія користується власним рецептом: однакові пропорції піску, торфу, компосту або перепрілого гною та городньої землі. Останній компонент бере не з-під картоплі, томатів, перцю, а там, де росли цибуля, часник, горох, зеленні культури, що залишають після себе корисні речовини. Якщо ж немає компосту чи перегною, можна використати пісок (для дренажу) та попіл.
У готову суміш господиня додає Біохелп, який виконує роль стимулятора росту, додаткової поживи (містить азотофіксувальні бактерії) і профілактичного засобу проти хвороб.
Попередньо пані Юлія пророщує насіння у вологій ганчірці. Приблизно на 3−4 день воно прокльовується. Перець, баклажани, томати та ранню капусту жінка висіває у березні, а пізню — з 10 квітня.
Паросткам необхідний старанний догляд. Слід дотримуватися принципу: краще нехай підсохнуть, ніж матимуть надмір води (бо тоді з’являються грибкові недуги).
Неабиякою проблемою є пліснява. Після її появи ґрунт варто підсушити і тривалий час не поливати. Сірником збирають білий наліт, а потім проводять обробку проти грибка. Також рекомендується розпушити поверхню та перемістити рослини під сонце.
Оскільки паростки люблять тепло, то висаджувати на грядку треба тоді, коли стовпчик термометра підніметься до +20°С.
Окремий підхід до огірків. Раніше сім'я вирощувала їх лише в теплиці, бо так і врожай був швидше, та й плодоношення — тривалішим. Але віднедавна спробували плекати ці овочі у відкритому ґрунті. Йдеться про сорт Шакті, рослини якого обходяться без шпалер. Віддача неабияк потішила. Корнішони виросли гарної форми, без порожнин, не гірчили. Вони ідеально підійшли для консервування та засолювання. Тож ентузіасти не відмовляться від них і нинішнього сезону.
А в теплиці без опалення Пархомці висівають редиску сорту 18 днів та Сора, салат Одеський кучерявець. Відтак є рання вітамінна продукція.
Чималу ділянку відведено під суницю садову, а саме сорти Ліноса та Азія. Подружжя пробувало ще й Альбу, але не сподобався смак.
За час хазяйнування героїня нашої розповіді набралася чималого досвіду, тож уже навіть може сама дати рекомендації щодо вирощування овочів.
Ще одна палка любов Юлії - квіти. Займатися ними розпочала бабуся, а потім долучилися інші родичі. Дівчина теж допомагала старшим. Тож уже змалку знала, що до рослин слід докласти чимало праці. Від роботи гудуть ноги, руки стають рапатими, потрісканими. До того ж трапляється алергія на препарати, якими обробляють насадження.
Та одного разу спробувала посіяти сухоцвіти. Їй дуже сподобалося отримувати чудові букети, котрі стоять у вазі не один місяць, нагадуючи про літо.
Водночас родина має ферму, для якої придбали спеціальне приміщення. Доглядають кіз, індиків. Таким чином є на столі й екологічно чисте м’ясо.