Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окопні свічки із запахом хвої

У Львові виготовили свічки із залитими воском шишками, які не лише зігрівають у бліндажі, а й дають відчуття Різдва

Окопні свічки з шишок виготовляє також пенсіонерка Марія Іванівна Васютик. Фото Андріяна Мозоли
Окопні свічки з шишок виготовляє також пенсіонерка Марія Іванівна Васютик. Фото Андріяна Мозоли

У Львові вперше виготовили партію оригінальних окопних свічок — із залитими воском шишками хвої. В Україні такі свічки вперше почали практикувати на виробництві волонтери з Сумської області. Суть такого винаходу для побуту військових — під час згоряння картонного гнота у банці горять також шишки, які дають не лише тепло та хороше освітлення (на відміну від класичного варіанту окопних свічок. — Авт.), а й неймовірний аромат хвої та дезінфекцію простору, де мешкають військові.

Ідея виготовляти у місті Лева окопні свічки з шишок належить волонтеру Андріяну Мозолі.

Волонтер Андріян Мозола показує, що відправлять на передову.
Волонтер Андріян Мозола показує, що відправлять на передову.

Одна з натхненниць виробництва свічок з шишок — 79-річна волонтерка Марія Іванівна Васютик, яка мешкає на вулиці Стрийській (в підвалі її будинку виготовляють свічки). Вона — бабуся Андріяна Мозоли. З першого дня війни пенсіонерка допомагає ЗСУ та наближати перемогу: плете маскувальні сітки, ліпить для військових вареники, пече булочки, пампухи та іншу смакоту, яку потім відправляють на передову. А тепер Марія Іванівна особисто заливає розтопленим воском форми для окопних свічок та формує команду однодумців-волонтерів.

Першу партію свічок з шишок львівські волонтери уже відправили на передову: на Донецький та Луганський напрямки, де зараз точаться запеклі бої. Зокрема, хвойний презент отримають захисники із львівських бригад.

Волонтери виготовили понад п‘ять тисяч окопних свічок з хвої. За день заливають по 300−400 свічок. На виробництві щодня працюють по три-чотири години. Над виготовленням свічок працюють до десяти волонтерів.

Шишки збирають у Брюховицькому лісі

«Хлопці з передової просили у нас щось нове, яке б добре зігрівало в окопах, — розповідає Андріян Мозола для „ВЗ“. — Іноді від звичайної окопної свічки йде кіптява. Особливо якщо свічка виготовлена з неякісних матеріалів. Вирішив виготовити новорічно-різдвяні свічки з ялинкових шишок, які волонтери назбирали у Брюховицькому лісі. Наші свічки мають особливість. Коли у бляшанки наповнені шишками наливаємо гарячий віск, кожна свічка отримувала інший колір, який залежить від виду шишки».

Запитую про потреби для виробництва свічок. Андріян Мозола відповів, що парафін особисто купує у Червонограді. Кілограм головного матеріалу для свічки коштує 110 гривень. За останніх пів року парафін подорожчав. Металеві бляшанки з-під консервації збирають всюди, де можна — переважно матеріали приносять друзі, знайомі. У кількох школах Львова волонтер організував пункт збору бляшанок для окопних свічок.

«Збираємо посуд з-під будь-якої консервації, головне — металева ємність», — продовжує розмову Андріян Мозола. — Моя ініціатива набирає обертів. Зокрема, наші свічки військові беруть і в покинуті будівлі на сході, де немає газу".

Схожі новини