Передплата 2024 «Добра кухня»

Поради автовласникові: як швидко оформити поліс ОСЦПВ

Автоцивілка або ОСЦПВ — документ, що страхує цивільно-правову відповідальність водія у разі настання аварійної ситуації на дорозі. Наявність такого поліса є гарантією фінансового відшкодування для постраждалих у ДТП, що сталася з вини страхувальника

Як вибрати страхову пропозицію швидко і без проблем — розглянемо у статті.

Кому потрібна страховка

Важливо розуміти, що поліс страхує автівку, а не її власника, і в більшості випадків «спрацює», навіть якщо за кермом під час ДТП перебував інший водій. На території нашої країни автоцивілка має бути оформлена на кожен транспортний засіб, зокрема на той, що в'їхав в Україну тимчасово. Її відсутність карається штрафом у 425−850 грн.

Нюанси страхування

Компенсація за полісом частково або повністю покриває витрати на ремонт автівки та медичне обслуговування постраждалих в аварії. Винний у ДТП ремонтуватиме свою машину і лікуватиметься за власні кошти. Не поширюється дія страховки на випадки викрадень, зломів, техногенних і природних форс-мажорів. Щоб отримати захист від цих ризиків, варто оформити поліс КАСКО.

Чи можна їздити без ОСЦПВ

Так, можна. До категорії водіїв, що можуть не оформляти ОСЦПВ, належать:

  • учасники бойових дій;
  • інваліди війни;
  • особи з інвалідністю 1 групи, що їздять на власному автомобілі.

У цьому разі збитки постраждалим відшкодує єдине об'єднання страховиків — Моторне (транспортне) страхове бюро. До речі, тільки страхові компанії, що є повними членами МТСБУ, мають право займатися оформленням автоцивілки в Україні.

Ціна ОСЦПВ

Вартість поліса встановлюється державою і передбачає базовий тариф, помножений на коефіцієнт з урахуванням:

  • типу та об'єму двигуна;
  • населеного пункту, де було зареєстровано транспорт;
  • стажу водія;
  • наявності пільг та інших факторів.

Ще один критерій, від якого залежить вартість поліса, — строк його дії. Найчастіше договір укладається на рік, але в деяких випадках водій може обрати тимчасову страховку з терміном дії 15 днів або 6 місяців.

Як оформити поліс

Щоб оформити автоцивілку, сьогодні необов’язково відвідувати страхову компанію. Набагато простіше і швидше оформити страховку онлайн, наприклад, на сайті Portmone. Достатньо ввести параметри автомобіля, і програма надасть перелік пропозицій від надійних СК. До речі, 10% від вартості поліса повертається на бонусний рахунок користувача у вигляді кешбеку.

Придбати поліс ОСЦПВ можуть лише зареєстровані клієнти Portmone. Для цього потрібно знайти в особистому кабінеті розділ «Страхування» і вибрати іконку «Автоцивілка».

У спеціальні поля слід ввести дані автомобіля:

  1. здійснити пошук за номером, вказавши наявність пільг;
  2. вказати детальну інформацію про автівку — марку, модель, рік випуску, об'єм двигуна, VIN-код, місце реєстрації.

Система запропонує вибрати одну з пропозицій та надасть список страховиків із цінами. Обравши найкращі умови страхування, заявник вказує такі дані:

  • ПІБ;
  • дату народження;
  • телефон;
  • адресу електронної пошти;
  • місце прописки;
  • серію та номер документа, що посвідчує особу та підтверджує пільги.

Після цього варто перевірити правильність введених даних, натиснути кнопку «Оформити поліс» і ввести одноразовий цифровий код, що прийде на телефон. Після оплати на електронну пошту замовника надійде квитанція-підтвердження і поліс ОСЦПВ.

Оформлення автоцивілки через Portmone має безліч плюсів. Серед них — простий та зрозумілий алгоритм, можливість заощадити час і підібрати максимально вигідний варіант страховки.

Схожі новини