Передплата 2024 «Добрий господар»

Навіщо знищили «Інформаційний простір»?

Директор «Торгпреси» каже, що мозаїка була у поганому стані. А ще у ній було слово «ленін»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Після суспільного резонансу чиновники міської ради зобов’язали орендаря приміщення у будівлі видавництва «Вільна Україна» (вул. Стрийська) відновити мозаїку «Інформаційний простір». Її автором є Богдан Сойка, мозаїку внесено до списку мистецьких творів Львова з відповідним охоронним номером. Панно 80-х років прикрашає приміщення колишнього магазину «Союздрук», що на першому поверсі будівлі. І раптом орендар приміщення вирішив позбутися мозаїки… Доля «Інформаційного простору» виявилася такою ж, як і мозаїки на рибну тему (згодом відновленої) на фасаді супермаркету на вулиці Володимира Великого. Від «Інформаційного простору» залишився лише контур на цементі…

Мозаїку було виконано зі смальти, вона заповнювала майже всю площу стіни. Ком­позиція з фігурами п’яти жі­нок, що символізують п’ять континентів і обмін інформаці­єю у світі. «Біла» жінка симво­лізує Євразію і передає книги… Експерти кажуть, компози­ція вирізняється серед мозаїч­них творів радянського періоду увагою до деталей і ретельніс­тю виконання.

На інцидент уже відреагу­вав перший заступник місь­кого голови Львова Андрій Москаленко. Сказав, що орен­дарі змушені будуть за власний кошт відновити мозаїку. А тим­часова директорка Управління охорони історичного серед­овища ЛМР Наталія Алексєє­ва повідомила на брифінгу, що за фактом руйнування мозаїки мерія готує заяву в поліцію за ст. 298 ККУ. Також міськрада звер­неться до Верховної Ради і пре­зидента — з пропозицією законо­давчо посилити відповідальність за руйнування пам’яток.

Директор «Торгпреси» Сергій Васечко, який має у власнос­ті приміщення у будівлі видав­ництва, каже, що відновлювати мозаїку немає сенсу, навіть якщо міська влада застосує «адміні­стративну силу». За словами пана Васечка, елементи мозаї­ки осипалися самі собою через вологу стіну, в будинку протікає дах. Художній твір був у поганому стані, його неабияк знищив час. Ще один аргумент підприєм­ця, чому знищено мозаїку: посе­редині панно було слово «ленін». Мовляв, вирішили мистецький твір декомунізувати…

«Елементи мозаїки відпа­дали, ми їх підмітали. Жодно­го збереженого елемента у нас немає, тому відновлювати мо­заїку не плануємо. Якщо від­повідні органи бачать в ній цін­ність і захочуть відновити, то ми долучимось. Мені здається, що цей шум підняли не задля збе­реження мозаїки, а щоб збе­регти радянський об'єкт», — на­голосив пан Васечко.

Схожі новини