Передплата 2024 «Добра кухня»

Домашня кобила стала «шантажисткою»

Ледь не за кожен свій крок вимагає цукерку

Коні теж люблять ласощі.
Коні теж люблять ласощі.

Начитавшись повідомлень про «грибну повінь», жителі Старого Самбора Надія та Андрій на вихідні вибралися в гори по боровики. Того, що хотіли, не знайшли — гриби виявилися скороминущими. Зате набралися гарних вражень від іншого.

Міські гості зупинилися у своїх давніх знайомих на Турківщині. Ґазда Василь показав їм свою поміч­ницю — кобилу Зірку. І крім «чеснот», розповів про її примхи: без стимулу не ступить кроку. Якось їхали на город виорювати картоплю: причепили плужок, крикнули «вйо, Зірка!» — а вона стоїть як вкопана. Довелося лізти у кишеню за цукерком. Схрумавши батончик, коняка взялася копати бульбу.

Щось подібне було через кілька годин. Повер­талися з урожаєм додому, під'їхали до мосту че­рез гірський потічок — а Зірка зупинилася і всім своїм виглядом показує, що її знову треба заохо­тити. Лише після грудочки рафінаду і невеличкої морквини у зубах пошкандибала далі.

Потім була ще одна непередбачена зупинка. Перед крутим підйомом кобила терпляче чекала, поки її ще чимсь задобрять. Добре, що Надя мала у наплечнику круасан із повидлом — Зірка спожи­ла його одним махом.

Вимагачкою ця гриваста стала, коли ще була маленькою. До неї у конюшню щодня навідувалися дідові онуки і пригощали солоденьким. Як мовить­ся, навчили на чиюсь голову. Тепер пан Василь пе­ред виїздом у поле, до лісу, повинен покласти у ки­шеню кілька гостинців для кобили. Інакше вона у відповідальний момент впреться як осел…

Схожі новини