Три десятиліття не розлучається з малиною
Зіновій Шалай зі села Гряди, що за 7 км від Львова, спочатку займався городництвом — плекав розсаду перцю, помідорів, капусти. Потім вирощував помідори, огірки, перець, а також овочі борщового набору — капусту, буряки, моркву…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/496730/malyna.jpg)
А вже понад 30 останніх років чоловік не розлучається з ремонтантною малиною. Захопився нею, коли ранньої осені побачив у Польщі на прилавках чудові ягоди.
«Це мені заімпонувало, сподобалося. Тож відразу придбав два десятки саджанців і, приїхавши додому, посадив біля своєї хати», — пригадує ентузіаст.
На той час він був першим у Львівській області, хто зайнявся згаданою культурою й отримав чудові результати. Побачивши такі великі плоди, деякі люди вважали їх штучними, інші не могли повірити, що то вирощено в Україні.
Пан Зіновій не зупинявся на досягнутому. Наступного року вже мав цілу плантацію ягідників сорту Поляна, який досі добре врожаїть.
Свою продукцію господар постачав у провідні ресторани Львова. До речі, він першим узявся фасувати малину у півлітрову пластмасову тару.
Невдовзі колекція Шалая поповнилася жовтими ягодами Золота роса. Цей сорт теж привезений із Польщі. Плоди гарні, смачні і досить солодкі. Єдиний недолік — не надто транспортабельні.
Після цього садівник перепробував десятки різновидів. Зокрема, з Англії привіз саджанці Хімбо Топ, що дарують смачну продукцію. Щоправда, новинку важко доглядати, адже кущі трохи колючі.
Є в Зіновія Михайловича навіть сорт Маравілла, котрий англійці запатентували для своєї королеви.
Останнє надбання ґазди — малина Мапема. Рослини вибагливі та вимагають спеціальних умов. Проте їхні ягоди — великі й ароматні.
Окрім червоної та жовтої, має герой нашої розповіді й чорну малину. Це літній сорт, що врожаїть у червні і багатий на йод. Для галицьких теренів такі ягідники дуже потрібні, адже значна кількість людей страждає від дефіциту цього елемента.
Водночас «прописалися» на ділянці ініціативного сельчанина фундук, черешні, вишні, груші, сливи, персики. Звісно, знайшлося тут місце яблуням — як раннім, так і пізнім різновидам. Також пишається дбайливий чоловік кизилом, якого має аж п’ять сортів: Миколка, Світлячок, Елегант, Федір, Екзотичний.
Варто згадати й смородину, що не вражається хворобами. Її ягоди з сухим відривом, тож добре транспортуються. Поряд ростуть порічки різних кольорів — червона, біла. Є навіть темно-вишнева. Це напрацювання наших селекціонерів, тож не випадково сорт носить назву Львівський.