Передплата 2024 «Добрий господар»

На балконі облаштувала грядки

Львів'янка Анна Іваськевич увесь весняно- літній сезон проводить на дачі, що в селі Кам’яноброді Яворівського району. На тамтешніх шести сотках вирощує різноманітні овочі, яких вистачає чималій родині

Анна Іваськевич усю душу вкладає у тендітні паростки. Фото автора
Анна Іваськевич усю душу вкладає у тендітні паростки. Фото автора

А холодної пори, коли земля скута морозом, активна жінка перено­сить свою діяльність на балкон власної квартири у дев’ятиповерховому будинку. Тут успішно вегетують мангольд (посіяний наприкінці осені), салат, зелена цибуля. Тож цілу зиму сім'я була забезпечена свіжою вітамін­ною продукцією. «Щоранку я щипала листки на канапки дітям, онучкам. А зелень продовжувала наростати», — розповідає господиня.

Поряд в окремих гор­щечках тягнеться до світла розсада ранніх помідорів, насіння яких висіяне на­прикінці лютого. Також пані Анна плекає томати пізніх сортів, перець. Зі встанов­ленням стійкого тепла вона переселить ці тендітні паро­стки у відкритий ґрунт.

Ентузіастка займаєть­ся не тільки традиційними культурами, але й має ек­зоти. Так, на балконі росте інжир, котрий передали до Львова з Німеччини. Його планує перевезти в село.

Є і лавр. А отримана з кісточки хурма торік уже за­цвіла. В окремому ящичку сходить арахіс, який жінка виростила з насінин (обгор­нула вологою тканиною та помістила неподалік джере­ла тепла). Тепер із цікавістю спостерігає за розвитком.

Аналогічно пророщувала батат. Солодкі бульби навіть присилали їй із Італії. Проте найкраще прийнялися ек­земпляри, придбані в од­ного тернопільського фер­мера. Кожен плід утворює багато паростків. Їх треба зрізати й приживити на ді­лянці. Таким чином удаєть­ся засадити велику площу.

Із першими променями сонця ентузіастка розпоча­ла роботу на дачі. У березні вона застелила шматок го­роду поліетиленовою плів­кою (аби краще прогрівся). Невдовзі висадила сюди картоплю й укрила клейон­кою (для швидшої з’яви сходів). Відтак уже в червні родина смакуватиме моло­дою бульбою.