Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Благодійна яблунева ялинка, ланцюг єдності, Маланка…

У Пустомитах відбулася культурна подія «Від Романа — до Йордана», де збирали гроші для воїнів на передову

Фото автора
Фото автора

У неділю, 22 січня, на День Соборності, у Пустомитах відбулася культурна благодійна акція «Від Романа — до Йордана». Проводжали Різдвяні свята та планували наступні культурні акції, щоб зібрати гроші на фронт, а відтак наблизити перемогу України. Організатор культурного заходу — Світлана Мерзлова, голова громадської організації «Всесвіт з Україною». З представників влади на свято завітав міський голова Пустомитів Олег Серняк, а також культурний бомонд міста Лева, волонтери, митці… Ведуча заходу — солістка Львівської національної філармонії Оксана Савіцька.

Свято стартувало із символічного ланцюга єдності усіх гостей, які взялися за руки, аби засвідчити міцну єдність українців у такий нелегкий час. Поки гості стояли у ланцюзі єдності, на сцені виступила юна співачка Єва Пославська з композицією «Підіймайся з колін». Для гостей також виступав молодіжний вертеп Пустомитівської громади. Львівські артисти вразили гостей креативним театралізованим дійством «Маланка». Атмосферу свята підтримували юні учасниці танцювального колективу «Плеяда», скрипаль-віртуоз Микола Сало, саксофоніст Василь Пташник…

Як розповіла для «ВЗ» рестораторка, громадська діячка, співорганізаторка культурної події «Від Романа — до Йордана» Ольга Хоп’як, «фішка» заходу — благодійна яблунева ялинка, біля якої стояв солом’яний дідух — один із символів Різдвяних свят. Ялинка декорована великими червоними яблуками, як це робили у Галичині на початку XX століття. Суть акції - гості купували яблука (кошти кидали у спеціальну скриньку) і замість фрукта вішали на зелене дерево синьо-жовтого ангела з побажанням для воїнів. За концертну програму ялинка змінила декор — з яблук на патріотичних ангелів.

«Вперше у Пустомитах організовуємо благодійну яблуневу ялинку спільно з громадською організацією „Всесвіт з Україною“, плануємо, щоб вона була традиційною, — відзначила пані Ольга. — Кожен охочий може зняти з ялинки яблуко і повісити патріотичного ангелика з побажанням для воїна. Потім ті ангелики ми передамо на передову, аби вони зігрівали наших воїнів, стали для них символічним захистом. Ангелики — символ доброти і говорять про те, що ми чекаємо наших хлопців вдома. Побажання на ангеликах допоможуть нашим хлопцям зігріти душу».

Не культурною програмою єдиною. Під час концерту можна було взяти участь у майстер-класі з виготовлення ангеликів з синьої та жовтої тканини в стилі національного стяга. Зауважила, ангелики активно виготовляли не лише діти, а й дорослі. Оскільки культурний вечір був в етностилі, там можна було придбати намисто ручної роботи від мисткині Світлани та картини художниці Ярослави Павлюковець. Виручені від продажу картин та намиста кошти митці скерують на допомогу ЗСУ.

Спілкуюся з майстринею намиста пані Світланою. Її роботи коштують від тисячі до п’ятнадцяти тисяч гривень. Частину коштів жінка жертвує для потреб ЗСУ. «Моє намисто — з напівдорогоцінного каміння, — каже майстриня. — Не цураюся і хорошого скла ручної роботи. У моєму намисті є також елементи з металу, бісеру. Як у творчої натури, не цураюся жодного матеріалу. Все, що потрапляє в руки перетворюється на красиве намисто».

Мені сподобалися коралі з тризубом, який має вирізьблені старовинні символи, як своєрідний код-захист українки.

Художниця Ярослава Павлюковець продавала свої картини за стартовою вартістю від тисячі гривень. Також виставила на благодійні торги свою книжку «Вільна Я», де описала свій творчий шлях. Ціна книжки — 300 гривень.

Схожі новини