Передплата 2024 «Добрий господар»

«Уклав цю книжку для того, щоб оповісти, які люди в минулому жили у Львові»

Премію Шевельова отримав журналіст та перекладач Андрій Павлишин

Андрій Павлишин
Андрій Павлишин

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Її присуджують раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. Імена переможців традиційно оголосили 17 грудня — в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова. Цього року урочиста церемонія відбулася в укритті Києво-Могилянської Бізнес-Школи.

Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2022 року отримав журналіст, історик та перекладач Андрій Павлишин за книжку «Нам і далі загрожує вічність».

Андрій Павлишин — український журналіст, історик та перекладач, є дослідником відносин між Польщею та Україною, творчості Бруно Шульца та перекладів інтелектуальної літератури з польської на українську. У минулому — програмний і головний редактор видавництв «ЕСПОЛ», «Фенікс», «Просвіта», редактор культурологічного часопису «Ї», головний редактор «Львівської газети» та «Західної аналітичної групи». Співзасновник Форуму видавців у Львові. Автор книжок «Бруно Шульц» (2020) і «Нам і далі загрожує вічність» (2021) та низки перекладів творів польських авторів, серед яких Бруно Шульц, Станіслав Лем, Чеслав Мілош, Януш Корчак та інші. Лауреат премії імені Пантелеймона Куліша (2013) та перекладацької премії Польського ПЕН (2015).

Виступаючи зі словом подяки, Андрій Павлишин сказав:

«Есеїстика — мій улюблений жанр, і так було усе моє свідоме життя. З появою цієї книжки я як есеїст вийшов з тіні. Багато років працював перекладачем. Вийшло понад пів сотні книжок і тисячі статей у моєму перекладі. Але перекладач найчастіше залишається непоміченим. У цій книжці я зібрав есеї, розкидані в різні роки по різних виданнях. Я уклав цю книжку для того, щоб оповісти читачам про те, які люди в минулому жили у Львові. Бодай віртуально я спробував повернути їх до життя».

Декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук нагородив лауреата статуеткою Бронзового Ангела, виготовленою скульпторкою Світланою Карунською, а також грошовою премією та дипломом лауреата.

Цього року в межах Премії імені Шевельова також було вручено дві спеціальні відзнаки. Спеціальну відзнаку Капітули «за майстерну колумністику та аналіз воєнного сьогодення» отримав журналіст Павло Казарін за книжку «Дикий Захід Східної Європи». Також під час церемонії втретє було вручено Спеціальну відзнаку Радіо Культура. Відзнаку отримав письменник і журналіст Маркіян Прохасько.

Схожі новини