Передплата 2024 «Добрий господар»

Де можна скористатися студентською знижкою?

Період навчання — це час, коли кожна копійка на рахунку — і про це знають представники багатьох галузей, які пропонують спеціальні знижки для студентів. Акції для учнів стали постійною частиною прайс-листів перевізників, готелів, ресторанів і магазинів. А де можна знайти найцікавіші студентські пільги і скільки на них можна заощадити?

Про студентське життя говорять багато — розповіді про божевільні пригоди в гуртожитках, креативне використання чайників і радіаторів у приготуванні їжі, аскетичне харчування і вічне безгрошів'я стали легендарними.

Хто може скористатися студентською знижкою?

Відповідно до чинного в Польщі закону, учні та студенти до 26 років можуть користуватися низкою знижок, в зокрема у громадському транспорті, поїздах PKP, музеях, театрах та інших закладах культури. Однак варто знати, що список місць, де пропонують знижки зі студентським квитком, значно довший, адже така акція є і в багатьох приватних компаніях.

Деякі місця пропонують знижки для всіх студентів, а інші вирішують ввести спеціальні акції для тих, хто має відповідні документи.

Знижки в PKP

Польське законодавство передбачає встановлені законом знижки для студентів, які користуються громадським транспортом. Вони мають право на квитки дешевші на 51% від звичайної ціни. Це стосується як громадського транспорту, так і польської державної залізниці. Важливо, що встановлені законом студентські знижки поширюються лише на студентів до 26 років. У свій 26-й день народження вони втрачають право користуватися квитками за пільговою ціною.

Культура і відпочинок

Показавши свій студентський квиток, можна заплатити менше в театрах, музеях, галереях і на концертах. Знижки рідко досягають 50%, але навіть невелика знижка дозволить студентам частіше відвідувати культурні заходи. У приватних компаніях, схоже, теж розуміють, що навчання — важкий час для гаманця молодої людини. Тому про студентські знижки варто запитувати в кінотеатрах (як малих, так і мультиплексах) або в парках розваг, навіть якщо інформація про знижку ніде не відображається.

Ресторани

Багато ресторанів (особливо мережевих) пропонують страви, на які можна отримати знижку при пред’явленні студентського квитка. Тож іноді замість того, щоб уникати місць, які здаються недоступними для студентського бюджету, краще перевірити їхні веб-сайти та дізнатись, чи можна знайти знижку для себе. В багатьох закладає є окреме студентське меню. До речі, цікавий факт — заклади, які знаходяться ближче до вишів мають найбільше пропозицій для голодних студентів. Здебільшого знижки там виносять близько 20%.

Спорт

Студентські спортивні знижки можуть бути запропоновані двома способами. Перш за все — для фізично активних, це покупка квитка в спортзал чи фітнес, скелелазіння чи оренда обладнання для пейнтболу. Пропозиція в цій сфері дуже велика, тому що студенти є однією з найбільш свідомих груп нашого суспільства і прагнуть залишатися у формі. Однак і ті, хто віддає перевагу спостерігати за боротьбою спортсменів, а не брати в них активну участь, можуть розраховувати на знижки для студентів. Знижена ціна вхідних квитків на футбольні, баскетбольні та інші заходи є нормою для переважної більшості клубів, які хочуть залучити на стадіон якомога більше глядачів

Як скористатися студентською знижкою?

Щоб скористатися встановленою законом студентською знижкою на громадський транспорт, необхідно мати дійсний студентський квиток і документ, що підтверджує дату народження, наприклад, ID-картку або паспорт. У випадку інших студентських знижок зазвичай достатньо дійсного посвідчення особи. Треба показати його передню і задню частину, де знаходиться голограма.

Де шукати студентські знижки?

Більшість компаній та установ повідомляють про студентські знижки на етапі замовлення товару чи послуги. Якщо такої інформації немає, завжди можна запитати у представника служби підтримки, чи можуть студенти розраховувати на якісь знижки.

Окремі університети або студентські ради часто ведуть бази даних компаній і установ, які пропонують студентські знижки. Існують також спеціальні сайти, які збирають такі пропозиції, наприклад StudentBeans. Це найлегший спосіб знайти студентські місця

Детальніше на Ukrayina.pl