Передплата 2024 ВЗ

За 22 дні проїхав велосипедом 3549 кілометрів

Депутат Львівської обласної ради Микола Іщук у такий спосіб збирав кошти на реабілітацію і протезування воїнів, поранених на фронті

Микола Іщук сфотографувався з українським прапором біля базиліки Святого Якова. Фото з приватного архіву Миколи Іщука
Микола Іщук сфотографувався з українським прапором біля базиліки Святого Якова. Фото з приватного архіву Миколи Іщука

Львівський волонтер Микола Іщук організував благодійний велотур зі Львова до іспанського міста Сантьяґо-де-Компостелла. За 22 дні спортсмен-аматор здолав на велосипеді 3549 км — за маршрутом паломницького шляху Святого Якова. На фініші побував на могилі святого. У такий спосіб Микола Іщук збирає гроші (через поширені у соцмережах наліпки з QR-кодом) на реабілітацію поранених українських воїнів.

«Я фінішував у Сантьяґо-де-Компостелла, а зараз повертаюся додому, — розповів „ВЗ“ Микола Іщук. — Найбільше мене вразило це місто Компостелла неймовірної краси. Щоб проїхати маршрут, щоденно долав понад сотню кілометрів дорогами різних держав Європи. Метою моєї поїздки була не лише духовна проща, а й збір коштів на лікування, реабілітацію і протезування військовослужбовців, що лікуються у комунальному закладі Львівської обласної ради — Львівському обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи. Деякі воїни повертаються з фронту без рук, без ніг. Якщо Бог їм дозволив вижити, то маємо подбати про те, аби захисники жили повносправно».

Запитую про перешкоди під час туру. «Найголовніше — не виснажитися в дорозі, — відповідає паломник. — П'ятнадцять разів ремонтував колесо велосипеда. Перші чотири й три останні дні подорожі були дощовими. Сушився по кілька разів на день. Також було доволі холодно та спекотно».

Микола Іщук каже, якби не війна і не благородна ідея допомогти захисникам, навряд чи наважився б поїхати ровером зі Львова аж до Іспанії. «Вік уже не той, мені 47, — веде далі депутат ЛОР. — Але кожен долучається до перемоги України чим може. Якщо хтось не може воювати, то має працювати волонтером. Шляху Якова ще ніхто не долав велосипедом, він виснажливий. Я обрав найкоротший шлях у 3549 кілометрів. Поляки проклали свій шлях Якова — протяжністю у понад 4 тисячі кілометрів. Якщо йти пішки, не думаю, що можна його пройти швидше, ніж за три-чотири місяці. Це щодня треба проходити по 30 кілометрів. Деякі паломники зцілюються під час проходження шляху Святого Якова. Це дорога, яка має завершитися сповіддю перед Богом».

Схожі новини