Передплата 2024 «Добрий господар»

Залізничник прямує з Києва до Берліна на велосипеді, аби допомогти постраждалим від війни

Відстань у півтори тисячі кілометрів Олександр Красноштан збирається подолати до 21 вересня

Олександр Красноштан
Олександр Красноштан

Працівник «Укрзалізниці» родом з Вінниці (працює у столиці) Олександр Красноштан організував особистий благодійний веломарафон, щоб зібрати мільйон гривень для своїх колег, які через війну залишилися без житла та засобів для існування. 40-річний спортсмен-аматор мандрує велосипедом з Києва до Берліна і на своїй першій зупинці у Львові розповів на брифінгу про пригоди під час старту мандрівки.

Олександр Красноштан. Фото автора
Олександр Красноштан. Фото автора

Олександр Красноштан — керівник проєкту City Express (впровадження нових міських електричок по всій Україні). До Берліна мандрує не на спортивному, а на звичайному велосипеді. У його тревел-спортивному спорядженні - сумка з харчами, водою, ліками та технічними засобами для велосипеда. Каже, пригоди під час подорожі, серед яких проливний дощ його не лякають. Головне — допомоги залізничникам, яких спіткала війна.

«Це не перша моя поїздка велосипедом за кордон, а ось до столиці Німеччини планував поїхати давно, — розповідає веломарафонець „ВЗ“. — З Києва подорожував велосипедом до Риги, Хелму… У 2020 році їхав до Маріуполя. Боляче, що ворог в брудних чоботах топче нашу землю. Гроші за мій велопробіг збираю на спеціальний рахунок. Уже вдалося зібрати 50 тисяч гривень. До кінця подорожі сподіваюся на мільйон гривень. Ми створили рух „Залізна родина“, який опікується потребуючими сім'ями».

Олександр Красноштан каже, що гроші вкрай потрібні залізничникам, які постраждали від війни: 230 залізничників загинуло, 400 поранені. Ще чимало через ракетні обстріли втратили житло…

«У них є сім‘ї, діти, тому потрібно допомогти з грошима, — каже Олександр. — Вирішив поїхати з Києва до Берліна, аби назбирати мільйон гривень. Під час веломарафону буде трансляція, зустрічі з пресою, з волонтерами».

Залізничнику до фінішу залишилося подолати ще 900 кілометрів. Дивиться на свій смарт-годинник: «Уже подолав 540 кілометрів, в русі був понад 34 години. Сьогодні ввечері буде якраз половина шляху. У Берліні планую бути 20−21 вересня. Головна ціль подорожі - допомогти потребуючим родинам залізничників, а також довести собі, що зможу подолати усі перешкоди».

Олександр зупиняється на короткий відпочинок на заправках. Через кожних 25 кілометрів організовує відпочинок та легкий перекус (пауза у їзді триває не більше п’ятнадцяти хвилин). Вдень долає відстань у 150 кілометрів, вночі вирішив не їхати і добре виспатися.

«Ночую в готелях, на залізничних вокзалах, — продовжує розмову Олександр Красноштан. — У нас хороші дороги. Єдина перешкода під час мандрівки — з Житомира до Рівного мене застав потужний дощ з вітром. Таке випробування, мабуть, теж потрібне».

Схожі новини