Передплата 2024 «Добра кухня»

Окопна свічка горить три години

Такі парафінові пальники виготовляють львівські волонтери

Банка з-під горошку чи кукурудзи у вигляді свічки горить три години, низькі рибні консерви чи паштетні - десь годину
Банка з-під горошку чи кукурудзи у вигляді свічки горить три години, низькі рибні консерви чи паштетні - десь годину

Чого тільки не вигадують волонтери, аби допомогти Збройним силам України. Ось я дізналася, що у Львові Олександр Куцуренко з командою однодумців виготовляє окопні свічки. Здається, усе просто: у бляшанку з-під консервів чи пива кладеться картон, його заливають харчовим парафіном. А горить три години!

— Коли почалося повномасштабне вторгнення, було відчуття, що треба щось робити, — каже Олександр Куцуренко. Чоловік за освітою інженер-електромеханік. Працює на фірмі, яка надає консультаційні послуги. — У перші дні війни на нашій фірмі працював прихисток для переселенців, я там чергував, у такий спосіб долучився до волонтерського руху. Коли прихисток закрили, почав роздумувати, чим можу допомогти фронту?

Мій колега запропонував виготовляти для військових окопні свічки. На відміну від дров, окопна свічка не дає сильного диму (не демаскує позиції). Почав шукати матеріали. Парафін купую харчовий, — веде далі волонтер. — Є технічний парафін, він трішки дешевший, але може мати неприємний запах. Я обрав харчовий, аби голова ні в мене не боліла, коли буду його розливати по бляшанках, ні у хлопців. Цей парафін без запаху, тому з ним наразі працюю без респіратора.

— Як плавите парафін?

— На водяній бані. Якщо все роблю ввечері, то до ранку він застигає, і окопна свічка готова. Банка з-під горошку чи кукурудзи у вигляді свічки горить три години, низькі рибні консерви чи паштетні - десь годину.

— А бляшанки де берете?

— Потреба у бляшанках є постійно. Було так, що я навіть збирав їх у Стрийському парку, потім мив, — і в роботу! На OLX розміщував оголошення: якщо хтось може поділитися алюмінієвими банками, будемо раді. Родичі з-за кордону надіслали кошти на парафін. Небайдужі львів'яни привезли пакет бляшанок… Я коли їх побачив, подумав, що працюватиму, не розгинаючи спини… Але зголосилася пані, яка хоче допомогти. Це Ірина Беднарська — вдова Юрія Вербицького, Героя Небесної сотні. Тож я їй теж «закинув» трохи парафіну та алюмінієвих банок.

Разом з окопною свічкою планую передавати військовим колотий парафін — як пальне. Зможуть його підкладати до свічки, і вона горітиме не три години, а довше.

P.S. Хто має бажання долучитися до виготовлення окопних свічок або допомогти фінансово, звертайтеся до пана Олександра Куцуренка (його сторінка у Фейсбуці — Olexandr Kutsurenko). Або на мобільний телефон — 063 499 11 97.

Схожі новини