Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ультрамарафонець Микола Таран збирає благодійним бігом гроші на бус для ЗСУ

Пробіг 250 кілометрів за 22 години 48 хвилин

Ультрамарафонець фінішував біля університету Юрія Федьковича в Чернівцях, пробіг 250 кілометрів. Фото з архіву Миколи Тарана
Ультрамарафонець фінішував біля університету Юрія Федьковича в Чернівцях, пробіг 250 кілометрів. Фото з архіву Миколи Тарана

Український спортсмен, рекордсмен України з ультрамарафонського бігу (на дистанції у понад 42 км) Микола Таран організував особистий благодійний забіг, щоб зібрати гроші на бус для ЗСУ.

Стартував із села Небилова, що в Івано-Франківській області, фінішував у Чернівцях — біля головного корпусу Національного університету імені Юрія Федьковича.

За 22 години 48 хвилин хлопець пробіг дистанцію у 250 кілометрів, назбирав 20 тисяч гривень та 250 євро.

Ціна буса для фронту — 3 тисячі доларів.

Одна користувачка соцмереж, каже Микола, написала йому у приватні повідомлення і запропонувала: за кожен кілометр забігу відправить волонтерам на картку по одному євро. Загалом вона пожертвувала на фронт 250 євро.

Запитую, який був формат пожертв за його благодійний марафон.

«Ідею благодійного бігу запозичив з ісландського ультрамарафону Ice&Fire, — розповів спортсмен у коментарі для „ВЗ“. Оскільки в Україні війна, росія напала на Україну, я не зміг цього року представляти Україну на цих змаганнях. Вирішив пробігти дистанційно і відразу допомогти фронту. У такий час мені не хотілося бігти просто для себе, тому вирішив допомогти своїй знайомій Яні Бендак (мешкає у селі Вільхівка), яка займається благодійністю і допомагає фронту. Вирішив збирати гроші своїм бігом на окремий 58-й зенітно ракетний батальйон ОК „Схід“. У своїх соцмерерах опублікував анонс про благодійний забіг, гроші скидали на картку волонтерів, які збирають кошти на бус для наших воїнів. Багато людей мені писали, що їхні запаси фінансів завершуються, але все одно будуть жертвувати на фронт, аби наблизити перемогу України. Тоді зрозумів, що мені не можна здатися під час марафону і варто з усіх сил бігти до кінця».

Микола Таран розповів, що його забіг зіпсували погодні умови.

«Спочатку погода була хмарною, але на фінішній прямій був проливний дощ. На 250 кілометрів бігу я витратив понад 22 години. Це було складне випробовування. Кожного дня все менше і менше було сил. Тільки віра в себе, допомога людей і ціль мені не давали зійти з дистанції. Сподіваюся, своїм прикладом покажу, що кожний українець, не зважаючи на яких він фронтах, може допомогти нашим воїнам».

Спортсмен уже думає над іншими спортивними марафонами, аби допомогти зібрати гроші для потреб 58-го зенітно ракетного батальйону ОК «Схід».

Схожі новини