Передплата 2024 ВЗ

Наталія Ричкова вирощує 230 сортів троянд

Наталію Ричкову з міста Шостки знають як вправну квітникарку. Це хобі навіть допомогло їй стати керівником місцевого «Садового центру»

Розпочиналось усе, коли змінила міську квартиру на приватний будинок. Аби надати обійстю ошатності й привабливості, ви­садила нарциси та тюльпани. А своєрідною огорожею висту­пив ялівець козацький.

Далі настала черга троянд. Жінка придбала кілька саджан­ців й отримала поради щодо догляду. І все вийшло. Тепер на трьох сотках землі має рос­лини 230 сортів! Серед них — найрозкішніша колекція англій­ських троянд Девіда Остіна.

— Це мої улюбленці. Вони вражають вишуканістю та стій­кістю до хвороб, — каже пані Наталія.

Також в активі господині є хвойні, бересклети, карлико­вий бузок, магнолія, гортензії, лілеї, хости, юки, клематиси й кали. Окраса альпійської гірки — лаванда…

«Рослини слід любити, пестити, працювати з радіс­тю, адже вони не тільки да­рують аромат, красу, а й ліку­ють душу. Початківцям, котрі вирощують троянди, раджу першого сезону не допускати цвітіння. Тоді в майбутньому отримаєте пишні кущі», — го­ворить ентузіастка.

Поступово її обійстя пере­творилось на квітучий сад-розалій. Фото пані Наталія ви­ставила на сторінку у фейсбуці. Невдовзі до неї почали зверта­тися покупці. Так виникло ба­жання розширити горизонти.

Коли ж город біля оселі ви­явився замалим для нових рос­лин, а колекція постійно попо­внювалась, працьовита родина придбала в селі земельну ді­лянку. Там проводили всілякі експерименти: живцювання, прищеплювання.

Оскільки російсько-укра­їнська війна перекреслила всі плани, і навесні поціновувачам краси було не до озеленення, кмітлива жінка знайшла оригі­нальний вихід: висадила бага­торічні рослини у спеціальний фетровий горщик, який є біо­розкладним. Їх можна посели­ти на постійне місце будь-якої пори року, навіть улітку. Тара поступово розкладається в ґрунті.

У Ричкових часто влаштову­ють селфі жителі міста та гості. Всі, хто купує саджанці, отри­мують корисні поради щодо вирощування. До того ж пані Наталію нерідко запрошують приватні особи прикрасити подвір'я.

Наразі талановита жінка співпрацює з низкою розплід­ників України, експериментує, вдосконалює, мріє виростити ще одне диво — японську тро­янду. Зі своєю колекцією вона побувала у багатьох містах Чернігівщини та Сумщини.

«Знаєте, мене вражають наші люди… Здавалось би, тут війна, не до квітів, а вони купу­ють, висаджують, доглядають і створюють довкола красу, — за­уважує зі щемом у душі. — Ми обов’язково заквітчаємо всю нашу Україну».

Світлана Малиношевська

Схожі новини