Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Усі овочі до столу вирощують самі

Близько 30 років тому подружжя львів’ян Ігор та Ольга Джиговські придбали у садовому товаристві “Локомотив” дачну ділянку з невеликим будиночком

Поступово відремонтували та реконструювали приміщення, довели до ладу територію. Тож тепер це одне з кращих тутешніх господарств, де дбайлива родина проводить усі вихідні.

Недавно Ігор Володимиро­вич спроєкту­вав та власноруч звів біля хати кам’яну спо­руду (альтанку), при­значену для колекціо­нування старовинних українських предметів домашнього побуту. У цьому затишному приміщенні господарі зустрічаються з роди­чами, друзями.

Поряд постали ман­гал, дровітня тощо. До речі, більшість будівельних робіт ґазда виконує само­тужки. Лише на най­складніші запрошує кваліфікованого май­стра, котрому стає помічником.

Особливу увагу приділяє пан Ігор садовині. Зокрема, рос­туть на обійсті яблуні, груші (в тому числі колоноподібні), ви­шні, сливи, виноград, барба­рис. Червоними ягідками вкри­ті гілки гумі, неподалік синіють плоди ірги, що зміцнюють іму­нітет.

Вродили цьогоріч і поріч­ки, аґрус, молоденькі кущи­ки смородини. Уже вкрилася рум’янцем малина, набираєть­ся сил ожина. Біля огорожі добре почуваються кілька са­джанців лохини.

Прижилися й південні гості – абрикос, хурма, годжі. На зиму їх доводиться захищати від хо­лодів. «Прописалася» тут навіть шипшина, з плодів якої готують цілющий чай.

Також забезпечена родина овочами. У цьому плані найва­гоміша заслуга тещі – Марії Во­лодимирівни. Вона власноруч плекає розсаду помідорів, пер­цю, огірків, котру з настанням стійкого потепління поселяє на грядку. А торік навіть виплека­ла у міській квартирі саджанці кавунів та гарбузів, які згодом теж потрапили на город.

Ще ж дбайлива пенсіонерка висіває насіння руколи, салату, шпинату, моркви, петрушки, буряків, при допомозі інших членів доглядає картоплю, час­ник, цибулю. І пильно стежить, аби у міжряддя не заховався жоден бур’янчик!

Водночас є на ділянці ква­соля – спаржева та кущава (яська), цукрова кукурудза, суниця трьох сортів... Тобто все необхідне до столу мають своє.

А як же без краси? Ошат­ності подвір’ю надають квіти. Переважно займається ними дочка Ірина. Вона привезла з Хорватії саджанці плюща, що обвив огорожу біля імпрові­зованої водойми. На клумбі біля хати висадила 27 кущів троянд (півонієподібні, чай­ногібридні, виткі). Ростуть тут і лаванда, королівські лілії, ромашки, жоржини трьох ко­льорів та ін.

Зауважимо, Джиговські та­кож встигають займатися гро­мадською діяльністю. Ольга Іванівна – заступник голови са­дового товариства, а Ігор Во­лодимирович – член правління цієї структури. Тож він дуже часто виручає рядових колег у різноманітних організаційних та правових питаннях.

До речі, згадане подружжя – активні волонтери. Із початком російської агресії допомагали перевозити та розселяти у СТ “Локомотив” біженців зі сходу й півдня України. Продовжу­ють опікуватися цими людьми і досі, адже переконані, що чу­жої біди не буває...

Схожі новини