Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У магазині купила нитки – такі кудлаті…Одразу подумала, що схожі на зачіску прем’єра Британії Бориса Джонсона…»

Майстриня інтер’єрних ляльок з Вінниці Наталія Дремлюга розповіла, що її надихнуло на нову роботу

«Не змогла пройти повз такого харизматичного персонажа. Ґрунтований текстиль, синтепон, акрилова фарба, лак. Висота – 35 см», - написала на своїй сторінці у Фейсбуці майстриня з Вінниці, яка виготовляє інтер’єрних ляльок, Наталія Дремлюга. Я, коли побачила ляльку, одразу упізнала у ній Британського прем’єра Бориса Джонсона. Або, як кажуть в Україні, «Джонсонюка».

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з майстринею, і запитала, що її надихнуло на таку роботу?

Ляльками я займаюся років зо три, - каже Наталія Дремлюга. - Раніше працювала експертом з ювелірних виробів. Але працівників скоротили. Треба було шукати нову роботу, якось себе реалізовувати. А шию і в’яжу я давно, тож почала робити іграшки. До того я для дітей та онуків шила та в’язала одяг. Але іграшки мене так затягнули, що тепер я і не шию, і не в’яжу. Тільки роблю іграшки.

Спершу я почала в'язати гачком іграшки аміґурумі (Аміґурумі – японське мистецтво в’язання на спицях або гачком маленьких м’яких звірят та людиноподібних істот. - Авт.).Такі іграшки я робила 1,5 року, а потім мене дуже зацікавила техніка «ґрунтований текстиль». Іграшки я шию з бавовни, заповнюю їх синтепоном і покриваю зверху ґрунтом (клей ПВА, розбавлений водою і розчинною кавою). Потім по тій основі, коли вона висихає і стає твердою, малюю фарбами. Шию одяг для ляльок.

Спочатку я дивилася відео по Інтернету, записалася на майстер-класи. А потім почала сама робити, і мені це сподобалося.

У нашому місті є громадська організація, у якій дівчата займаються рукоділлям, - веде далі пані Наталія. - Ми організовували різні ярмарки. Коли почалася війна, одна з наших дівчат, яка має ательє, перевела його на пошив балаклав, розвантаження для бронежилетів. Майже три місяці ми шили одяг для військових.

- Як виникла ідея пошити іграшку, яка так схожа на Бориса Джонсона?

Я пішла у магазин і купила нитки – такі кудлаті…Одразу подумала, що схожі на зачіску прем’єра Британії Бориса Джонсона (усміхається. – Авт.). Потім прикинула, як би я його зробила?! В Інтернеті дуже багато його світлин. А він такий дивакуватий… Часом і міміка у нього така цікава, постава у нього така, що його ні з ким не сплутаєш. Викройку трохи змінила – зробила його товстішим. Потім зробила взуття і зачіску.

Як тільки я його виставила у Фейсбуці, одразу продала. Іграшкою зацікавилося троє людей. Запитували: «А як за ним доглядати?». «А якого він зросту?». Одна жінка написала: «Все, я його беру!». Щоправда, у цей же день мені написали, що хотіли б взяти іграшку на аукціон, аби допомогти військовим. Але іграшка уже поїхала на Київщину. Жінка, яка її купила, пояснила, що у неї вдома є дуже схожі роботи, і вона хоче у такому стилі зробити собі вітальню.

- А якби з’явилися охочі замовити ще таку іграшку?

Вишикувалася уже черга за такою іграшкою… Але знаєте, як люди творчі, вони не можуть, як на автоматі працювати. Я викройки вже зробила, але боюсь того, чи вийде він знову такий? Викройка-викройкою, треба ж очі зробити! Коли я його виставляла у соцмережах, не написала, хто це. Але люди одразу впізнали Бориса…

- Ще когось з відомих людей плануєте зробити у вигляді ляльки?

Важко сказати… Борис Джонсон – яскрава особистість, глянув і одразу впізнав! Його ні з ким не сплутаєш. А робити карикатуру страшно… Хоча я давно мрію зробити Наполеона.

- Може, президента Франції Макрона зробите?

Немає у ньому родзинки (Усміхається. – Авт.). Немає за що зачепитися. У мене було одне замовлення, я робила лікаря-стоматолога по фотографії. Вийшов схожий! Але такий, як шарж. Усі мої ляльки мають виразний ніс, якщо це стоматолог, роблю виразні зуби…

Схожі новини