Передплата 2024 «Добра кухня»

І нарекли її... Джавеліною

Таке незвичне ім’я дали донечці батьки з Миколаївщини

Молоде подружжя Дарини й Володимира Журби з Миколаївщини, яке тимчасово змушене було перебратися у село Дубівці на Івано-Франківщині, вирішило: якщо у них народиться хлопчик, назвуть Байрактаром. Але народилася дівчинка, і тато з мамою нарекли її Джавеліною.

За словами батька Джавеліни, щойно розпочалася війна, він зрозумів: вагітну жінку й старшу донечку треба вивезти з Миколаївської області. Каже, їхнє рідне село — між Миколаєвом і Херсоном. Гупало від вибухів щодня, а коли за 50 кілометрів руська орда захопила селище, вибору не було. Боявся за свою Дарину, яка була на останньому місяці вагітності.

Аби не ризикувати життям вагітної дружини, донечки Вікторії і майбутнього немовляти, вивіз сім'ю за сотні кілометрів. Спочатку приїхали у Чернівці, а згодом перебралися на Прикарпаття. У селі Дубівці їм дали тимчасове житло — хату, у якій живуть вже третій місяць.

«Ми чекали на сина, - каже Дарина Журба. - Дівчинка у нас уже є, тож мріяли про хлопчика. У поліклініці нас переконували, що ношу під серцем сина. Та й на апараті УЗД начебто бачили хлопчика. Ми вже й ім’я йому дали — Байрактар. Аж тут кажуть: «Вітаємо. У вас — дівчинка. Я була в шоці».

Звісно, на вибір імені новонародженої вплинула війна. Хотіли дати щось патріотичне. І водночас рідкісне. І Джавеліна - ідеально підійшла. Назва новітньої американської зброї - переносного протитанкового ракетного комплексу Javelin (“Спис”), нині на слуху у всіх українців.

Скрін з відеоканалу Перший
Скрін з відеоканалу Перший

«Мені просто сподобалося, як “джавелін” орудує проти орків. І чогось я так захотів назвати доньку. Оскільки у нас в Україні таких імен немає, думали, наша Джавеліна буде першою. А виявилося, що вже є дві дівчинки Джавеліни», — каже Володимир.

Уже й похрестили маленьку Джавеліну. Щоправда, священник у церкві, коли почув, як назвали дівчинку, дуже дивувався. А потім сказав: «Гарне ім’я, файне». Але дали малій ще одне ім’я, церковне - Анна.

За словами батьків, коли донька підросте – обов’язково їй розкажуть, чому назвали Джавеліною, і що означає її ім'я. Сподіваються, воно їй сподобається.

Схожі новини