Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не тільки руки продезінфікує

8 альтернативних способів використання антисептика з медичною метою

Якщо донедавна про існування санітайзера знали одиниці, то зараз він зайняв почесне місце практично на кожному робочому столі, у жіночій сумочці чи бардачку автомобіля. Антисептики продають на будь-який смак (може, вас це здивує, але для декого важливою є навіть форма пляшечки) та на будь-який гаманець.

Основне завдання антисептич­них засобів — боротьба з хворо­ботворними бактеріями та віруса­ми. Справді, це дуже зручно, коли у вас немає доступу до мила і води, але ви мо­жете ось у такий зручний спосіб очисти­ти руки від видимого бруду та невиди­мих патогенів. Але функції санітайзера не обмежуються лише дезінфекцією рук. Їх можна застосовувати й з іншою метою.

Дезінфекція мобільних телефонів

Торкаємося наших смартфонів сотні разів на день, безперестанку переклада­ємо їх з місця на місце. Не дивно, що на їхній поверхні живуть цілі колонії бакте­рій. Відтак не завадить хоча б раз на день протерти ґаджет дезінфектором.

Безпосередньо на пристрій засіб не наливайте. Нанесіть кілька крапель на ватний диск і обережно протріть ним те­лефон, уникаючи потрапляння засобу в отвори і на камеру.

Знезараження окулярів

Носите окуляри? А чи знали ви, що, по­стійно контактуючи зі шкірою обличчя та рук, вони накопичують на своїй поверх­ні шкірний жир і бактерії? Окуляри повинні забезпечувати хорошу видимість, а на них залишаються відбитки пальців, сліди кос­метики і лаку для волосся. Спеціальні за­соби для чистки окулярів додатково по­чистять ваш гаманець. Навіщо витрачати зайві кошти? Медичні та сонячні окуляри можна ефективно очистити за допомогою звичайного антисептика (але важливо, щоб він був на спиртовій основі).

За подряпин і вугрів

Якщо вас подряпала кішка або на об­личчі вискочив прищ, можете скорис­татись антисептиком. Він не тільки під­сушить шкіру і зніме запалення, а й знищить бактерії, що сприятиме швид­кому загоєнню.

За укусів комах і комарів

Антисептик швидко усуне свербіж і за­пальний процес.

Видалення слідів від лейкоплас­тира

Нерідко після того, як ми міняємо де­місезонне взуття на літнє, на стопах з’являються болючі мозолі, тож без лей­копластира у таких випадках не обійтись. Але після його видалення на шкірі зали­шаються сірі розводи клею. Та й зняти лейкопластир — ще та «екзекуція». Нане­сіть зверху на лейкопластир антисептик і через п’ять хвилин безболісно видаліть його разом із клеєм.

Дезінфекція інструментів для манікюру та педикюру, засобів для укладки волосся

Ножиці, пилочки, гребінці — на цих предметах скупчуються хвороботвор­ні бактерії. Ось чому важливо регулярно їх знезаражувати. Мабуть, буде зайвим нагадувати, що позичати ці предмети ін­шим людям (навіть найближчим) не мож­на.

Знезараження пензликів для ма­кіяжу

Пензлики для макіяжу постійно пе­ребувають у контакті з вашою шкірою. І який би дорогий та якісний засіб ви не обрали, якщо на пензлику — «кишить» від бактерій, цим лише спровокуєте запаль­ні процеси на шкірі.

Спочатку ретельно промийте ворс у мильній, а потім — у чистій воді, втріть у пензлик кілька крапель антисептика та залишіть його висихати.

Антисептик також стане у приго­ді молодим матусям

Антисептичними засобами необхід­но регулярно обробляти іграшки та інші предмети, з якими контактує ваш малюк.

Важливо! Для діток краще використо­вувати засоби на основі хлоргексидину, оскільки дитяча шкіра є більш чутливою.