Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Здолати ковід допоможе... ген неандертальця

Ген, який кодує бі­лок OASI, походить від неандертальців

За результатами досліджень учених із Канади, білок, кодований геном, який сучасні люди успадкували від неандертальців, може захищати від важкого перебігу коронавірусної хвороби. Завдяки цьому відкриттю є шанс розробити препарат, ефективний при лікуванні ковідної інфекції.

Фахівці з університету McGill у ка­надському Монреалі стверджу­ють, що від важкого перебігу ко­ронавірусної хвороби й смерті від неї людей захищає білок під назвою OASI. Він бере участь в імунній реакції організ­му на ковідну інфекцію. Якщо цей цей бі­лок виробляється у більшій кількості, це дозволяє ефективно боротися з вірусом SARS-CoV-2, інформує медичний портал medRxiv.

На думку науковців, ген, який кодує бі­лок OASI, походить від неандертальців. Брент Річардс, який працює у шпиталі Jews General і університеті McGill, каже, що цей ген був у наших далеких предків, які жили в Африці, на південь від Саха­ри. Однак коли «гомо сапієнс» мігрував у Європу, то цей ген було втрачено. Однак частина «гомо сапієнс» його відновила — після схрещування з неандертальцями, які жили в Європі протягом близько 40 тисяч років.

Утім, це не єдиний успадкований нами від неандертальців ген, що впливає на імунну відповідь на коронавірус. Видан­ня Nature нещодавно повідомило про ви­явлення у деяких людей фрагментів ДНК, які, навпаки, збільшують імовірність важ­кого перебігу коронавірусної хвороби. Ці фрагменти ДНК, кажуть учені, також по­ходять від неандертальців, з якими «гомо сапієнс» схрестився 60 тисяч років тому.

Схожі новини