Передплата 2024 ВЗ

Імбир зігріває і запобігає простудним захворюванням

Імбир – найдавніша пряність, один з найважливіших елементів індійської та азіатської кухонь. Дезінфікує, тонізує, має свіжий пряний смак і аромат

Вперше імбир почали виро­щувати у країнах Сходу. Його корінь — цінна пряність з дуже ароматним і багатим смаком, яку широко застосовують у кулінарії. Але паралельно із застосуванням на кухні імбир знайшов собі таке ж застосу­вання і в медицині — як у тра­диційній, так і в народній.

У кулінарії найчастіше ви­користовують імбир у вигля­ді порошку як приправу або самостійний продукт. Імбир додають у кондитерські ви­роби та солодощі, борошно, різні соуси, консерви, страви з риби і м’яса, алкогольні та безалкогольні напої і навіть деякі сорти чаю. Імбир вхо­дить до складу карі, в марино­ваному вигляді його викорис­товують як приправу до суші, а в деяких азіатських країнах свіжі корені імбиру зацукро­вують і роблять з них варення.

Залежно від способу попе­редньої підготовки розрізня­ють два види імбиру: білий ім­бир (перед сушінням коріння імбиру миють і очищають від верхнього шару) і чорний (ко­ріння миють і сушать, не під­даючи попередній обробці) — більш гострий і пекучий. А потім обидва види висушують під сонцем.

Хімічний склад кореня

Цей продукт містить багато цінних компонентів, зокрема клітковину, аспарагін, холін, лінолієву, каприлову і олеїнову кислоти, вітаміни А, С, В1, В2, і В3, всі незамінні амінокислоти і насичений мінеральний комп­лекс (кремній, алюміній, цинк, натрій, фосфор, залізо, марга­нець, калій, магній тощо).

Імбир містить ефірні олії кам­фін, феландрін, цинеол, борне­ол, цитрал, що відповідають за аромат, і гінгерол, який надає кореневі гострого пекучого сма­ку.

Крім того, він містить складний набір фармаколо­гічно активних речовин, серед яких — бета-каротин, гінгеро­ли, капсаїцин, куркумін, ко­феїнова кислота тощо.

Корисні властивості

Переваг цього продукту не злічити. Імбир має протиза­пальну, спазмолітичну, зне­болювальну, загоювальну, тонізуючу, антибактеріальну, сечо- і жовчогінну дії. Імбир­ний корінь чудово зміцнює імунітет і захищає організм від паразитів.

Імбир широко застосову­ють у медицині — з гомеопа­тичною метою і у виробництві лікарських препаратів. Він очищає стінки центральних і периферичних судин від бля­шок холестеринів, нормалізує рівень холестерину, запобігає згортанню крові, стимулює кровообіг, знижує рівень цу­кру у крові за діабету 2 типу, вважається легким пронос­ним засобом, застосовується у випадках дискінезії шлунко­во-кишкового тракту, є про­тиглисним засобом, очищає організм від паразитів.

Регулярне вживання імбиру покращує мозковий кровообіг і активізує мозкову діяльність, стимулює роботу травної сис­теми, активізує діяльність щитовидної залози і підвищує лібідо, особливо у жінок.

Корисний імбир у випадках метеоризму, спазмів шлунка, артриту, запалень ротової по­рожнини, бронхіальної астми, алергічних і шкірних захворю­ваннях.

Настій імбирного кореня або порошку рекомендують для підвищення апетиту і по­ліпшення травлення, проти захитування (морської хворо­би), атеросклерозу і для нор­малізації ліпідного обміну та обміну холестерину.

Компреси використовують проти болів у спині, хронічно­го ревматизму або для зняття головного болю.

Імбирний корінь — чудо­вий засіб від простудних за­хворювань. Він допоможе по­бороти грип і застійні явища у легенях, позбавить болю у горлі, кашлю. Імбир має від­харкувальну властивість і зі­гріваюче діє на організм.

Ефірна олія імбиру має адаптогенну, седативну, сно­дійну, спазмолітичну, проти­запальну та анальгетичну дії, підвищує імунітет, використо­вується для лікування захво­рювань опорно-рухового апа­рату, простудних і вірусних захворювань, а також хвороб легень і бронхів.

Її також широко засто­совують у лікуванні фобій (страхів), депресії, погір­шення уваги, пам’яті, перед­менструального синдрому, проявів апатії та агресії (нор­малізує прояв адекватної ре­акції).

Протипоказання

Імбир може викликати алергію, вживати його обе­режно необхідно також у ви­падках таких захворювань, як цироз печінки, хронічні і го­стрі гепатити, камені у печін­ці, ішемічна хвороба серця і гіпертонія. Також не рекомен­дують його у період вагітності і грудного вигодовування не­мовлят.

Рекомендовано виключити імбир з раціону за кровотеч, під час приймання препара­тів, які знижують тиск, і за цу­крового діабету.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»