Любов до вівчарства передалася у спадок
Серед вівчарів Ратнівського району найбільш досвідченою заслужено вважається жителька села Млинового Тетяна Пилипук. Вона близько 60 років не розлучається з вівцями
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/423298/vivcharstvo.jpg)
Цих тварин у сім’ї доглядали з діда-прадіда. Тож ще змалку дівчинка разом із дорослими пасла в полі вовнастих особин. Прихильність до них пронесла через десятиліття.
Тепер Тетяні Гнатівні важко навіть уявити своє життя без улюблених тварин. Розмовляючи з ними, відводить душу. А ті відповідають взаємністю, по п’ятах ходять за господинею, неначе діти.
Доля не пестила жінку. Понад двадцять років вона працювала у містечку Малориті сусідньої Білорусі. Там же вийшла заміж, народила дочку. Та згодом довелося повернутися додому, щоб доглядати за немічною мамою, котра одинадцять років була прикутою до ліжка.
Періодично приїжджав із Білорусі чоловік. Але нині і його немає на білому світі. Тож довелося всі господарські клопоти взяти на власні плечі — косити, орати, рубати дрова. Вже не кажучи про догляд за вівцями — від народження аж до забою.
Донедавна пані Тетяна також тримала свиней, корову. Відтак сіна доводилось заготовляти значно більше. Неподалік хати косила власноруч, а на паях виручав трактор. Однак самій доводиться згрібати, привозити, складати стіжки. Хорошою помічницею стала дочка, що, як і мати, не цурається жодної робити.
Водночас господиня вдячна односельчанину Олександрові Дордюку, котрий має диплом ветеринара. Хоча він не працює за фахом (розрахувався), проте ніколи не відмовляє у допомозі. Періодично оглядає ягняток, призначає лікування (особливо останнім часом, коли дошкуляють кліщі).
Чималою проблемою для Тетяни Гнатівни є собаки, котрі бігають вулицями без прив’язі і здатні загризти молодих тварин. Тому доводилось звертатися до сільського голови, в міліцію, щоб якось вплинули на їхніх безвідповідальних власників.
На жаль, тепер вівчарство перетворилося у доволі невдячне заняття. Скажімо, вже з десяток років ніхто не закуповує шкур (хоча ще недавно вони неабияк цінувалися). Тож цю сировину доводиться просто закопувати у землю.
Неприємно вражає і вартість вовни — п’ять гривень за кілограм (саме стільки беруть із однієї тварини впродовж року). Але селянам доводиться збувати й за таку смішну ціну — щоб удома не лежала. А стригти мусять, адже в густій шубці літньої пори вівцям дуже спекотно.
Тим часом м’ясо збути легше. Та й потрібне воно для власного споживання. Тетяна Пилипук готує котлети, закрутки і навіть відквашує баранину.
— Тетяно Гнатівно, овець вирощувати вигідніше, аніж свиней?
— Звичайно. Їх достатньо потримати пів року, і вже можна пускати під ніж. Та й догляд простіший — лише було б де випасати.
Валентина Борзовець для газети «Добрий господар»