Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сісти за кермо порадила колишня господиня

Українка вже 12 років таксує вулицями Вічного міста

Жінки все впевненіше почуваються у професіях, які донедавна вважалися суто чоловічими. Зокрема, йдеться про професійних водійок, котрих щороку більшає. Одна з таких — колишня жителька села Гринівців Тлумацького району Галина Мерена. Уже 12 років вона таксує у Римі.

Сісти за кермо га­личанку спонукала італійська господи­ня, у якої раніше працюва­ла. Саме синьйора поради­ла українській заробітчанці пройти курси в автошколі.

Пані Галина отримала не тільки посвідчення ка­тегорії «В», а й спеціальне (фахове). Водночас склала іспит на орієнтацію на міс­цевості (скажімо, у місті). Відтак отримала ліцензію (дозвіл) на легальне пере­везення пасажирів у Вічно­му місті. Згодом заснувала власну транспортну фірму, де далі працює водійкою.

Розповідає, що на Апен­нінах існує два види так­сі. Одне — класичне, з «ша­шечками», обладнане таксометром, який вимі­рює відстань.

Друга категорія — у пе­рекладі означaє «оренда машини разом із водієм». Саме тут трудиться наша краянка.

— Ми не маємо права підбирати людей на вулиці, а працюємо з агенціями, готелями та клієнтами. У наших водіїв обов’язковий дрес-код — костюм тем­но-синього кольору, біла сорочка і краватка. Вико­ристовуються автомобілі марки «Мерседес» бізнес-класу, мінівени, седани.

Водійка часто обслу­говує конференції, кон­греси, концерти. Інко­ли доводиться весь день простоювати, очікуючи па­сажира з якогось заходу. Оплата у такому разі по­годинна. Їздить таксистка і в інші країни Європи. Тоді замовник зобов’язаний оплатити готель та ресто­ран.

Робота важка. Немає нормованого робочого дня, іноді доводиться кру­тити кермо без вихідних. Та водночас цікава, адже дає можливість спілкувати­ся з різноманітними людь­ми. До речі, під час роботи пані Галина часто зустрі­чала представників укра­їнської діаспори. Чимало з них стали її постійними клі­єнтами.

Схожі новини