Передплата 2024 ВЗ

«Якщо вип’єте некип’яченого молока, може початися дизентерія…»

А стафілококова інфекція комфортно почувається у зіпсованих тортах із кремом. Лікар-епідеміолог розповіла, як уберегтися від гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь

Поки тривав карантин і були закриті ресторани, кафе, бари, їдальні тощо, спалахи гострих кишкових інфекцій та масових харчових отруєнь на Львівщині не реєструвалися. Але з послабленням каран­тину в Україні епідеміологи зафіксували 34 такі спалахи — труїлися відпочивальники на базах відпочинку, праців­ники промислових підпри­ємств, відвідувачі закладів громадського харчування (у тому числі під час святкуван­ня весіль) і діти у дитсадках.

На Львівщині, за дани­ми обласного лаборатор­ного центру МОЗ України, із січня по липень було зареє­стровано 84 випадки сальмоне­льозу, 647 інших інфекцій вста­новленого походження та ще 1144 — невстановленого. Се­ред основних причин заступ­ниця начальника управління державного нагляду за дотри­манням санітарного законо­давства ГУ Держпродспожив­служби у Львівській області Олена Улашина називає грубі порушення санітарного законо­давства: недотримання термінів і температурного режиму збері­гання сировини та готової про­дукції, порушення правил об­робки сирих яєць, додавання їх у страви (без попередньої терміч­ної обробки), порушення правил дезінфекції та особистої гігіє­ни персоналом, який готує стра­ви, недотримання товарного су­сідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками тощо.

«Гострі кишкові інфекції — ве­лика група захворювань, які проявляються інтоксикацією ор­ганізму та ураженням шлунко­во-кишкового тракту. Збудника­ми кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, саль­монели), умовно-патогенні мі­кроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіру­си), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширеніші кишкові інфек­ції — дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротаві­русна та ентеровірусні інфекції», — перелічує епідеміолог.

«В організм здорової люди­ни збудники кишкової інфек­ції потрапляють через рот разом з їжею, водою або через бруд­ні руки. Наприклад, дизенте­рія може початися, якщо випити некип’яченого молока (зокрема кислого) або з’їсти виготовле­ні з нього сир чи сметану, — на­водить приклад Олена Улашина. — Кишкова паличка може проник­нути в організм разом з неякіс­ним кефіром або йогуртом. Ста­філококова інфекція комфортно почувається у зіпсованих тор­тах із кремом. Збудники саль­монельозу потрапляють у нашу травну систему із зараженими продуктами: курячим м’ясом, яй­цями, вареною ковбасою, сосис­ками, погано вимитими овочами й зеленню. Усі збудники кишко­вих інфекцій поводяться досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення само­почуття і підвищення температу­ри. З’являються нудота і діарея. Турбує біль у животі та здуття. За появи перших ознак кишкової ін­фекції необхідно терміново звер­нутися до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолі­куванням — це небезпечно для ва­шого здоров’я». Тим більше, що й Covid-19 у деяких хворих прояв­ляється як кишкова інфекція!

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, фахівець радить вжи­вати лише ті продукти, в якості яких ви впевнені.

5 кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед приготу­ванням і прийомом їжі, після від­відування туалету;
  • мийте і дезінфікуйте всі по­верхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготу­вання їжі;
  • захищайте продукти від комах і гризунів. Не допускайте на кухню собак, котів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • особливо сире м’ясо і рибу;
  • для обробки сирих продук­тів використовуйте окреме ку­хонне приладдя, зокрема ножі та обробні дошки;
  • зберігайте продукти у за­критому посуді, щоб уникнути контакту сирих продуктів з гото­вими стравами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • просмажуйте або прова­рюйте продукти, особливо м’ясо, яйця, рибу і морепродукти;
  • доводьте страви до кипін­ня, щоб вони готувалися за тем­ператури, не нижчій, ніж +70°С;
  • сік з м’яса чи птиці під час приготування повинен бути про­зорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу за безпеч­ної температури:

  • не залишайте готову їжу без холоду довше, ніж на дві го­дини;
  • до подачі на стіл збері­гайте готові страви гарячими (+60°С);
  • не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику).

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • готуйте їжу на чистій або очищеній воді;
  • зі свіжих та незіпсованих продуктів;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо планує­те вживати їх сирими;
  • не вживайте продуктів, в яких закінчився термін придат­ності.