Передплата 2024 ВЗ

Чиновників Львівської міськради косить коронавірус

Захворіли також депутати ЛМР

Коронавірус не спить і розслаблятися не варто! Цю прописну істину довелося ще раз згадати, після повідомлення, що пленарне засідання сесії Львівської міської ради, яке мало відбутися у п'ятницю, 21 серпня, перенесли через випадки коронавірусної хвороби серед депутатів і посадовців.

Ситуацію із захворюванням на ковід з'ясували під час колегії ради, яка відбувалася під головуванням міського голови Андрія Садового напередодні сесії. За пропозицією керівників фракцій прийняли рішення перенести пленарне засідання орієнтовно на тиждень. Про це «ВЗ» повідомив голова фракції УКРОП у міськраді Ігор Телішевський. Він же попередив усіх на своїй сторінці у ФБ: «Увага! Важлива інформація! Шановні журналісти, завтра пленарного засідання Львівської міської ради не буде — через те, що багато працівників ЛМР і депутатів хворі на коронавірус!»

«Не можу сказати точну цифру, скільки захворіло, — сказав „ВЗ“ Ігор Телішевський. — Ситуацію про захворюваність ми з'ясували на нараді у міського голови. Знаю, що щодня чиновники ЛМР здають тести на коронавірус і щодня з'ясовується, що хтось хворий. У департаменті ЖКГ була окрема нарада по коронавірусу. Земельники уже всі перехворіли, архітектура — майже всі вже перехворіли, дехто досі хворий. У міській раді — паніка. Тому саме працівники міськради були проти проведення сесії. Бо багато доповідачів є хворих. Щодо депутатів, цифри не знаю, але знаю, що дехто хворий. До того ж вчора (20 серпня. — Авт.) багато депутатів здавало тести. Знаю, дехто прийшов, нормально почувався, здав тест і побачив, що хворий на коронавірус. Дехто сидить дома на самоізоляції, бо хтось із членів сім'ї хворий. Я сиджу вдома на самоізоляції, бо вчора здавав тест, а результатів ще немає. Почуваюся добре, працюю вдома».

У пресслужбі ЛМР наразі чіткої відповіді про ситуацію з коронавірусом не дали: «Є поодинокі випадки захворювання, як серед депутатів, так і серед чиновників». Міський голова Львова Андрій Садовий також прокоментував ситуацію досить скупо: «Деякі депутати і чиновники ЛМР захворіли, але мають легку форму, навіть дехто безсимптомно переносить. Ми протестувати усіх депутатів і чиновників, де були підозри».

Але, очевидно, що ситуація із коронавірусом у мерії набагато серйозніша, ніж намагаються подати. Про те, що захворювання масове, починають повідомляти львівські ЗМІ. Керівник сайту «Варіанти» Ірина Марушкіна написала у ФБ: «Інсайд: близько тридцяти чиновників Львівської міськради інфіковані коронавірусом. Серед них — заступники мера і керівники департаментів. Серед депутатів — один випадок. Якщо це правда, то ратуша сьогодні — це вогнище розповсюдження інфекції. Однак про це пресслужба Садового мовчить, а ZAXID.NET дав у заголовку, що сесія відмінена через коронавірус у депутатів. Як на мене, це безвідповідально з боку Садового».

За інформацією «ВЗ», ситуація дуже серйозна. Захворіли, зокрема, заступниця мера з питань ЖКГ Ірина Маруняк, директор департаменту. ЖКГ Олександр Одинець, головбух департаменту ЖКГ, начальник управління освіти Зоряна Довганик, заступник міського голови Любомир Зубач, голова Личаківської райадміністрації Іван Лозинський, заступник директора «Львівводоканалу» Дмитро Ванькович… І це далеко не повний список.

«Високий Замок» отримав інсайдерську інформацію, що у мерії взагалі є цілі кабінети, які закриті, а працівники або хворі, або сидять вдома на самоізоляції, бо контактували з хворими, або дома хтось хворий. «Хоча вхід у мерію обмежений, всюди є дезінфектори, але все одно туди багато людей приходить, бо цього потребує робота, — говорить співрозмовник „ВЗ“. — Наприклад, у департамент ЖКГ мають відвідувати представники всіх комунальних підприємств, які їм підпорядковані — ЛКП, райадміністрації. Там просто потік людей і тут нікого ніхто не проконтролює. Те саме і з бухгалтерами, які є у багатьох підрозділах мерії. Є такі підрозділи, де працюють 2−3 людини з бухобліку, а є такі, де бухгалтер один, і якщо він піде на самоізоляцію, то застопориться все. Знаю, одна бухгалтер має вдома чоловіка хворого на ковід, а вона ходить на роботу. Каже: „Прийшла на роботу, всіх повиганяла з кабінету, сиджу сама у двох масках і рукавичках і працюю“. Але ж вона може і на одязі вірус принести!».

За інформацією джерела, якщо на початках у мерії масово працювали віддалено, то тепер таких вже небагато. Є такі служби, які не можуть віддалено працювати і мусять приходити. Ба більше — самі керівники спонукають працівників виходити на роботу. «Ми у себе в кабінетах все самі вимиваємо антисептиком — столи, шафи, не чекаємо на прибиральницю, — каже джерело. — Причина спалаху коронавірусу у міськраді — банальна: ситуація вийшла з-під контролю в усьому місті, все відкрито, ніхто не дотримується обмежень, а якщо дотримується — то про людське око. Подивіться, у громадському транспорті: через одного маска на бороді, в тому числі і у водія!»

Серед депутатського корпусу ситуація із захворюваністю легша. Депутат Юрій Кужелюк у розмові з журналістом «ВЗ» не приховував, що має позитивний тест на коронавірус: «Я був на нараді в Садового і дізнався, що багато людей в мерії захворіло на коронавірус. Здав тест — позитивний. Сиджу вдома з понеділка. Попередив усіх, з ким контактував. Мене обстежували лікарі, дали два уколи. Наразі почуваюся добре, але це тільки інкубаційний період…».

Ситуацію з захворюванням коронавірусною інфекцією у Львівській міській раді прокоментував депутат Петро Адамик.

«Саме у зв’язку з перетворенням міської влади на вогнище коронавірусу в місті, була перенесена сесія міськради. Проблема у тому, що чиновники контактують з великою кількістю людей, тому після спалаху в міськраді кількість інфікованих у Львові може зростати в геометричній прогресії. Ситуація є дуже тривожною, маємо зробити все, щоб у Львові не було масового спалаху пандемії», — наголошує Петро Адамик.

Інформація оновлюється…

Схожі новини