Передплата 2024 «Добрий господар»

 «Батьки жертви розуміли: якщо мовчатимуть, справу замнуть»

Збоченець, який підозрюється у зґвалтуванні 12-річного хлопчика, мав спільників

У Львові 18-річний педофіл серед білого дня зґвалтував 12-річного хлопчика. Ця шо­куюча звістка з’явилася 18 червня. Правоохоронці отри­мали дзвінок від львів’янки, що під час прогулянки з дітьми на Левандівці зник її 12-річний син…

Правоохоронці встано­вили, що на вул. Роксо­ляни (район Левандів­ки) невідомий чоловік підійшов до групи дітей, які бавилися на майданчику біля житлових бу­динків, і попросив їх допомогти відтягнути його мопед, який за­стряг неподалік. Зголосився до­помогти 12-річний школяр. Пе­дофіл заманив свою жертву на «торфи» — зарослу хащами те­риторію, де розташовані дачі. Друзі хлопчика побоялися туди йти, але зателефонували його мамі, яка згодом звернулася до поліції. Затримати ґвалтівника допомогло відео, яке зафільму­вали діти. На ньому видно, як чо­ловік у чорних окулярах виходить із хащів. Після недовгих розшу­ків правоохоронці затримали підозрюваного. Ним виявився тре­тьокурсник Львівської політехніки Мирослав М., син досить замож­них батьків, який живе з ними на Левандівці…

За фактом слідчі відкрили кри­мінальне провадження за ч. 4 ст. 152 (зґвалтування) ККУ. Санкція статті — від 10 до 15 років позбав­лення волі. Як потім стало відо­мо «ВЗ», у хащах ґвалтівник по­чав приставати до школяра, той зрозумів небезпеку і кинувся тіка­ти. Але нападник наздогнав і скру­тив його так, що той не міг вирва­тися…

Надзвичайно мужньою, без­прецедентною і єдино правиль­ною виявилася реакція батьків скривдженого хлопчика — Софії і Олега Яцківих. Вони вирішили не приховувати злочин і зроби­ти всю процедуру розслідування і покарання злочинця максималь­но публічною. На противагу ще радянським (а по суті, середньо­вічним) стереотипам, які ще досі побутують у нашому суспільстві, коли подібні випадки замовчують самі постраждалі. Рішення не хо­ватися від журналістів і громад­ськості, а навпаки, надати спра­ві розголосу, родина прийняла на сімейній раді за участі постражда­лого сина.

«Так, це сталося з нашим Стра­тончиком, — написала того ж дня у ФБ мама хлопчика Софія Яц­ків. — Не хочемо приховувати сво­єї біди з таких міркувань. Два дні тому той же тип пробував зама­нити на „торфи“ дівчат. Але бать­ки вчасно втрутилися, подзво­нили у поліцію. Інформацію не поширили, нікого не попередили про педофіла на районі. Десятки дітей безтурботно гуляли у райо­ні, у той час як збоченець вишу­кував собі жертву. Сьогодні цілий день провели в поліційних уста­новах, повернулись додому вже пізно ввечері. Будемо інформу­вати вас про стан справ, щоб зло­чинець був покараний і подібне не повторилося».

Наступного дня пані Софія описала, як проходила у поліції процедура упізнання у райвідділі поліції. Усе це зайняло цілий день, від 10-ї до 17-ї години: «Спочатку довго везли підозрюваного, по­тім ніяк не могли знайти достат­ньо схожих на підозрюваного ста­тистів. Було забраковано більше десяти статистів. О 17.30 зайшли у кімнату упізнання, виконали не­обхідні формальності. Наш син відразу вказав на свого кривдни­ка, якого затримали за день пе­ред тим. Отже, це точно він, і невинного не засудять. Вислов­люємо подяку чоловікам-статис­там, які провели пів дня в очіку­ванні. Провели консультацію з дитячим психотерапевтом з Ки­єва, спеціалістом у цій галузі На­талією Пашко. Поки що ніби все робимо правильно. Дитина йде на контакт, не замикається в собі, але дуже втомлена від безсонної ночі та сильного стресу».

Ці й подальші дописи у соцме­режах викликали шквал реагу­вань і коментарів — тисячі людей зверталися до постраждалої ро­дини зі словами підтримки. «Ви все зробили правильно, ви мо­лодці, що не мовчали», — осно­вний месидж цих повідомлень. Поодиноких ботів, які намагалися зганьбити мужню родину, одразу викривали і «тролили».

Міський голова Львова Андрій Садовий особисто зателефону­вав до батьків постраждалого зі словами підтримки і повідомив, що сім’я Садових візьме на себе всі видатки на адвокатів та іншу допомогу цій родині.

Надзвичайний резонанс гро­мадськості викликало засідан­ня Залізничного райсуду Львова, який обирав підозрюваному за­побіжний захід. Засідання суду було закритим. Були побоюван­ня, що підозрюваного випустять під заставу… Як розповів друг Олега Яцківа — Микола Мельник, сторона підозрюваного проси­ла «вечірній домашній арешт». «Стала зрозумілою лінія захис­ту, — написав Микола Мельник у ФБ. — Напередодні було пошире­но інформацію, що підозрюваний — з дуже небідної сім"ї… Відповід­но, на суд батьки підозрювано­го приїхали на старому іржавому мерседесі, а тато був вдягнутий у костюм, в якому ще, мабуть, його дідо ходив. У мене мало сльо­зи на очі не навернулися — така у сім"ї мажора бідося. „Бідний“ батько підозрюваного розпові­дав байки, що він не бізнесмен, а адвокати відмовилися з ними працювати. І що взагалі це… по­літичне замовлення. Якщо зайти на ФБ-профіль мами підозрюва­ного, то виявиться, що на роботу мама їздить явно не на іржавому мерседесі, а на новенькій тачці, відпочиває в Австрії та Італії. І, су­дячи з профілю, вона має близь­ке відношення до дорогущого бу­тика у центрі Львова».

Під стіни Залізничного райсу­ду прийшли люди, щоб підтрима­ти сім’ю потерпілого та вимагати для підозрюваного справедливо­го покарання. Як розповів адво­кат потерпілих Іван Василишин, підозрюваний під час судово­го засідання весь час стояв і збе­рігав мовчанку. Але поводився адекватно, тобто не було підозр, що в нього порушена психіка. Суд обрав йому міру запобіжного за­ходу — 60 діб тримання під вар­тою без права внесення застави. Як повідомляє ZAXID. NEТ, під час обшуку у помешканні підозрюва­ного поліцейські знайшли речові докази, а саме одяг, у який підо­зрюваний ґвалтівник був одягне­ний під час злочину.

Коли верстався цей номер, журналістка «ВЗ» зателефонува­ла до родини Яцківих. Пан Олег якраз готувався до інтерв’ю із трьома телеканалами. Мама, пані Софія, розповіла, що на них зва­лився шквал дзвінків журналістів, вони виявилися не готові до тако­го. Але справляються… Пані Со­фія розповіла, що уся родина по­чувається добре, всі налаштовані по-бойовому, тримаються.

«Свідомі того, що життя три­ває, намагаємося, щоб наше життя повернулося у звичне рус­ло, — сказала пані Софія. — Щоб дитина цей період прожила спо­кійно. Стратон тримається, він молодець. Першу ніч не спав, бо було дуже важко, ніхто з нас не міг спати. Другу ніч вже трохи спав, зараз вже виходить гуля­ти на майданчик, друзі його під­тримують, він відчуває, що все добре. Перед початком спра­ви правоохоронці нам пробува­ли м’яко натякнути, що це дуже серйозна ситуація і дуже склад­на справа. Ми сказали, що ми до цього готові. Тиску з боку проти­лежної сторони немає.

Софія Яцків за спеціальністю історик-етнолог-соціолог, але за­ймається дошкільною підготов­кою діток. Подивившись профіль Софії Яцків у соцмережах, мож­на бачити, наскільки це «сонячна» сім’я. У Стратончика є сестричка і братик. Декілька років тому пані Софія започаткувала сімейну сту­дію дошкільного розвитку дитини «Веселі гарбузенятка», де займа­ються маленькі дітки. Навчальний матеріал подається у формі гри. Уроки пані Софії знімає на відео і монтує син Стратон, відео викла­дають на своєму Ютуб-каналі. Ро­дина має дачу, пані Софія любить поратися на землі, вирощує квіти і фотографує їх, пише чудові пости у ФБ. Сина назвали Стратоном на честь прадіда чоловіка, він був во­яком австрійської армії, допома­гав людям. Родині дуже сподоба­лося це ім’я.

Адвокат постраждалого Іван Василишин розповів «ВЗ», що процедура упізнання підозрюва­ного пройшла на високому рів­ні, навіть сторона батьків ґвалтів­ника не мала претензій. Дитина упізнала кривдника, і це реальний доказ. Після того, як ґвалтівника взяли під варту на 60 діб, наступ­ний крок — відтворення подій на місці злочину. Паралельно будуть проводитися подальші експер­тизи. Також слідчі будуть розгля­дати і епізод замаху на зґвалту­вання, які підозрюваний здійснив напередодні, коли намагався за­манити у хащі маленьких дівчат. Це також злочин, і він має бути розслідуваний і покараний. Відо­мо, що ґвалтівник приїжджав у ту місцевість на машині, і не один, у нього були спільники, слідчі ма­ють докази цього.

«Усе це має бути зібрано, і за все він має бути покараний, — ска­зав адвокат. — Не виключено, що спільники були неподалік, коли ґвалтівник здійснював наругу над хлопчиком. Сама особа ґвалтів­ника і його поведінка викликають запитання. Незрозуміло, для чого йому це було потрібно. Він місце­вий, а такі злочини зазвичай не здійснюють там, де живуть. Від­крито розмовляв з дітьми, просив допомогти витягти мопед, його всі бачили. Він нормальний, кра­сивий, фізично розвинений хло­пець. Очевидно, у нього немає проблем познайомитися з нор­мальною дівчиною. У всьому цьо­му має розібратися слідство».

Адвокат підтримує саму кон­цепцію публічності розгляду справи, якої дотримуються бать­ки Яцківи. «Я сам порадив їм таку лінію поведінки, — каже Іван Ва­силишин. — Тому що спочатку самі правоохоронці делікатно радили батькам забрати заяву, бо справа, мовляв, дуже важ­ка, і вони можуть не витримати того. Але вони відмовилися. Ро­дина дуже інтелігентна, культур­на, законослухняна. Тому коли це все сталося, батько звернув­ся до поліції. Розумів: якщо вони мовчатимуть, справу „замнуть“. Справа безпрецедентна, і не лише тому, що батьки і сама ди­тина вирішили дати їй розголос. Досі у Львові не було таких ви­падків, щоб серед білого дня пе­дофіли нападали на дітей. Тре­ба дати цьому відсіч, щоб більше ніхто про таке навіть і не думав. І правильно зробили батьки Яц­ківи, що не мовчали. Зараз про­курорка Львівської області взяла усі матеріали цієї справи на ви­вчення. Діти — то святе, і на такий випадок має бути жорстка реак­ція і максимальне покарання — 15 років за ґратами».

Родина Яцківих звертається до усіх небайдужих допомогти зібрати кошти для оплати юридичних послуг у справі.

5168 7422 3374 0715, Яцків Софія Володимирівна.

Якщо внаслідок судового рішення нам повернуть ці гро­ші, то ми з радістю повернемо їх назад або спрямуємо на благодійність за вашим бажанням.

Схожі новини