Передплата 2024 «Добрий господар»

«Поліція втратила професійний кістяк…»

Заради грошей та ювелірних виробів вбито колишнього війта Миклашева, його дружина у важкому стані. Це вже третій розбійний напад в області за місяць

Львівщина шокована нападами бандитів, які почастішали цього року. Найсвіжіший інцидент — на минулих вихідних у селі Миклашеві, що під Львовом, зловмисники в масках проникли в будинок колишнього сільського голови, зв’язали війта та його дружину і жорстоко їх побили…

Війт помер, його дру­жина ледь вціліла. Мета цього злощасного нападу — збагатитися ювелірни­ми виробами та грошима господарів.

Речниця ГУ Нацполі­ції у Львівській області Світлана Добровольська зазначила, що за цим фак­том слідчі відкрили кри­мінальні провадження за ст. 115 (умисне вбивство) та ст. 187 (розбій) ККУ. Мак­симальне покарання для злочинців — довічне по­збавлення волі з конфіска­цією майна.

Розбій за подібним сце­нарієм у січні цього року трапився на Радехівщині. Від рук бандитів постраж­дала сім’я голови лісгос­пу. Від важких катувань померла дружина лісів­ника… Грабіжники забра­ли… 500 доларів і кілька тисяч гривень. «Злочинці скористались моментом, що двері були відчинені. Вони завдавали тілесних ушкоджень як підручними предметами, так і рука­ми, ногами, всім, що було під рукою. Вимагали гро­ші. Коли правоохоронці приїхали на місце, то дру­жина ще подавала озна­ки життя, а потім помер­ла», — розповів заступник керівника Національної поліції Львівщини Тарас Сабанюк.

У червні від нападу по­страждали два топові ме­дійники міста Лева. Так, у ніч проти 4 червня гру­па невідомих вчинила на­пад на приватний будинок родини гендиректора ме­діахолдингу «ТРК Люкс» Романа Андрейка. У той час пан Роман перебу­вав у справах у Києві. Гра­біжники силою намагали­ся змусити його родичів, які перебували у будин­ку, сказати, де ховають готівку. Проте цього разу їм не пощастило — жертви встигли натиснути «три­вожну кнопку» до поліції, за мить приїхав патруль. Крадії встигли втекти, але по дорозі прихопили гро­ші з гаманця, що був на видному місці.

Уночі 10 червня у селі Солонці біля Львова не­відомі особи проникли в подвір’я приватного бу­динку гендиректора теле­каналу НТА та медіахол­дингу «Вголос» Романа Любицького. Розбили ві­кно у запаркованому у дворі Volkswagen та на­магалися викрасти з ма­шини майно. Щоправда, те, що вкрали, — викину­ли неподалік. Роман Лю­бицький не знає, з чим саме пов’язувати цей на­пад. «Слідча оперативна група буде досліджувати, чи цей напад був скоєний з метою грабежу, чи через професійну журналістську діяльність, чи політику», — наголосив потерпілий.

«Розбійні напади були завжди! Усі випадки інди­відуальні, і у всіх різні об­ставини, — сказала для „ВЗ“ експерт з кримі­нальної тематики, екс-голова поліцейської комісії ГУ МВС у Львів­ській області Вікторія Балицька. — Завжди тра­плялося, що поліцейські розкривали частину та­ких злочинів, а частину — ні. Чому вони почастішали саме за останні пів року? Тут може бути кілька при­чин. Перша — просто збіг обставин. Друга — кадро­ва криза в системі поліції. За 5−6 років звідти піш­ло багато фахових людей. Поліція втратила профе­сійний кістяк. Ця професія перестала бути привабли­вою для людей, які шука­ють собі в житті професію: через непрозорі прави­ла буття в середині струк­тури, невисоку зарплату, незахищеність з боку за­кону… Тому професію по­ліцейського все менше обирають достойні люди».

Журналіст-криміна­ліст Микола Савельєв вважає, що чимало роз­бійних нападів — це замов­лення конкурентів, воро­гів або «наводка» сусідів. «Будь-яку хату не грабу­ють і не вимагають гро­шей, — каже він. — Хтось, може, таким чином реалі­зував помсту».

Схожі новини