Передплата 2024 ВЗ

Після карантину: Львів надалі житиме в онлайні, медикам суттєво допоможуть

Хоча майже дві сотні чиновників Ратуші залишаться без роботи

У Львові працюють над програмою виходу усіх сфер міста після затяжного коронавірусного карантину. Робочу групу очолив міський голова Львова Андрій Садовий. Безпека, медицина, економіка і підтримка місцевого виробника (проєкт «Зроблено у Львові») будуть представлені у антикризовій програмі окремими облаками.

«Карантин продовжили до 12 травня. В кожного з нас є банальне питання — що далі, як житимуть сім`ї, де брати кошти? — каже Садовий. — Ми ж розуміємо, що із закінченням карантину криза не мине. Сьогодні світ лихоманить і Україну в тому числі. Враховуючи це, працюємо над програмою, як жити у цій кризі, яка не відомо коли закінчиться. Для Львова номер один — це питання безпеки. Готуємось до відкриття після карантину усіх виробництв, шкіл, садочків, хімчисток, перукарень, кафе, ресторанів. Для них розробляємо чіткі регламенти — як має бути організована робота. Головне — мінімізувати будь-яку можливість зараження людей, щоб не було нових спалахів коронавірусу. Також важливо, щоб люди, які приїжджатимуть після карантину до Львова з-за кордону, проходили термоконтроль».

Садовий прогнозує, що усі сервіси львівської мерії поступово перейдуть в онлайн. Статистика ж каже, що у тому є сенс: за останній місяць карантину за послугами мерії звернулося 10 тисяч осіб, які ви вирішили питання «у смартфоні». «Хочемо цю динаміку тримати, бо треба мінімізувати фізичний контакт», — відзначив міський голова Львова.

Медики, які в період карантину працювали на передовій, отримуватимуть гідну зарплату. Принаймні так обіцяють у Ратуші і це буде задекларовано у цій програмі. «Вирішили купити для міста (для лікарні швидкої допомоги.Авт.) надсучасну лабораторію. У Львові працює три лабораторії, які роблять ПЛР-тести. Але вони не всі нові. Я би хотів, щоб ми мали найсучаснішу», — додав Садовий про медичний блок програми.

Також буде створено резервний фонд для медицини. «Коли почався карантин, всі почали бігати: де купити маски, амуніцію, комбінезони для наших лікарень, — каже пан Садовий. — Чекати, коли привезуть з Китаю — це абсурдно! Важливо все мати тут, у Львові, і виробляти тут. Важливо мати резерв, щоб ми мали у запасі 2−3-4 мільйонів масок. Надіятись на державний фонд не варто. Він був пустий. Тому свій до свого — по своє».

Коронавірусний карантин неабияк вдарив по економіці Львова. Втрат зазнала туристична галузь, яка приносила левову частку доходів. «За квітень очікуємо мінус 70 млн. грн. до місцевого бюджету, — інформує Андрій Садовий. — Це велика втрата. Уже болить голова, бо треба буде платити зарплату комунальникам, вчителям… Тому ухвалили не просте рішення — оптимізувати чисельність працівників Львівської міської ради, зменшуємо її на 181 людину. Натомість, розуміємо, що в часи кризи треба інвестувати в інфраструктуру. З травня починаємо ремонт вул. Хмельницького, також вул. Курмановича, Данила Апостола. А ще плануємо капітальний ремонт вул. Бандери, Пилипа Орлика. Це дає можливість залучити людей і ті ж податки потім будуть поступати у наш місцевий бюджет».

Наразі невідомо, чи під скорочення штату потраплять тільки працівники міської ради, чи й комунальних підприємств, які управління і департаменти постраждають. Це питання депутати розглянуть під час сесії міськради 28 квітня. Станом же на 27 квітня 2020 року у виконавчих органах Львівської міської ради працюють 1810 осіб, але близько 300 із них — це чиновники райадміністрацій.

Схожі новини