Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Особиста справа: правила гігієни, які повинен знати кожен

Нагадування про особисту гігієну ніколи не буває зайвим адже все починається з турботи про власне здоров'я.

Відомий американський письменник Едгар Хау сказав: «Якщо вам більше нема про що говорити зі своєю дитиною, порадьте їй піти та вмитися». Дійсно, нагадування про особисту гігієну ніколи не буває зайвим адже все починається з турботи про власне здоров'я. Ось головні правила, які допоможуть захистити себе від хвороботворних бактерій та вірусів.

  • Здоровому духу — здорове тіло

Любов до себе починається з ванної кімнати. Проводити водні процедури необхідно щодня, а в теплі пори року, коли потовиділення особливо рясне, навіть двічі на день. Дерматологи радять митися під водою кімнатної температури, оскільки окріп може вплинути на артеріальний тиск та серцево-судинну діяльність.

Для того, щоб очистити шкіру від пилу, бруду та поту, достатньо 10 хвилин. Для більш ефективного очищення шкірного покриву можна використовувати скраби або гель для душу.

Якщо вранці ви відчуваєте втому, а кава не допомагає збадьоритися, відвідайте контрастний душ. Всього 2−3 хвилини чергування теплої та льодяної води не лише приведе в тонус тіло, але й загартує ваш організм, завдяки чому ризик сезонних захворювань значно зменшиться.

Декілька разів на тиждень дозволяйте собі вечір релаксу та приймайте гарячу ванну з морською сіллю та ароматичними оліями. Так ви не лише виведете токсини, а й знімете м’язову напругу. Для зволоження розпареної шкіри використовуйте таку косметику для ванни, як мус, молочко для тіла та гель на основі натуральних компонентів.

  • Голлівудська посмішка

Ротова порожнина — місце скупчення найбільшої кількості бактерій. Після кожної чашечки кави або перекусу наші зуби потребують очищення. Чистити зуби двічі на день недостатньо, аби забезпечити повноцінну гігієну.

Візьміть за правило носити в сумочці зубну нитку: за допомогою неї можливо прибрати залишки продуктів та уникнути появи карієсу. Після прийому їжі користуйтеся ополіскувачем. Він не лише забезпечить свіже дихання, а й захистить зубну емаль від подразників.

Навіть форма та матеріал щіточки можуть вплинути на якість догляду за зубами. Зокрема, якщо у вас маленькі зуби або проблеми з яснами, надайте перевагу м’яким зубчикам та відмовтеся від електричних приладів. Не забувайте регулярно змінювати щітку, адже вона має здатність накопичувати бактерії. Ідеально робити це раз на 2 місяці.

  • Догляд за волоссям

Охайна зачіска — це ваша візитівка. Саме за нею можна з першого погляду визначити, чи слідкує людина за собою. Оскільки волосся постійно піддається негативному впливу атмосферних викидів, бруду та хімічних фарбників важливо забезпечити йому належну гігієну.

Дерматокосметологи наголошують на необхідності мити голову кожні декілька днів. Зокрема, пряме та хвилясте волосся слід мити через день, кучеряві локони — кожні 3 доби, а густі — всього кілька разів на тиждень. Важливо правильно обрати засоби догляду за волоссям. Так власницям сухого типу варто робити маски на основі натуральних рослинних олій, для жирних пасом підійдуть спреї з морською сіллю, для підтримки нормального типу радять наносити фіто-маски, а комбінованому не завадять сироватки з високим вмістом вітамінів.

  • Гігієна рук

Ви часто підносите руки до обличчя? Можливо, палите? Або маєте шкідливу звичку гризти нігті? У такому разі ви знаходитися у найбільшій зоні ризику, адже саме через руки до організму потрапляє найбільше хвороботворних вірусів. Не дарма зараз, під час пандемії коронавірусу, лікарі радять відвідувати громадські місця винятково у рукавичках та обробляти руки антисептиками якомога частіше.

Дезінфектори для рук на спиртовій основі є найбільш дієвими, адже знищують майже 90% всіх бактерій. До речі, дехто навіть радить обприскувати ними дверні ручки вдома. Оскільки спирт пересушує шкіру, використовуйте зволожувальні креми. Одним із найбільш корисних та ефективних компонентів є алое вера. Сок цієї рослини здатен продезінфікувати та посприяти загоєнню потріскувань і ранок.

Стежте, щоб на руках не було відкритих рубців. У разі наявності пошкоджень обробіть їх та сховайте під пластир. Окрім цього слідкуйте за манікюром: нігтьова пластина та шкіра навколо неї повинні бути чистими.

  • Зустрічають за одягом?

Влаштовуйте «велике прання» щонайменше кожні вихідні. Радимо прати речі не лише в машинці, але й ополіскувати їх вручну під проточною водою. Якщо ви — алергік, краще користуватися дитячим порошком без зайвих хімічних домішок.

Прасувати речі та навіть постільну білизну необхідно заради знищення мікробів, а не лише для того, щоб одяг виглядав охайно. Так за високих температур із тканини зникають всі мікроорганізми, серед яких — пилові кліщі.

Не забувайте щодня змінювати спідню білизну та шкарпетки. Це захистить вас від інтимних захворювань та грибка.

Важливо приділяти увагу не лише фізичному, але й ментальному здоров'ю. Якщо є гігієна тіла, має бути й гігієна свідомості. Не перевантажуйте мозок негативними думками та приділіть час медитаціям. Ці прості та, на перший погляд, банальні поради здатні вберегти вас від згубного впливу довкілля.