Уляна Супрун: «М’ясо востаннє їла чотири місяці тому. Як бачите, жива-здорова»
Ексочільниця Міністерства охорони здоров’я пояснює, чому надає перевагу рослинній їжі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/405362/suprun.jpg)
Уляна Супрун уже багато років практикує «гнучке вегетаріанство» — їсть переважно рослинну їжу, але час від часу дозволяє собі м’ясо, рибу або продукти тваринного походження. Споживання солодощів обмежує. Запевняє: таке харчування дозволяє їй краще почуватися. «Ліпше сплю ночами, маю більше енергії, коли застуджуюся, швидше одужую. Мій чоловік Марко їсть м’ясо раз на тиждень. Наступного дня почувається погано, бо його організм відвик травити таку їжу. Я востаннє їла м’ясо чотири місяці тому і, як бачите, жива-здорова». Пані Уляна зустрілася з львів’янами у рамках події «На мій смак. Улюблені страви під улюблену музику», організованої Холдингом емоцій «!FEST», — аби разом із професійними кухарями приготувати улюблену страву її сім’ї, вегетаріанське чилі. Та у невимушеній, дружній атмосфері поговорити про здорове харчування.
— «До Революції гідності я м’яса практично не їла, — розповіла Уляна Супрун. — Але на Майдані вибору особливого не було. З веганського можна було тільки хліб з’їсти і чаю випити. Потім були навчання з тактичної медицини у військово-польових умовах, далі — робота у міністерстві. Тепер нарешті у мене є змога повернутися до звичного для мене харчування. Рослинна їжа не тільки приносить користь нашому здоров’ю (не даремно наші предки дотримувалися посту і споживали м’ясо лише „по великих святах“). Обмежуючи споживання м’яса, тим самим… рятуємо нашу планету! Виробництво продукції тваринництва займає 80% усіх земель, які використовуються у сільському господарстві. Викиди парникових газів від сектору тваринництва становлять майже чверть від усіх викидів, пов’язаних з людською діяльністю, — більше, ніж від усього транспорту планети».
— «Перед тим, як повністю відмовитися від м’яса, я пішла до свого сімейного лікаря і здала всі аналізи. Через два місяці здала повторно. Багато показників покращилося. Коли їла м’ясо, у мене був низький рівень В12 (вітаміну, який отримуємо переважно з м’ясом). Коли перестала й намагалася поповнити його дефіцит, споживаючи більше овочів та фруктів, — рівень В12 підвищився. Аналогічно з вітаміном D, який забезпечує багато функцій у нашому організмі: не поповнимо його запаси в організмі, лише п’ючи молоко. Потрібен контакт із сонцем. Коли сиділа у міністерстві з ранку до вечора, мало бувала на свіжому повітрі, тож рівень вітаміну D у мене був низьким — довелося поповнювати нестачу таблетками».
— «М'ясо містить велику кількість білка, необхідного для здоров’я нашого організму. Якщо не їсте м’яса, мусите їсти багато сої, каш, квасолі, а також різноманітних овочів і грибів, до складу яких не входить багато протеїнів, але які містять багато клітковини. Вона забезпечує нормальний процес травлення і, відповідно, засвоєння поживних речовин, що надходять в організм з їжею».
— «Не можете повністю відмовитися від м’яса — стежте принаймні за порціями. Розмір порції м’яса має бути завбільшки з кулак. Грибів можна з’їсти більше, але не додавайте до них багато масла та сметани і не смажте, а краще маринуйте. Будьте обережні, споживаючи дикорослі гриби, щоб не отруїтися ними».
— «Який стиль харчування вважається найкращим? Проводилося масштабне дослідження людей з різними стилями харчування. Дослідники 20 років спостерігали за веганами, які повістю відмовилися від будь-яких продуктів тваринного походження, вегетаріанцями, які їли тільки рибу (раз на тиждень), вегетаріанцями, які їли лише яйця і сир, та людьми, що їли все — м’ясо, рибу і т. д. Найменше хворіли і найдовше жили вегетаріанці, які харчувалися рослинною їжею, але раз на тиждень дозволяли собі рибу».
— «Коли я була студенткою, їла все, що хотіла, і не гладшала. А ще мені постійно хотілося спати — мозок буквально вимагав перепочинку від навчання… Наш організм сам підказує, що йому потрібно саме зараз. Кілька років тому ми з чоловіком відпочивали у Єгипті. Там було дуже спекотно. Ми пітніли, і з потом виходила сіль. Але ми тоді не розуміли, що нам треба їсти більше солі. В одному з ресторанів нам запропонували скуштувати місцевий сир, який на три місяці закопують у землю, де він дозріває. Виглядає так само, як і тхне — огидно. А Маркові так засмакувало, що з’їв усе до крихти! Сир був солений, а його тіло вимагало солі. Через три дні вже не міг його їсти».
— «Часто буваю у роз’їздах, і це мені, як вегану, трохи ускладнює життя — традиційно на сніданок у готелях подають яйця, м’ясо, млинці з сиром. У Львові мені, на щастя, вдалося поснідати кашею та овочами (всміхається). У мене є залежність від кофеїну, тому зранку завжди п’ю каву. Снідаю зазвичай кашею або хлібом із арахісовим маслом. Обідаю вегетаріанським хот-догом або овочевим салатом. На вечерю — улюблене чилі. (Страва мексиканської і техаської кухонь. Традиційно у неї додають м’ясо, але можна готувати і без нього. — Авт.). Як варіант, овочеве рагу. Ці страви готуємо з чоловіком у неділю — так, щоб вистачило на 3−4 дні. Розігрівши у мікрохвильовій печі або на пательні, вечеряємо. Свіжі овочі-фрукти купуємо щодня або через день — якщо довго зберігаються у холодильнику, можуть втрачати частину вітамінів».
— «Деякі люди не споживають тих чи інших продуктів, бо генетично їх не сприймають або мають на них алергію. Немає одного способу харчування, який був би правильним для всіх. У дитинстві мої брат зі сестрою любили морозиво, пили багато молока та їли домашній сир, а я цього всього не хотіла. У дорослому віці з’ясувалося, що мій організм не може травити лактози. Якщо є така можливість, раджу пройти генетичне дослідження на схильність до певних хвороб. Зможете не тільки з’ясувати, чи немає у вас гена раку молочної залози чи яєчників (якщо ви — жінка) або простати (якщо чоловік), а й багато інших цікавих речей. Якщо я зранку вип’ю каву, то почуватимуся нормально. Якщо після 18.00 — не зможу заснути. Мій чоловік може ввечері випити каву? і його буде відразу хилити на сон. Коли ми зробили генетичний тест, з’ясувалося, що я повільно травлю кофеїн, а Марко — швидко. У моїй родині ніхто не мав діабету 2-го типу, проте я маю до нього генетичну схильність. Можливо, у нас спрацьовує якийсь компенсаторний механізм».
— «Позитивно ставлюся до модних сьогодні зелених коктейлів. Це — суперсніданки. Наприклад, листя салату, банан, шпинат, куркума і трохи сої — ідеальне поєднання. Але треба розуміти, що цілі овочі-фрукти і ціла зелень краще засвоюються організмом, ніж у подрібненому вигляді. Так само краще їсти цілі фрукти, ніж пити соки, особливо пакетовані, адже у них міститься багато консервантів і рафінованого цукру. Щоб втамувати спрагу, краще надати перевагу звичайній питній воді».
zz"Дієта за групою крові, середземноморська дієта, протеїнова, з більшою кількістю овочів… Ідеального стилю харчування, щоб схуднути і тримати вагу у нормі, не існує. Якщо поправляєтеся, то перше, що треба зробити, — завантажити на телефон спеціальний додаток або вручну кожного дня записувати, що ви їсте. З подивом можете відзначити, що фраза «я сьогодні майже нічого не їла» означає, що ви з’їли пів пачки чіпсів, кілька нагетсів і випили каву з молоком"…
— «Як зробити так, аби ваші діти надавати перевагу броколі, а не бургерам? Мій брат з дружиною змалку навчали своїх дітей, що овочі, фрукти і ягоди — це круто: „Подивіться: у нас є черешні!“. Пригощають ними дітлахів, як цукерками. Цукерки у домі є, але дітей ці ласощі не надто цікавлять. Діти завжди стежать за тим, що ми робимо, тож мусимо їм показувати хороший приклад».
z z"Вагітні жінки потребують практично вдвічі більшої кількості вітамінів та мінералів, особливо вітаміну В9 (фолієвої кислоти), що є запорукою повноцінного розвитку плоду і зменшує ризики вроджених дефектів головного мозку дитини. На Заході фолієву кислоту додають у хліб, пасту тощо. Коли я працювала у МОЗ, ми зверталися до виробників, аби вони почали додавати цей вітамін до борошняних виробів. Але отримали відповідь, що «це питання ще треба вивчати», що мусимо дати 100 тисяч доларів на дослідження. Хоча у продукцію, призначену на експорт, цей вітамін вони додають за замовчуванням".