Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Син-підліток димить вейпом... Упевнені, що там не канабіс?

У США уже 24 особи померли внаслідок куріння електронних цигарок. В Україні вмісту “заправок” досі не контролюють!

Вишневий, ванільний, шоколадний. На відміну від звичайних сигарет, дим чи, точніше, пара, яку випускають курці вейпів, має приємний аромат. Не дивно, що вейпи такі популярні серед українських підлітків. Та й батьки не надто заперечують проти такого «безпечного» куріння. Зрештою, вейпами димлять навіть матусі на дитячих майданчиках. Тим часом у Штатах, де вейпінг набув популярності на кілька років раніше, ніж в Україні, б’ють на сполох. Від серпня там зафіксували уже 18 смертей через специфічне ураження легень. Виявилось, усі померлі курили вейпи.

Імовірно, кількість жертв більша, адже не усі летальні випадки від раптової легеневої недостатності пов’язували з електронними сигаретами. У Канаді також зафіксували кілька смертей, які пов’язують з вейпінгом. За станом на 22 жовтня, у США зафіксували понад 1600 випадків захворювань легень, пов’язаних з курінням вейпу. Усі вони мають неінфекційне походження. Хворобі уже дали назву EVALI, хоча досі не виявили, яка саме речовина у випарах викликає таке ураження легень. У Вашингтоні навіть екстрено зупинили продаж ароматизованих «заправок» до електронних сигарет, оскільки припускають, що такий згубний вплив може мати якийсь з ароматизаторів. Це один підозрюваний — вітамін Е. Вітамін, який може бути корисний як харчова добавка, а також як складник косметичних засобів, при потраплянні у легені потенційно небезпечний, адже його молекулярна структура до кінця не вивчена. Ще одна речовина, яка могла спричинити захворювання легень, — тетрагідроканабінол (продукт канабісу) або синтетичні канабіноїди («спайси»).

В Україні поки смертельних випадків чи випадків захворювань через куріння вейпів не зафіксовано, але це не означає, що українські курці не хворіють. Просто у нас не проводять жодних досліджень на цю тему. І якщо у людини виникла легенева недостатність чи пневмонія з нетиповим перебігом, ніхто не вивчатиме, що саме стало причиною…

«В Україні фактично, немає регулювання ринку вейпів, так само, як і контролю якості, — каже головний лікар Київського міського центру здоров’я, фахівець з відмови від куріння Отто Стойка. — Це новий вид куріння, який вводить в оману. Мовляв, це безпечна альтернатива курінню цигарок. Але це далеко не так. Легені пошкоджуються пропіленгліколем, гліцерином, які містяться в рідині для заправки картриджів. Американські медики помітили, що ця суміш абсорбується у легенях. Виявили десятки токсичних речовин, які впливають на здоров’я загалом, не лише на легені. У нас, на жаль, таких досліджень не проводять. Зараз дехто маніпулює тим, що у США виявили захворювання у вейперів, які вживали штучні канабіноїди. Але насправді серед тих, хто захворів, 78% вживали канабіноїди, 58% вживали і канабіноїди, і нікотиномісткі продукти. Ще 10% канабісу не вживали, а лише нікотин. Тому стверджувати, що заправки з нікотином безпечні, не можна».

За словами лікаря, вейпи найбільш небезпечні для підлітків та молоді. Бо якщо люди середнього віку, які багато років курили сигарети, переходять на вейпи, намагаючись поступово кинути курити, то у молоді процес зворотний. Для школярів вейпінг є пусковим механізмом до вживання нікотину. Тобто з вейпів переходять на цигарки.

«Вейпи стали доступнішими за звичайні сигарети, — каже лікар. — Собівартість дози нікотину у вейпах нижча. З ними важче проконтролювати, скільки нікотину ти отримав. Бо нерідко курець ставить собі межу — можна в день пів пачки цигарок чи навіть пачку. А тут заправив картридж — і можна „парити“, поки не закінчиться.
У країнах Західної Європи обмежують ємність картриджів до 24 мг нікотину в заправці, а в Україні таких обмежень немає. Так само, як немає даних щодо заправок із канабісом, хоча офіційно він в Україні заборонений. І саме через вейпи може стати доступнішим для української молоді. Адже так вживання легше приховати, бо від пари нема характерного запаху. Тож батьки можуть навіть не підозрювати, чим бавляться їхні діти».

Схожі новини