Передплата 2024 «Добрий господар»

На крихітку Іринку претендують аж десять пар!

Львівські лікарі-неонатологи виходили дівчинку, яка народилася на 23-му тижні вагітності з вагою... 480 грамів

Безпрецедентний випадок стався у Львівській обласній клінічній лікарні. Команда лікарів-неонатологів врятувала життя крихітній дівчинці, яка народилася на світ рік тому. Пологи були передчасними, дитина з’явилася на світ на 23-му тижні вагітності з вагою… 480 грамів! Її братика, на жаль, не вдалося врятувати (дівчинка з двійні). Лікарі, медсестри протягом року і вдень, і вночі виходжували новонароджену. Батьки у диво не повірили… Відмовилися від дівчинки. Дали їй лише ім’я — Іринка…

Медики не відходили від Іринки ні вдень, ні вночі. Увесь той час відчайдушно боролися за її життя! Фото Galnet
Медики не відходили від Іринки ні вдень, ні вночі. Увесь той час відчайдушно боролися за її життя! Фото Galnet

16 липня Іринка відсвяткувала у лікарні день народження, їй виповнився рік. Медич­ний заклад став для неї домівкою. До привітань долучився весь персонал лікарні, медики, які зробили справ­жнє диво! Дитина все ще потребува­тиме реабілітації (масажів, мануаль­ної терапії), але житиме повноцінним життям. На сьогодні її розвиток, за словами лікарів, відповідає терміну 7−8 місяців. Рік неонатологи не розпо­відали про цей унікальний випадок. А тепер, коли життю та здоров’ю дитини нічого не загрожує, вирішили публічно привітати дівчинку з днем народжен­ня. Це було справжнє свято — з тортом і подарунками.

Завідувачка відділу Інтен­сивної терапії недоношених новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні Зо­ряна Салабай каже: «Під час виходжування Іринки були мо­менти, коли здавалось, що вря­тувати дівчинку не вдасться. Іринка народилась вкрай незрі­лою. На такому терміні вагітнос­ті дитина повністю залежить від материнської утроби, а також від того, що отримує від мами через плаценту. На жаль, вагіт­ність перервалась, тож Іринці довелось надавати інтенсивну терапію із перших секунд жит­тя. Це перший випадок в Укра­їні, коли дитина народилась не лише з такою малою вагою, а й так рано — між 22-м і 23-м тиж­нями вагітності».

Старша медсестра відді­лення патології недоноше­них новонароджених Марія Михайлівна розповіла: «У пер­ші дні від цієї дитинки взагалі не відходили. І вдень, і вночі за нею доглядали лікарі, медсе­стри. А потім її стан значно по­кращився, з дівчинкою почали виходити на вулицю. Зараз ще не говорить, видає лише звуки. Але якщо ви з нею розмовляє­те, усміхається…».

Завідувачка відділення патології недоношених но­вонароджених, головний неонатолог Львівщини Оль­га Децик додає: «Іринка була у відділенні 9 місяців, з яких 7,5 місяця отримувала кисневу те­рапію (була на апаратному ди­ханні). Упродовж року ми ро­били все для того, щоб Іринка не просто вижила, а щоб вона у майбутньому жила повноцін­ним життям. Сьогодні з впев­неністю можемо сказати, що дитина розвивається, має до­брий емоційний стан. Але Ірин­ка має проблеми з зором — ко­сину та далекозорість, тож наша лікар-офтальмолог при­дбала для неї спеціальні оку­ляри. Дитина має якісне, зба­лансоване харчування, у неї добрий апетит. Зараз її вага 7 кг 350 грамів».

За словами Ольги Децик, їхня лікарня має багато спеціального обладнання для порятунку недо­ношених дітей. Хоча час від часу апаратура ламається і потребує ремонту. «У нашому відділен­ні бракує пульсоксиметра та ін­фузіомата (апарат, який дозова­но подає ліки до вени дитини). На сьогодні у відділі інтенсивної терапії недоношених новонаро­джених одинадцять діток, з них п’ятеро — з екстремально ма­лою вагою».

Начальник служби у спра­вах дітей ЛОДА Володимир Лис каже: «Зараз дитину став­лять на облік для усиновлення. На Львівщині 111 пар, які хо­чуть всиновити дитину. У Ли­чаківському районі — 10 пар (першочергове право на уси­новлення матимуть пари саме з цього району. Авт.). Зараз лікарі мають передати ще пев­ні документи, і тоді кандидати на усиновлення зможуть поба­чити дитину. Сподіваємося, ди­тина знайде хороших батьків».

Схожі новини