Передплата 2024 «Добра кухня»

По 50 гривень за «захист дитсадка» — і на уроки не підемо!

Забудовник з корпорації «Мальви» нацькував неповнолітніх на мирну акцію протесту мешканців

Конфлікт ініціативної групи мешканців житлового комплексу на вул. Тернопільській, 21, та забудовника, ПП «Львівдах», триває близько двох років. Однак остання акція протесту ознаменувалася безпрецедентним випадком — представники забудовника нацькували місцевих школярів-підлітків, аби ті відтіснили мешканців, які вийшли на офіційно зареєстровану мирну акцію протесту. Мешканці кажуть, забудовник заплатив неповнолітнім по 50 гривень за цю «роботу»… Про цей випадок та загалом про те, чому виник конфлікт із забудовником, «Високому Замку» розповіла член ініціативної групи мешканців Світлана Хедик.

«Ще у 2014 році я при­дбала житло у цьому житловому комплек­сі. Забудовник — ПП „Львівдах“, яке входить у будівельну корпо­рацію „Мальви“ (власник — Свя­тослав Олійник), — розповідає пані Світлана. — Коли ми купува­ли, нам продавали зовсім іншу „картинку“: там мало бути п’ять житлових будинків, між ними широкий двір. Але відтоді на цій же площі „виросло“ аж дев’ять будинків. Тобто на ту саму пло­щу додали ще чотири будинки. Таким чином вкрали у мешкан­ців частину прибудинкової тери­торії. Вийшло таке кільце із бу­динків, а між ними — кам’яний „мішок“. Раптом забудовник по­чав посеред того маленького дворика зводити… дитячий са­дочок. Такого в проекті не було. Садочок — чудова ініціатива, але чому посеред двору? Чому за рахунок нашого громадського простору? Адже, згідно із про­ектом, садочок мав бути на міс­ці, де зараз з’явилися неза­плановані чотири будинки. Для приватного садочка на 52 ди­тини нехтують інтересами 700 сімей, мешканців житлового комплексу. Якщо забудовник має зобов’язання перед містом збудувати садочок, то є аль­тернатива — поруч, на вул. Па­наса Мирного, 14, є прекрасна територія із парком. Там раніше був садочок, його занедбали. Можна також зробити садочок на комерційних площах, що на перших поверхах нашого жит­лового комплексу. Ми неодно­разово намагалися спілкувати­ся із власником, але він не йде на контакт».

Світлана Хедик розповіла, коли мешканці почули про са­дочок посеред їхнього двору, почали активну боротьбу. Піс­ля їхнього звернення Держарх­будконтроль виявив порушення і скасував дозвільні докумен­ти на будівництво. За поданням мешканців у лютому 2018 року суд скасував містобудівні умови і обмеження, які дозволяли бу­дівництво садочка. Але у серпні 2018 року ЛМР видала нові міс­тобудівні умови і обмеження! Мешканці про це не знали.

У березні забудовник почав ударно працювати над садоч­ком. Мешканці знову поскар­жилися у Держархбудконтроль. На час перевірки попросили за­будовника призупинити роботу. Офіційно зареєстрували мирну акцію протесту, встановили чер­гування людей з 8.00 до 20.00. Натомість одного дня о 6-й ран­ку на територію будови пішли машини з бетоном. Люди цілий день чергували й не випускали бетонярки з території будівни­цтва. Переважно це були мами з малими дітьми. Після обіду вони побачили, що на будову почина­ють підтягуватися якісь підлітки. Вони «кучкувалися» за бетоно­возками, спілкувалися з викон­робом, охоронцями. Мешканці зрозуміли, що щось готується. Жінки почали телефонувати своїм чоловікам, скидати відео. Вже за півгодини чоловіки при­їхали. І вчасно, бо будівельники за допомогою підлітків почали відтісняти мам із дітьми, щоб ті пропустили бетоновозки. Хтось упізнав одного зі школярів, ви­хованця сусідньої школи № 69. Підлітки пояснили мешканцям, що їх покликали «на захист дит­садка».

Мешканці викликали полі­цію. Підлітків забрали у відді­лення поліції. Як розповіла «ВЗ» речник Поліції Львівської об­ласті Світлана Доброволь­ська, за фактом цієї події відкрито кримінальне прова­дження за ч. 1 ст. 356 ККУ («Са­моправство». Карається штра­фом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 3 місяців). Право­охоронці встановили особи усіх учасників інциденту. Серед них справді є четверо неповноліт­ніх, віком 15−16 років.

Після такого розголосу у Львівській міській раді врешті-решт звернули увагу на про­блему на Тернопільській, 21. Під час останнього засідання виконкому на підлеглих нагри­мав міський голова Львова Андрій Садовий: «Будівельник здурив і місто, і мешканців. Але він не міг би цього зробити без допомоги Львівської міської ради. Хто був помічником афе­ри корпорації «Мальви»? Хто ці речі готував? Як могло так ста­тися — було погоджено п’ять бу­динків, а з’являється дев’ять? На місці, де мав бути садочок, будується житловий будинок. Я би не радив нікому купувати квартири у корпорації «Маль­ви».

Мер дав доручення пропра­цювати можливість побудови садочка на місці, де пропону­ють мешканці (вул. Панаса Мир­ного, 14. Авт.). А будівництво на Тернопільській, 21, зупини­ти — поки не з’ясується, яким чином замість п’яти будинків з’явилося дев’ять.

Схожі новини