Передплата 2024 «Добрий господар»

Мають чорне м’ясо і несуть зелені яйця

На Городоччині розводять екзотичних курей породи Ухейілюй

На обійсті у Наталії Савельєвої з Городка, що на Львівщині, багато екзотичних порід птиці. Разом із чоловіком розводять птицю не тільки через її продуктивність, а й задля краси. Три­мають представників понад десяти видів фазанів, які можуть прикрасити будь-який пташник.

Родзинкою курника цих господарів є чорні кури по­роди Ухейілюй. Окрім чор­ного оперення, у них чорні шкіра, м’ясо і навіть кістки! А яйця не­суть зелені. «Зелені яйця курей Ухейілюй надзвичайно корисні. Прочитала в Інтернеті, якщо люди будуть їх їсти, то перестануть хво­ріти», — розповідає Наталія Саве­льєва. Наголошує, ці яйця помічні для розуму, здоров’я і краси.

В утриманні ці пернаті не від­різняються від звичайних курей. Хіба у перший рік дещо полохли­ві. Але згодом звикають до гос­подаря і стають зовсім ручними.

Чорні кури несуть 150−180 яєць на рік. Порода — не з дешевих. Одне курча до двох тижнів коштує 150 грн. (торік було по 200 грн.), доросла курка — 700 грн.

Назва Ухейілюй перекла­дається з китайської як «п'ять чорних і один зелений». Кур­ка має щільне оперення, чорне з зеленим відтінком, великий гребінь і мочки темно-фіолето­вого кольору, великі чорні очі. Цю породу спеціально не виво­дили. Її створила сама приро­да. Однак був час, коли ці екзо­тичні кури ледь не вимерли. На початку 80-х років одну куря­чу сім’ю випадково знайшли у горах Китаю і почали розводи­ти. Китайці занесли цю породу до Червоної книги. Самі китайці не розводять цю птицю, зустрі­ти її на їхніх подвір’ях велика рідкість. Натомість вона стала популярною в Європі. Ось і до українських господарств діста­лася.

Чорні тушки курей Ухейілюй та тушки курей звичайних
Чорні тушки курей Ухейілюй та тушки курей звичайних

Приглядаюся до екзотичних півників та курочок на обійсті Савельєвих. Птахи рухливі й не­посидючі. Запитую у господа­рів, яке на смак м’ясо цих курей. «Відверто кажучи, не таке вже й смачне. Є набагато смачніші бульйони з курки. Але одна жін­ка мені розповіла, що коли з’їси шматок їхнього м’яса, отриму­єш багато енергії. Ми того не відчули, може, тому, що й так багато рухаємося впродовж дня», — сміється господиня.

Довідка «ВЗ»

Яйце курки Ухейілюй важить приблизно 48 грамів. Шкаралу­па зеленого кольору, всередині великий жовток і білок, який лег­ко засвоюється людським організмом. У білку величезна кіль­кість вітамінів — А, В, Е, а також йод і цинк. У ньому в десять разів більше амінокислот, ніж у звичайному курячому яйці, а жовток за розміром на 8% більший, ніж жовток інших порід. Доведено медичну користь зелених яєць. Ефективно лікують такі захво­рювання, як цицеро, анорексію, підвищують імунітет, сприяють швидкому росту дитячого організму.

Фото авторки

м. Городок, Львівська область

Схожі новини