Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна отримала проект статуту майбутньої Помісної Церкви (ДОКУМЕНТ)

  • 29.11.2018, 19:25
  • 1 773

Архієрейський синод Вселенського патріархату сьогодні, 29 листопада, під час сьогоднішнього Священого Синоду у Стамбулі ухвалив текст Томосу про надання автокефалії українській православній церкві.

Про це повідомляє «Прямий».

Як відомо, Стамбулі закінчилося триденне засідання Священного Синоду Вселенського патріархату, на якому розглядався текст Томосу про надання автокефалії Українській православній церкві.

«У контексті раніше ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській церкві, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний синод підготував статут Української церкви», — йдеться у документі.

Зокрема, до журналістів у Стамбулі вийшов прес-секретар Вселенського патріархату і надав прес-реліз, у якому йдеться про надання Томосу Україні.

«І я можу сказати, що офіційне рішення від Вселенського патріархату ми вже маємо. Декілька хвилин тому до нас, до всіх журналістів, які чатують тут, вийшов прес-секретар Вселенського патріархату і надав от такий от прес-реліз. Можу сказати, що тут ми маємо три пункти. Звичайно, я хочу зробити перш за все обмовку про те, що цей документ ми щойно побачили, і треба з ним ще дійсно розбиратися і всіх експертів розпитувати. Але я можу вже сказати, що тут дійсно написано те, що нам надається автокефалія, нам надається Томос і надається проект головного документу, проект статуту для майбутньої Української автокефальної помісної церкви. Тобто цей статут, я так розумію, мають розглянути на об’єднавчому соборі. Але саме дату, яку ми очікували… що тут у Вселенському патріархаті нададуть дату об’єднавчого собору — поки що, наскільки я можу аналізувати, тут її немає. Тому, можливо, ієрархи саме України мають визначатися саме з цією датою», — повідомила кореспондент «Прямого» Ольга Шилкіна зі Стамбулу.

Подаємо дослівний переклад пункту с. цього документа:

«c. Finally, in the context of the Ecumenical Patriarchate’s previously-made decision to grant autocephaly to the Church of Ukraine, and in anticipation of the issuance of the Patriarchal and Synodal Tomos, the Holy and Sacred Synod drafted the Ukrainian Church’s Constitutional Charter».

Переклад: «с. Нарешті, в контексті раніше прийнятого Вселенським Патріархатом рішення про надання автокефалії Церкві України, і в очікуванні видання Патріаршого та Синодального Томосу, Святий і Священний Синод підготував Конституційну Хартію Української Церкви».

Як уточнив у Facebook архімандрит Кирило Говорун, що під час Синоду було прийнято статут Української церкви.

«Отже, це все ще не Томос, а у певному сенсі більш важливий документ — проект статуту. Це правильний порядок підготовки документів. Томос — це кількість помісності, а статут — її якість. Константинополь почав з якості. Саме з цього мали починати самі українці, але якось захопилися кількісними параметрами. Через те що у конструюванні нової Церкви ті, від кого це залежало більше тягнули ковдру на себе, Фанар вирішив взяти процес у свої руки і правильно поставив пріорітети», — написав Говорун.

Водночас, як повідомляє ТСН, при цьому остаточна дата проведення об'єднавчого собору помісної православної церкви України не називається.

Проведення собору єпископів в Україні є одним з останніх етапів для створення незалежної (автокефальної) православної церкви — на ньому українські православні єпископи мають утворити нову церковну структуру та обрати предстоятеля, і вже він вирушить до Константинополя, аби співслужити зі Вселенським патріархом і отримати з його рук Томос.

Схожі новини