Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Волинські діти листуються зі світовими знаменитостями

Юні дипломати Мовчани вирішили розпродати унікальну колекцію поштових листівок, аби врятувати важко хворого друга

У їхній приватній колекції є адресні вітання від канцлера Німеччини Ангели Меркель, князя і княгині Монако, монархів Бельгії, Нідерландів, королеви Данії, прем’єр-міністрів Іспанії, Португалії, президентів Італії, Польщі, Бразилії, Аргентини, Франції… Їм навіть пише Її Величність Єлизавета І І з Англії та Святійший Вселенський Патріарх Варфоломій І! Бо волинські дітлахи Марійка, Павло та Борис Мовчани з Ковеля багато років тому почали листування з лідерами багатьох держав.

Ідея привітати світових знаменитостей з Різдвом та Новим роком з’явилася у Марійки, коли вона мала лише вісім років. Якось братики їй розповіли, що королеви й королі, якими дівчинка за­хоплюється у казках та мультфільмах, існують насправді. Вона не вірила, бо в уяві були лише фантастичні персонажі. Тоді хлопці показали маленькій сестричці фото королеви Англії Єлизавети І І. Ма­рійка заворожено дивилася на її корону, розглядала риси обличчя, а тоді заявила:

— Хочу написати їй листа!

Брати допомогли заадресувати кон­верт, перекласти Марійчині слова ан­глійською. Дівчинка за свої гроші купила марку і напередодні Різдвяних свят 2012 року відправила Її величності свої вітан­ня. Невдовзі у Ковель надійшла відпо­відь, написана особисто рукою англій­ської королеви!

— Сьогодні таким листом мало хто може похвалитися, — з гордістю каже Ма­рія. — Бо зазвичай на поштівки відповідає хтось з королівських фрейлін. А Єлизаве­та ІІ зробила виняток і вирішила сама нам написати.

Незвична ідея переросла у справ­жнє хобі. Бо дівчинка, захоплена листу­ванням, склала цілий список поважних персон, з якими би хотіла «потоваришу­вати». Довідавшись про амбітні плани маленької дипломатки, батьки не від­мовляли й не перечили їй, бо вважають що кожне з дітей (а мають десятьох синів та дочок) заслуговує на самовираження. Та, зізнаються, не дуже вірили, що з-за кордону хоч хтось відповість.

Аж це на порозі 2013-го на пошті зчи­нився справжній переполох: Мовчанам надіслав листа Папа Римський. За ним почали один за одним надходити вітання із зимовими святами і від інших світових лідерів. Діти не тямилися від щастя. А на­ступного року знову розіслали від себе десятки святкових поздоровлень — й не лише з нагоди Різдва. Коли ж в Україні по­чалася війна, написали світовим знаме­нитостям і про це. Від них отримали важ­ливі слова підтримки й побажання миру.

Сьогодні у домашній колекції Мовчанів зберігаються сотні ексклюзивних листів від найвідоміших персон. Є вітання від президента Франції Франсуа Олланда, канцлера Німеччини Анґели Меркель, королев Нідерландів та Данії, прем’єр-міністра Португалії, президентів Польщі, Бразилії, Аргентини, князів Ліхтенштей­ну та Монако, герцогів Люксембургу… Мають діти й одну телеграму — від попе­реднього президента Італії Джоржо На­політано. Знаковою вважають відповідь Вселенського Патріарха Варфоломія І, який побажав українським дітям, щоб «Сонце правди освітлювало життя».

Але увесь цей скарб Мовчани виріши­ли… продати. На такий крок зважилися через хворобу маленького друга Сашка Козулі. Йому лише одинадцять, та важка хвороба нирок відбирає у хлопчика надію на життя. Йому терміново потрібна пе­ресадка, а відтак щонайменше 60 тисяч євро на операцію за кордоном. Для бать­ків дитини ця сума непідйомна.

Марійка Мовчан, нещодавно обрана почесною головою новоствореного бла­годійного фонду «Позитивна взаємодія», оголосила, що готова з братами віддати в ім’я спасіння дитини найцінніше, що вони мають, — свою унікальну колекцію. Отримає її той, хто оплатить лікування Сашка чи зробить найбільшу фінансову пожертву.

Також юна дипломатка звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням зробити від себе символіч­ний, але такий показовий внесок — всьо­го одну гривню на рахунок її фонду.

— Вірю, якщо президент покаже при­клад, інші його підтримають, і ми вряту­ємо Сашка. Дуже прошу і читачів вашо­го видання зробити посильну пожертву. Хлопчик повинен отримати шанс на життя.

Телефон для тих, хто вирішив допо­могти Сашкові: 505 173 828 (Марія Мовчан)

Фото з особистого архіву Марії Мовчан.

Волинська область.

Схожі новини