Передплата 2024 ВЗ

Штучні зуби — як рідні

«Імплантати не можна встановлювати до 18 років, якщо у роті є інфекція або людина має серйозні проблеми зі здоров’ям»

Усмішка — як багато від неї залежить! З гарною усмішкою зростають шанси отримати бажану роботу чи влаштувати особисте життя. Від стану ротової порожнини залежить здоров’я загалом. Звісно, від втрати зуба не застрахований ніхто, але якщо колись альтернативою були мостоподібні конструкції чи знімні протези, які завдавали шкоди сусіднім зубам, то зараз існує можливість відновити втрачені зуби за допомогою імплантації. Про всі тонкощі імплантації розповідає Андрій Ґаук — член Координаційної ради МОЗ з питань реформування стоматології, лікар-стоматолог вищої категорії, головний лікар стоматологічної клініки, який понад 20 років займається встановленням імплантатів.

— До чого може призвести втрата одного або кількох зубів?

— Зубний ряд зміщується. Зуби починають рухатись в якомусь напрямку, деформується прикус, та й загалом це некрасиво. Колись у більшості випадків обпилювали сусідні зуби і робили мостоподібні конструкції. У випадку втрати великої кількості зубів альтернативою було знімне протезування.

У 1976 році на конференції у Гарварді професор Бренемарк вперше представив сучасний внутрікістковий імплантат. Імплантат замінює корінь зуба, тобто за відсутності одного або кількох зубів при певному достатньому об’ємі кістки фіксується «штучний корінь», на який через певний проміжок часу надбудовується коронкова частина.

— З чого виготовляють імплантати?

— Є багато різноманітних типів імплантатів, але науково доказовим є титановий, що створює стійкий захисний оксидний шар на своїй поверхні, який не дає іонам металу проникати у кістку. Кістка має сприймати імплантат як нейтральне тіло, яке не створить жодних проблем. Тобто не імплантат вростає у кістку, а кістка обростає довкола нього, вростає у структуру поверхні імплантату, таким чином міцно його утримуючи. Важливо створити такий об’єм кістки довкола імплантату, щоб кістка «жила своїм життям».

Звичайно, імплантат ніколи своїм не буде. Це — метал, чуже для організму, але ми створюємо ілюзію для кістки, щоб вона його не сприйняла як щось чужорідне, а обхопила, обросла і міцно утримувала протягом життя. Щоб імплантат утримувався у щелепі, найважливіше, аби кістка мала певний об’єм. Якщо його недостатньо, створюємо штучну кістку (вирощуємо її з людської чи беремо відповідні штучні матеріали, які потім перероджуються у рідну кістку). Зверху одягаються коронки, які зараз настільки досконалі, що візуально від рідного зуба не відрізнити.

— Через який термін після втрати зуба можна встановлювати імплантат?

— Можна й відразу. Це називається «безпосередня імплантація». Але має бути повністю відсутня інфекція. Якщо були хронічні, задавнені кісти, то це — неможливо. Збираємо анамнез, робимо рентген і визначаємо, чи можемо це зробити відразу, чи відтермінуємо імплантацію, оскільки, коли є інфекція, ситуація вкрай небезпечна. Після видалення зуба чекаємо 2−3 місяці і встановлюємо імплантат у кістку, де вже немає інфекції. Є люди, які роками ходять без зубів. У таких випадках може виникати потреба у добудові кістки. Тоді відновлюємо кістку, чекаємо 9−10 місяців і фіксуємо імплантат.

— З якого віку можна встановлювати імплантати?

— Професор Андре Саадун встановлював імплантати з 12−14 років, але час показав, що це неправильно. Має бути сформований лицевий кістяк. Імплантацію можна проводити не раніше 18 років, однак спершу враховуються конкретні ознаки дорослого організму, і тільки тоді приймається рішення, чи вже можна, чи варто ще трішки зачекати.

— Чи потрібно якось готуватися до імплантації?

— Важливо навчити пацієнта правильно чистити зуби протягом трьох хвилин двічі на день. Провести професійну гігієну зубів (цю процедуру необхідно проводити раз на півроку, оскільки наліт, залишки їжі, камені під час імплантації неприпустимі). За потреби замінити старі пломби, коронки. Ротова порожнина має бути повністю здорова — тільки тоді маємо право фіксувати імплантат.

— Як проходить сама операція?

— Найважчий момент в імплантації — страх перед стоматологічним втручанням, страх болю. Однак сьогодні знеболювальні засоби настільки досконалі, що достатньо зробити місцеве знеболення, як під час встановлення пломби, — і все! Для чутливих пацієнтів місце, де буде робитись укол, можна знеболити гелем. Далі людина нічого не відчуває. При великих втручаннях (пересадженні, нарощенні кістки, імплантації на беззубій щелепі) всі маніпуляції проводимо з лікарем-анестезіологом. Процес імплантації у простих випадках нескладний. Від моменту знеболення до моменту зашивання триває приблизно 25 хвилин — значно важче видалити восьмий зуб! Та буває, що оперуємо і по 4−5 годин.

— Скільки разів доведеться відвідати лікаря?

— Плануємо лікування, встановлюємо імплантат, через 10 днів знімаємо шви. Далі — період приживлення (2−3 місяці) і встановлення супраструктуриабатменту, який згодом стане основою для коронки.

— Чи з’являються неприємні відчуття у післяопераційний період?

— У ділянці імплантату рекомендуємо застосовувати ротові ванночки, користуватися спеціальними мазями на основі метронідазолу і хлоргексидину, які чинитимуть протизапальну та антимікробну дію, а також застосовувати нестероїдні протизапальні препарати, які знімуть біль та запалення. У важких випадках, коли встановлюється декілька імплантатів, призначається антибіотикотерапія. Зазвичай через годину після імплантації людина може вже йти на роботу, проте слід дотримуватись певних правил: обмежити себе у розмовах, вживати рідку їжу, уникати фізичних навантажень (під забороною — тренажерний зал, сауна). Але це все — протягом 10 днів, поки не знімемо шви.

— Скільки прослужать імплантати?

— Якщо організм здоровий, людина відвідує стоматолога раз на півроку, може прожити з імплантатом до кінця життя. ВООЗ стверджує, що середній термін служби якісного імплантату — не менше 10 років, але це не означає, що через 10 років його потрібно замінити. Скільки прослужить імплантат, залежить від вас, вашого організму і стоматолога.