Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Це затримання — велике свято для Радехова»

На Львівщині затримали голову Радехівської РДА, який, зі слів підприємців, займався у районі… рекетом

2 листопада на Львівщині поліція затримала на хабарі у тисячу доларів 40-річного голову Радехівської РДА Тараса Калиту. В інформаційному просторі ця новина, можна сказати, загубилася. Адже затримання проводили київські силовики, а отже, місцева поліція та прокуратура це питання не коментують. Відповідно, інформації про затримання в регіоні «великої риби» на сайті цих відомств немає. А сказати — є про що…

А ось у прес-службі Нацполіції України та у прес-службі прокуратури Київської об­ласті повідомили: неправомірну виго­ду посадовець вимагав за підписання догово­ру оренди земельної ділянки, терміном на 20 років, для реконструкції та експлуатації цеху з виготовлення біопалива. Зловмисника затри­мали на гарячому.

«Посадовець організував злочинну схему із систематичного вимагання і одержання не­правомірних вигод від фізичних та юридичних осіб за вирішення земельних питань», — йдеть­ся у повідомленні.

Поліцейські встановили, що «голова РДА вимагав від підприємця тисячу доларів США хабара. За вказану суму посадовець обіцяв посприяти у прийнятті на сесії райради рішен­ня про затвердження технічної документації з нормативної оцінки земельної ділянки на під­звітній йому території, а також подальшого підписання договору оренди вказаної земель­ної ділянки терміном на 20 років для рекон­струкції та експлуатації цеху з виготовлення біопалива».

Кошти чиновник отриму­вав у два етапи: 200 дола­рів США за винесення вка­заного питання на розгляд сесії райради та 800 доларів США за підписання договору оренди. Оперативники відді­лу протидії хабарництву ДЗЕ НПУ, за процесуального ке­рівництва прокуратури Київ­ської області, затримали фі­гуранта під час отримання другої частини хабара.

За цим фактом розпоча­то кримінальне проваджен­ня (за ч. 3 ст. 368 «Прийнят­тя пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») Кримінального кодексу України. Голові райдержадміні­страції загрожує від п’яти до десяти років ув’язнення з по­збавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскаці­єю майна.

Правоохоронці також пе­ревіряють причетність міс­цевих депутатів, які затвер­дили технічну документацію щодо вказаної земельної ді­лянки, до скоєння злочину.

У прес-службі Генпроку­ратури журналісту «ВЗ» пові­домили, що підозрюваному судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмі­рі 140 960 грн. На час під­готовки матеріалу вказаної суми чиновник не вніс…

Як розповіли журналісту «ВЗ» поінформовані джере­ла: «Це затримання — велике свято для Радехова. Цей по­садовець поводився зухва­ло. Усім розповідав, що має у Києві плечі, і Синютка (го­лова ЛОДА. — Авт.) йому не указ!». До речі, у день затри­мання голови РДА — «гудів» увесь Радехів — знали про новину і місцеві офіціанти. «Радехів три дні буде пити», — говорили у кафе.

Особливо допікав поса­довець підприємцям. Бізнес обкладав поборами, як це частенько бувало у буремних 90-х. Були, звісно, такі, що не платили чиновнику так зва­ні «податки». Люди у районі його ненавиділи. А його спіл­кування з людьми відзнача­лося особливою пікантніс­тю. Любив посадовець міцне слівце, нецензурну лайку. На таку ганебну поведінку поса­довця не раз звертали увагу і журналісти…

А плітки про любов по­садовця до прекрасної ста­ті ширилися по Радехову зі швидкістю світла…

Є у районі люди, які чи­новника високого рангу від­верто побоюються. Про «зе­мельні махінації», які той запровадив, говорять по­шепки. Про підкуп місце­вих депутатів — бояться го­ворити відкрито. Натомість розповідають про конфлікт з головою Радехівської ра­йонної ради, про бороть­бу за посади та вплив у ра­йоні… Мовляв, Радехівська районна рада себе дискре­дитувала, і її потрібно роз­пустити.

Журналіст «ВЗ» зателе­фонувала до голови Раде­хівської райради Марії Кли­мочко, аби запитати про конфлікт між гілками вла­ди. «Немає ніякого конфлік­ту, — заявила пані Климочко. — Працюємо злагоджено». Про так звані «земельні схе­ми «і «такси» чиновниця та­кож нічого не знає… А на моє запитання, якою люди­ною є голова РДА, відпові­ла: «Він — хороша людина. Має двох дочок. Хороший сім’янин. У нього порядні, хороші батьки…».

Довідка «ВЗ»

Калита Тарас Васильович закінчив у 2000 році Терно­пільську академію народного господарства за спеціаль­ністю бухгалтерський облік і аудит, економіст. У 2012−2014 роках був заступником голови Радехівської райдержадмі­ністрації. У 2014−2015 роках працював головним спеціаліс­том сектору землеустрою та ринку земель відділу держзе­магентства у Радехівському районі, а з вересня 2015-го до квітня 2016 року — начальником відділу держгеокадастру у Радехівському районі Львівської області.

У його біографії написано «позапартійний». Хоча є ін­формація про те, що пан Калита був членом Партії регіонів. Відповідно до розпорядження президента України від 29 квітня 2016 року, призначений головою Радехів­ської районної державної адміністрації.

А тим часом…

СБУ у Львівській області викрила на хабарі одного з керівників Львівського університету безпеки життєдіяль­ності. Оперативники встановили, що полковник служби цивільного захисту вимагав від працівника ДСНС з Хер­сонщини 84 тисячі гривень за працевлаштування у на­вчальному закладі.

Оперативники спецслужби затримали зловмисника поблизу університету під час отримання всієї суми не­правомірної вигоди. У межах відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

У суботу, 3 листопада, для підозрюваного суд обрав міру запобіжного заходу «Тримання під вартою з можли­вістю внесення застави 46 тисяч грн.». У понеділок, 5 лис­топада, вказану суму працівник університету сплатив.

Схожі новини