Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Люди, рятуйте! Викличте міліцію. Вони по кишенях лазять…»

Так кричав начальник митного поста «Рава-Руська» Микола Дробович, коли його затримали на хабарі правоохоронці

Київські «есбеушники» та прокурори затримали на хабарі начальника митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці Миколу Дробовича. Оперативники спецслужби встановили, що начальник поста через посередника вимагав хабар з комерсанта — за нестворення штучних перешкод при митному оформленні товарів. Правоохоронці затримали посадовця та посередника під час отримання чергової частини хабара, у розмірі 21 тисяча гривень. Але це далеко не єдиний факт вимагання. Загалом співробітники СБУ задокументували одержання зловмисником майже 70 тисяч неправомірної вигоди.

Тривають слідчі дії, за ре­зультатами яких затри­маним особам буде пові­домлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Прокурори готують клопотання до суду про обран­ня запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Згідно з електронною декла­рацією Миколи Дробовича, він разом з дружиною Іриною збе­рігають 420 тис. грн. готівки. При тому, що у 2018 році Микола Дробович, працюючи начальни­ком митного поста «Рава-Русь­ка», задекларував 220 тис. грн. зарплати. Його дружина вказа­ла лише 14 тис. грн. доходу, від надання майна в оренду.

Начальник Львівської мит­ниці ДФС Левко Прокіпчук, який з 28 вересня знову у відпустці, розповів журналісту «ВЗ», що Ми­кола Дробович працює на митниці з… 90-х років. «Рава-Русь­ку» митницю очолює з 2015 року. Хто буде керувати митним постом у перспективі, наразі не відомо…

«Не дивно, що у структурі ДФС встановили решітки та турніке­ти. Як на митниці, так і у подат­ковій є чого боятись. От і кричать потім вони: „Люди, рятуйте…“. То ж який має бути рівень цинізму, щоб спочатку з тих людей „отри­мувати“, а потім кричати „рятуй­те“?» — прокоментував затриман­ня «великої риби» з митниці, яка є для хабарників «золотим дном», один з активістів. На відео, яке у соцмережах розмістили гро­мадські активісти, добре видно, як під час затримання Дробо­вич кричить не своїм голосом: «Люди, рятуйте. Викличте мілі­цію. Вони по кишенях лазять…». Правоохоронці незворушно за­читують статті Кримінального ко­дексу та одягають на підозрюва­ного кайданки…

Нагадаємо, кількома днями раніше силовики затримали на хабарі працівників відділу мит­ного оформлення № 3 митного поста «Угринів» Львівської мит­ниці ДФС. (Брали хабар за не­створення перешкод під час пе­реміщення товару через митний кордон України). У ході досудо­вого розслідування одному із інспекторів вказаного відділу оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушен­ня, передбаченого ч.3 ст. 368 К К України (прийняття пропози­ції, обіцянки або одержання не­правомірної вигоди службовою особою). Ухвалою слідчого суд­ді Галицького районного суду Львова задоволено клопотання прокурора та обрано підозрю­ваній запобіжний захід у вигля­ді тримання під вартою із мож­ливістю внесення 140 тис. грн. застави. Згідно з чинним зако­нодавством, за вчинення інкри­мінованого злочину фігурант­ці загрожує позбавлення волі строком до 10 років та конфіс­кація усього майна.

Та, здається, тюремна пер­спектива горе-митників не ля­кає… За інформацією Генпроку­ратури, у 2018 році обліковано фактів хабарництва та інших ко­рупційних злочинів — 7607, ске­ровано до суду — 2665 справ, засуджено — 566 осіб.

Схожі новини