Передплата 2024 ВЗ

Перехід на «цифру», пакунки малюка та нова школа: які зміни очікують на українців з вересня

  • 01.09.2018, 13:08
  • 1 410

У перший місяць осені Україну очікує низка змін. Зокрема, першокласники підуть до Нової української школи, молодим батькам видаватимуть «пакунки малюка», листування подорожчає, аналогове телебачення почне зникати.

Нова школа

У вересні всі першокласники підуть до Нової української школи. Саме з цього навчального року почне працювати Держстандарт початкової освіти. За ним, як очікується, навчатимуться 448 тисяч першачків. Відповідно до нового держстандарту, діти навчатимуться 12 років, пише УНН.

У стандарті визначено загальні та обов'язкові результати навчання за дев'ятьма галузями:

— мовно-літературною;

— математичною;

— природничою;

— технологічною;

— інформатичною;

— соціальною і здоров’язбережувальною;

— фізкультурною;

— громадянською та історичною;

— мистецькою.

Обов'язкові результати показують, що дитина має вміти, знати, розуміти після кожного з 2 циклів навчання в початковій школі. Тобто після 2-го та 4-го класу.

Водночас в 100 школах України стартує пілот 2-го класу Нової української школи. При цьому стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи — з 1 вересня 2027 року.

Що стосується свята першого дзвоника, то у Міносвіти заявили, що рішення про його проведення приймає кожен навчальний заклад самостійно, тому свято може бути проведено як 1 вересня (в суботу), так і 3 вересня (в понеділок). При цьому МОЗ заявило, що не рекомендує шкільні лінійки.

Уже з початку навчального року у школах можуть бути проблеми із підручниками. Наразі триває друк підручників для першачків і починається їх розвезення до обласних баз, звідки їх мають направляти на школи. За даними Міносвіти, терміни щодо забезпечення підручниками зсуваються на місяць: тоді як для 1-х класів вони мали бути до початку вересня, їх отримають лише у вересні-жовтні. Та ж сама ситуація і з підручниками для 5-х і 10-х класів. Останні можуть побачити свої шкільні посібники лише у листопаді. Однак, підручники будуть доступні онлайн на сайті Міносвіти.

Водночас передбачено, що першокласники не мають взагалі користуватися підручниками протягом адаптаційного періоду, який буде тривати протягом вересня. Діти будуть знайомитись зі школою, правилами поведінки. За його підсумками вчителі будуть заповнювати свідоцтво досягнень. Проте, як наголосили у Міносвіти, за попереднім планом підручники для 1-го класу мусили бути в школах до 1 вересня — це було важливо для вчителів та їхньої підготовки.

Також з вересня для школярів зміняться групи подовженого дня.

Крім того, у межах переходу до Нової української школи до вересня підвищення кваліфікації мали пройти 22 тис. вчителів.

Сюрприз для новоспечених батьків

З 1 вересня при народжені дитини сім'ям від держави буде надаватися спеціальний бебі-бокс. До «пакунку малюка» увійдуть 25 речей для новонароджених. Там буде одяг, предмети дитячої гігієни, інформаційні матеріали для батьків з порадами по догляду за немовлям. Видавати «пакунки малюка» збираються під час виписки новонародженої дитини з пологового будинку.

Лікарні мають показати запаси ліків

До 1 вересня всі лікарні мають оприлюднити інформацію про наявні ліки. За задумом, таку інформацію мають оприлюднити обласні та міські управління охорони здоров’я, лікувальні заклади на своїх сайтах. Далі медзаклади мають публікувати ці дані щотижня.

Киянам буде легше викликати невідкладну допомогу

З 1 вересня у Києві невідкладна медична допомога запрацює у новому «зручнішому й якіснішому форматі». Так, щоб викликати додому невідкладну допомогу, достатньо буде набрати єдиний і добре відомий усім номер «103». Семизначний номер «невідкладки» району відміняється.

Україна переходить на «цифру»

По всій Україні відключають аналогове телебачення, переходячи на цифровий формат. При цьому до кінця 2018 року в аналозі продовжать мовити телеканали НСТУ, місцеві мовники, аналогові канали на територїі проведення ООС і в прикордонних районах з країною-агресором, вказали у Нацраді. Так, 40% аналогових передавачів продовжать мовлення після 1 вересня.

Листування подорожчає

Листуватися та відправляти посилки в Україні стане дорожче. Тарифи «Укрпошти» зростуть двічі: з 10 вересня 2018 року, та з 1 січня 2019 року.

Підвищення цін на газ: так — для промисловості, ні — для населення

«Нафтогаз» підвищив вересневі ціни на газ для промислових споживачів. Причому зробив це у два етапи. Спочатку — на 4,6% проти попереднього місяця, або до 8 833 — 9 662 грн/тис. куб. м (без ПДВ), а другий раз — до 10 208 — 11 115 грн/тис. куб. м у зв'язку зі зміною кон'юнктури на європейському ринку.

Ціни ж на газ для населення поки вирішили не підвищувати. Кабмін продовжив дію положення про постачальника зі спеціальними обов'язками для «Нафтогазу» ще на місяць — до кінця вересня.

Економним українцям даватимуть премію

Економні субсидіанти, у разі, якщо заощадили 100 кубометрів газу чи 150 кіловат електроенергії, можуть отримати премію від держави — до 700 гривень готівкою. Щоб отримати ці гроші, необхідно було до 1 вересня подати необхідні документи до місцевого управління соцзахисту.

Валютний курс: що восени

Прогнозується, що курс восени буде рости. З кінця серпня — початку вересня розпочнеться сезонність, коли попит на валюту перевищує її пропозицію, кажуть в експертних колах.

При цьому падіння гривні спостерігалося уже влітку. У НБУ заявили, що сезонна девальвація гривні, яка відбулась у липні, спровокована психологічними факторами — бізнес намагався закупити валюту до початку коливань, орієнтуючись на динаміку минулого року.

Нові правила звітності з ЄСВ

З 1 вересня звітність з ЄСВ подається за новими формами. Так, набрав чинності наказ Мінфіну, яким затверджено нові форми звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Згідно з ним, звітність за новими формами буде подаватися платниками єдиного внеску, починаючи з 1 вересня, за звітні періоди, починаючи з серпня 2018 року.

Лоукост: прихід Ryanair та дешевші квитки на залізниці

У вересні з України почне літати ірландська авіакомпанія-лоукостер Ryanair. Так, 3 вересня у столичному аеропорту «Бориспіль» відбудеться запуск першого рейсу авіакомпанії Ryanair «Київ-Бориспіль — Берлін-Шенефельд».

Крім цього, з 1 вересня знизиться вартість проїзду в пасажирських поїздах далекого сполучення, які курсують територією України.

«Будівельна амністія» та інші новації

Міністерство регіонального розвитку запустить «будівельну амністію» для приватних, дачних, садибних будинків і гаражів.

Крім того, оновлені Державні будівельні норми, як очікується, набудуть чинності з 1 вересня 2018 року. Це підтвердили у Мінрегіоні. При цьому у відомстві заявили про ухвалу окружного адміністративного суду Києва, який задовільнив позов ландшафтної компанії про призупинення дії наказу Мінрегіону «Про затвердження ДБН Б.2.2−12:2018 «Планування і забудова територій».

Новий режим роботи КПВВ на Донбасі

З 1 вересня у всіх контрольних пунктах в'їзду-виїзду на лінії розмежування в районі проведення ООС встановлено новий графік роботи. Контрольно-пропускні операції будуть здійснюватись з 7:00 до 18:30.

Теплий початок осені

Середня місячна температура у вересні цього року прогнозується на рівні 14−19 градусів тепла, що дещо вище середніх багаторічних значень.

Однак, українців попередили про магнітні бурі. У вересні шість разів очікуються магнітні збудження близькі до магнітної буріпершого рівня G1.

Схожі новини