Передплата 2024 ВЗ

«Бандерштат» «освятився» веселкою

На цьогорічний фестиваль з’їхалися рекордні 14 тисяч учасників!

На Волині у перші вихідні серпня пройшов традиційний фестиваль патріотичного духу «Бандерштат». Він відбувся вже у 12-й раз і зібрав гостей не лише з Волині та різних куточків України, а й зі сусідніх Білорусі, Росії та Польщі, а також із Німеччини, Китаю, США, Канади, Великої Британії, і навіть Австралії і Нової Зеландії! Цьогоріч за відвідуваністю фестиваль побив усі рекорди — зібрав аж 14 тисяч бандерштатівців.

Дійство відбувалося на околиці Луцька, у селі Рованці, з 3 по 5 серпня. Аби гостям та жителям міста було зручно добиратися на фестиваль, з центрального міського парку культури та відпочинку спорудили тимчасовий міст через річку Стир. Добиратися можна було й маршрутками в об’їзд, та більшість обирала коротший шлях.

Вхід у фестивальну зону
Вхід у фестивальну зону

Кількасот бандерштатівців під звуки гітар разом зустрічали свій перший фестивальний світанок. Для них організатори облаштували спеціальні душові кабінки, встановили біотуалети та контейнери для роздільного збору сміття, заготували дрова для багать. Зранку біля входу у фестивальну зону утворилися цілі черги. Йшли молодь, дорослі — з дітьми, цілими сім’ями. Приємно, що вхід хлоп’ятам та дівчаткам до 12 років зробили безкоштовним, тож більшість збиралася родинами.

— Фестиваль стає сімейним, — раділи Алла та Олександр з Івано-Франківська. — І традиційно є безалкогольним. Це його велика перевага.

За традицією, фестиваль був безалкогольним
За традицією, фестиваль був безалкогольним

Це подружжя вдруге приїхало на «Бандерштат». Цього разу взяли зі собою чотирирічного сина. Кажуть, не прогадали, адже цікава програма булла не лише для дорослих, а й для малечі. Бо дітвора усі дні від ранку до смерканку зайнята: для найменших учасників фестивалю влаштували майстер-класи, організували настільні та козацькі ігри, встановили атракціони, батути, проводили руханки та театральні заняття. Це було найпотужніше дитяче містечко за всю історію «Бандерштату».

Музичні гурти розпочинали свої виступи увечері. Та вдень дорослим теж не доводилося нудьгувати. На гутірковій сцені фестивалю виступали ветерани УПА, лідер гурту O. Torvald Євген Галич і кілька політиків. Цікавою була й літературна сцена. Гості мали змогу доторкнутися до творчості Сергія Жадана, Любка Дереша, Макса Кідрука, Володимира Лиса та інших прозаїків та поетів.

Удень також діяла на «Бандерштаті» спортивна зона із вуличними тренажерами, бандер-кухня зі стравами за демократичними цінами, ярмарки — книжковий та із сувенірами, сміливцям пропонували піднятися в небо на повітряній кулі! А вночі працював кінотеатр, де можна було переглянути українське кіно — стрічки про сучасну війну, «Кіборги» та «Дебальцеве».

У перший вечір публіка особливо шаленіла під композиції гуртів «Роллікс» та учасників «Євробачення», групи O.Torvald. А легендарному коллективу «Плач Єремії» довелося виконувати «на біс» повстанську пісню «Лента за лентою». Перед цим майже в унісон багатотисячний натовп наспівував: «Так у світі повелося, я люблю її волосся, я люблю її тонкі вуста…» (хіт «Лиш вона»).

Другого дня шквал вдячних емоцій зібрав Арсен Мірзоян та неймовірним драйвом запалив публіку «Тартак». Гості не тільки співали разом із фронтменом групи Сашком Положинським, а й танцювали. Півтори години минули, як одна мить, глядачі просили продовження свята музики. І «Тартак» «на біс» відіграв ще кілька композицій.

Кульмінацією ж третього фестивального дня став виступ гурту «Друга ріка». Хоча неймовірно зарядили публіку MOTANKA, KARNA та «Без Обмежень».

Шанувальники важкої музики відривалися під «АННА»…

Не обійшовся «Бандерштат» і без традиційного флешмобу. У суботу, коли стемніло, близько двох тисяч гостей ліхтариками викладали слово FREE. Воно сяйвом пронизало нічне небо. Так «бандерштатівці» висловили підтримку українцям, яких сусідня держава-агресор, путінська Росія, незаконно утримує за ґратами. Також учасникам фестивалю продемонстрували історичну реконструкцію бою УПА протии НКВС. З нього повстанці вийшли переможцями.

Упродовж усіх трьох днів надворі панувала невимовна спека. До медиків фестивалю щодня зверталися десятки осіб, що перегрілися чи отримали сонячні опіки. Тож гості висловили побажання, аби наступного року на лузі в Рованцях, окрім сцен та атракціонів, встановили ще й «парасолькове» поле, де б можна було відпочити у тіньку.

Хоча небо на третій день таки змилостивилося над «бандерштатівцями» — нестерпну спеку врешті перервав дощ, і просто над наметовим містечком простелилася веселка! Вона символічно «освятила» «Бандерштат» й стала яскравим доповненням патріотичного свята.

Усі фото авторки