Передплата 2024 «Добрий господар»

Квартирне «кидалово»

Шахраї «копіюють» пропозиції оренди житла на перевірених сайтах і пропонують їх туристам за заниженими цінами

На календарі — середина літа. Туристичний сезон у розпалі. Львів, як туристична Мекка, по швах тріщить від гостей з України та з-за кордону. Серед них — чимало так званих неорганізованих туристів, тобто тих, хто подорожує самостійно. Прихильники бюджетного варіанта відпочинку віддають перевагу оренді приватного житла (так званих апартаментів).

Ці пропозиції зазвичай розшукують на спеціалізованих сервісах оренди житла подобово. Ціни на оренду житла у літній сезон завищені, але це не єдина неприємність, з якою можуть зіткнутися гості міста. Головна небезпека, на яку часто наражаються туристи, — квартирні аферисти.

«Випадків, коли приїжджих дурять на оренді квартир, чимало, — розповіла «ВЗ» власниця кафе у центрі міста пані Валентина. — Сама про це не знала, поки з тим не стикнулася. Торік за день до Нового року в наше кафе зайшла сім’я із семирічною дитиною. Мали зі собою велику валізу. Мама плаче: «Це мені так на роботі позаздрили, що ми їдемо зустрічати Новий рік до Львова!». Чоловік місця собі не знаходив, весь час кудись телефонував…

Вони розповіли, що самі з Чернігівської області, з райцентру. Вирішили зробити подарунок собі і провести новорічні та різдвяні свята у Львові. Аби не витрачатися на дорогий готель, орендували приватну квартиру через Інтернет (ця квартира неподалік нашого кафе). Чернігівці скинули орендарям аванс на картку. Ті їм зателефонували, кажуть, приїжджайте у Львів, підходьте за такою-то адресою, ми вам винесемо ключі від квартири і тоді заплатите залишок суми за оренду. Люди приїхали, зателефонували, а орендарі кажуть: ви нам скиньте залишок суми на картку, і ми вам тоді винесемо ключі. Чернігівці так і зробили. Безглуздо, звичайно, але куди їм було дітися? Скинули гроші, чекають… Ніхто не виходить. Телефонують, а зв’язку вже нема. Тоді зрозуміли, що стали жертвою аферистів!"

Як з’ясувалося згодом, квартиру, на яку розраховували, здає в оренду фірма, яку добре знає власниця кафе. Та там на той час вже жили люди і ця фірма квартиру не виставляла для оренди. Аферисти просто скопіювали дані про цю квартиру з сайту тієї фірми. Звісно, вони привабили потенційних орендарів нижчою ціною. Ці й потрапили на гачок.

Представник фірми розповів, що знає про такі схеми, але «вирахувати» аферистів нереально. Вони одразу змінюють телефони, карткові рахунки. Цим має займатися поліція…

Власниця кафе пані Валентина настільки перейнялася «кинутою» напередодні свят сім’єю з Чернігова, що… запропонувала їм пожити у себе вдома. І вони усі шість днів своєї відпустки чудово провели у Львові, мешкаючи у неї в гостьовій кімнаті. «Мені їх було шкода до сліз. Видно, що сім’я не є заможною. Вони вперше приїхали до Львова. Не хотілося, щоб ці люди мали про наше місто погане враження, що Львів — місто аферистів, що тут „розводять“ туристів, — пояснює „ВЗ“ пані Валентина. — Львів їм дуже сподобався. Вони цілими днями гуляли. Але, мабуть, сюди вже більше не приїдуть… Попри все, осад у них залишився. До речі, наш бармен розповів, що такі жертви „кидалова“ приходили у наше кафе не перший раз. Можна тільки поспівчувати людям, які їдуть з намірами відпочити, сподіваються чудово провести у Львові час, а по приїзді зіштовхуються з такими аферами. Як правило, квитки на зворотний шлях у них уже куплені, тож навіть поїхати назад не можуть. Аферисти на це й розраховують, що люди приїжджають на свята, і, як правило, в поліцію звертатися не будуть, вважаючи це втратою часу…»

У Львові, як великому туристичному місті, завжди широке поле для діяльності аферистів різного штибу. Сюди йде великий наплив туристів із усього світу. На спеціалізованих сайтах є пропозиції оренди тисяч помешкань у нашому місті. При розвитку сучасних інформаційних технологій здійснювати афери можна практично із будь-якої точки земної кулі, з місць ув’язнення… Як боротися з квартирним «кидаловом»?

«Головне — не клювати на дешевизну, — дає поради читачам «ВЗ» керівник однієї з туристичних агенцій Олександр Сокирчак. — Перед тим, як забронювати квартиру на сайті, ретельно перевіряйте ціни на схожі пропозиції оренди. Якщо бачите, що квартира у центрі міста, із усіма «наворотами» коштує казково дешево, то це явний «розводняк». Ціна не може явно дисонувати із середньостатистичною ціновою політикою.

Також довіру у туриста викликають зазначені контакти власника. Як показує практика, за такими «ідеальними» оголошеннями часто криються квартирні шахраї. Кращий спосіб заощадити на орендованому житлі — бронювати заздалегідь. Звичайно, не за рік, бо за цей час ціна може кілька разів змінитися, а за кілька місяців до відпустки. Бронювати житло варто тільки на перевірених сервісах оренди. Багато сервісів пропонують реєстрацію на сайті, що дає змогу користувачу отримати вигіднішу ціну на оренду за програмою лояльності. Маючи власний профіль, користувач може читати відгуки про власників і квартири, які він бронює".

Схожі новини