Передплата 2024 «Добрий господар»

«Лікар не має повноважень виставляти рахунки»

З виписаним рахунком пацієнт пішов не у банк, а… у поліцію

Скандал, що вибухнув у 5-й лікарні міста Львова, набуває розголосу. Микола Лєбєдєв написав заяву в поліцію на уролога 5-ї лікарні Олександра Кузьменка за вимагання коштів. Мовляв, лікар виписав йому за операцію рахунок, що зареєстрований на приватну особу. Пан Микола запідозрив, що це хабар.

Микола Лєбєдєв звернувся у 5-ту лікарню з різким болем у нирці. Після обстеження йому повідомили, що потрібне хірургічне втручання. За його словами, лікар-уролог Олександр Кузьменко одразу його попередив, що це йому обійдеться в 10 тисяч гривень, адже лазер для лікарні взяли у лізинг, і 120 тисяч євро за нього медзаклад не зміг оплатити одразу.

«Лазер чіпований, і кожне включення відображається у людей, в яких його купили. Лікар від руки написав рахунок, куди після операції треба сплатити гроші. Я спитав, що це за рахунок. Мені сказали, що треба просто сплатити», — розповів одному з телеканалів Микола Лєбєдєв і наддав запис розмови з лікарем.

Щоб переконатися у правдивості такої гучної заяви або, навпаки, спростувати її, журналіст «ВЗ» вирішила поцікавитися, чи справді пацієнти в урології змушені платити за надані послуги.

На третьому поверсі перед дверима маніпуляційної сидить кілька людей. У старшого пана запитую, чи йому вже робили операцію. Ствердно киває головою. «Страшно було?» — намагаюся втертися у довіру до чоловіка. «Та де там. Дали наркоз, я нічого не чув», — каже він. «А скільки за таку операцію треба платити?» «Не знаю. Я не платив нічого».

Інші пацієнти чомусь також не були особливо балакучими. Навіть жінки.

Шукаю лікаря Кузьменка. В ординаторській, куди мене скерували медсестри, лікар розмовляв з пацієнтом. Просить за дверима зачекати кілька хвилин. Коли мене запросили в ординаторську, представляюся і прошу прокоментувати ситуацію. Пан Олександр відмовився, мовляв, не має часу на дурниці. Переконую, що це шанс розповісти «Високому Замку» усе, як було, і виправдати себе. «Не буду нічого коментувати, — сказав Олександр Кузьменко. — Нехай розбираються правоохоронні органи. А журналістам я не вірю — вони все перекручують». Просила дозволу сфотографувати той апарат, яким дроблять камені, але лікар мені також відмовив.

У коридорі наздогнала хворого, який переді мною вийшов від Олександра Кузьменка. Пан Володимир розповів, що його привезли до лікарні з таким пекельним болем, що ворогові не побажає. Лікар Кузьменко, за його словами, саме чергував. Пану Володимиру зробили УЗД, зняли больовий шок. І усе безоплатно! Каже, що треба робити операцію. Запитую, чи знає він, скільки треба платити за операцію. «Не знаю. Ніхто мені нічого не казав. Про гроші навіть мови не було».

За словами начальника управління охорони здоров’я Львівської міськради Володимира Зуба, йому невідомо про закупівлю лазера і рахунки на оплату послуг з його використання. «Лікар стверджує, що він того не робив, — каже Володимир Іванович. — Якщо це справді писав лікар, то зрозуміло, що це — незаконно. У нього нема повноважень виставляти рахунки. Якщо хтось і виставляє рахунки, то виставляє лікарня за підписом головного лікаря».

Своє слово у цій історії скажуть правоохоронні органи.

Спеціально для «ВЗ»
Юрій Одарченко, народний депутат України, екс-голова Херсонської ОДА (період з 2 березня по 18 серпня 2014 року)

— Сфера діяльності лікарень, діяльність головних лікарів — закрите корпоративне середовище. Все, що там відбувається, дуже рідко потрапляє у ЗМІ, практично не контролюється місцевими депутатами. Немає кримінальних справ, пов’язаних з цією сферою. Суцільна монолітна кругова порука, зцементована грошима «лікарняних кас» тіньових прибутків від експлуатації обладнання лікарень, поборів з хворих.

Підбадьорює їх залізний аргумент: «Нам мало платять», «ми недофінансовані державою, містами». Це справді так. Але заради цікавості подивіться на депутатів — головних лікарів, на їх голосування. Переконаний, ви побачите цілковиту підтримку керівників області і міста. Ніколи не мають принципових позицій щодо проблеми нестачі коштів. Завжди «одобрямс».

Потім у кожного силовика-чиновника є родичі, які періодично хворіють, і конфлікт з лікарнею може стати шкідливим для здоров’я. У Херсонській області не виняток.

Мені вдалося «переконати» головних лікарів робити безкоштовні аналізи, рентген, УЗД, використовуючи адміністративний вплив. Після перевірок руху коштів у «лікарняних касах», калькуляцій послуг, вартості оренди під комерційними аптеками в лікарнях з’явилася можливість для предметних рішень. Але це були «квіточки», «ягідками» було бажання в лікарнях приховати прийняте рішення і збирати гроші за старими схемами. Наполегливі і обізнані добивалися безкоштовних послуг, інші «добровільно» платили. Переконаний, що повальні побори в лікарнях не від недофінансування, а часто від безсоромного бажання нажитися на людських проблемах.

Схожі новини