Передплата 2024 ВЗ

Мотоцикл понесло на калюжі розлитого мастила…

Лікарі борються за життя байкера-актора Олеся Федорченка

Станом на середу, 18 липня, актор Львівського національного драматичного театру ім. Марії Заньковецької Олесь Федорченко (на фото), який отримав важкі травми під час ДТП, перебуває у реанімаційному відділенні 8-ї міської клінічної лікарні Львова.

Як повідомив головний лікар 8-ї МКЛ Василь Обаранець, «стан його важкий, загроза життю зберігається, але порівняно з учорашнім днем є позитивна динаміка». Олесь Федорченко — без свідомості, на апараті штучної вентиляції легень. Крові для переливання постраждалий ще потребує, але із цим проблем уже немає — на сьогодні для Олеся здала кров 81 особа і ще приходять здавати кров… «Родина допомагає нам у тому, що ми не можемо забезпечити, але загалом усі необхідні медикаменти є», — сказав головний лікар.

Трагедія сталася в неділю, 15 липня, на трасі Львів-Мукачево, поблизу села Тухольки. Олесь був багаторічним учасником байкерського руху і повертався з чергового з’їзду байкерів у Карпатах. Перед ним їхало четверо байкерів парами, а він їхав останнім. Саме перед тим на цій ділянці траси трапилося декілька аварій і на асфальті було розлито мастило. Прикидати його землею ніхто не поспішав… Мотоцикл Федорченка понесло на калюжі розлитого мастила. Актор не впорався з керуванням, і його байк зіткнувся із зустрічним автобусом, водій якого не встиг перебудуватися в іншу лінію. У результаті зіткнення Федорченко отримав важку політравму та травматичну ампутацію ноги. Зокрема, має численні переломи, ушкодження внутрішніх органів (розрив селезінки, травма печінки, легень), важку черепно-мозкову травму.

Спочатку його шпиталізували до Сколівської центральної районної лікарні, а потім перевезли до Львівської 8-ї МКЛ.

Друзі, рідні, колеги по заньківчанській сцені та байкерській спільноті, глядачі, однокурсники шоковані цією трагедією. Оголошено заклик про здачу крові, збирання коштів. Усі моляться про те, щоб Бог зберіг життя цій надзвичайно позитивній і талановитій людині. Усі сподіваються на краще…

Олесь Федорченко — «потомствений» заньківчанин. Його батько — народний артист України Євген Федорченко, мама Ніна Федорівна — завідувач цеху реквізиту цього театру. Дружина — актриса Марія Шумейко, донька народного артиста України Григорія Шумейка та заслуженої артистки України Ірини Швайківської. Коли мама Олеся дізналася про аварію, опинилася з гіпертонічним кризом у Лікарні швидкої допомоги. Батько знайшов у собі сили відіграти роль у виставі «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», бо не мав заміни на роль. Зараз рідні не відходять від Олеся у лікарні.

33-річний Олесь Федорченко, попри те, що з акторської сім’ї, у 2006 році закінчив факультет журналістики ЛНУ ім. І. Франка. Усі викладачі вирізняли цього студента, пишалися, що він зі знаменитої сім’ї акторів-заньківчан. Кажуть, вступив на журналістику, бо йому була цікава ця професія, а його сестра Олена, теж закінчивши журналістику, довший час працювала на Львівському телебаченні. На початках навчання вважав, що журналісти — це реальна «четверта влада», яка може щось змінити на краще. Але до закінчення навчання ця думка поступово трансформувалася відповідно до реалій життя. Після закінчення «універу» недовго працював ведучим на радіо.

Однак «акторська жилка» взяла своє, і Олесь вийшов на теат ральну сцену. Учорашнього студента радо взяли у штат Львівського драматичного театру імені Лесі Українки, де він за сезон відіграв дев’ять головних ролей. Аби Олесь мав відповідну освіту, спеціально «під нього» народна артистка України, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ ім. І. Франка Таїсія Литвиненко набрала студентський курс (бо на акторський можна вступати лише до 27 років). Акторське відділення Олесь Федорченко закінчив у 2015 році. Від 2-го курсу грав на заньківчанській сцені, де створив низку яскравих драматичних образів. Художній керівник театру, народний артист України Федір Стригун щойно почав працювати над новою постановкою про Івана Мазепу, де головну роль мав грати Олесь Федорченко.

Львівська письменниця, автор нашої газети Людмила Пуляєва-Чижович не тільки опублікувала на наших сторінках інтерв’ю з Олесем Федорченком, а декілька років тому ще й разом із ним написала п’єсу. Автором ідеї сюжету був Олесь: журналістка і байкер розслідують автокатастрофу, яку вчинив «мажор», син депутата, і залишився непокараним. Загинула дитина. На розслідувачів починає тиснути оточення депутата, але вони не здаються. В результаті журналістка у прямому ефірі читає повідомлення про те, що її друг байкер загинув на дорозі у ДТП… «Я писала текст, а Олесь вичитував і робив зауваження, — розповіла „ВЗ“ Людмила Пуляєва-Чижович. — Мріяла, що ця п’єса побачить сцену, а Олесь зіграє у ній головну роль…».

Схожі новини