Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Самборі розпочала роботу нова сміттєсортувальна лінія

Сміттєву сортувальну лінію отримав Самбір від області, як подяку за прийом сміття минулого року.

На Самбірському полігоні сортуватимуть сміття. Вартість нової станції — 5 млн. 473 тис. гривень. Кошти на проект виділили з резервного обласного бюджету. Представники Львівської ОДА розповіли, що сортувальною станцією обладнали полігон у рамках минулорічної угоди між Львовом та Самбором, який погодився приймати львівські нечистоти під час сміттєвого колапсу.

На відкриття лінії з"їхались представники Львівської ОДА та Самбірського району. Для місцевих — це масштабна подія, адже переробних станцій в області «раз, два і обрахувався» — всього три разом із Самбірською.

«Раніше про сортувальну лінію такі малі містечка як Самбір і не мріяли», — схвильовано зазначив очільник Самбора Юрій Гамар.

Сміттєсортувальні станції після львівського сміттєвого колапсу стали «каменем спотикання» громад і влади — хтось прирівнював сортувальні лінії до пунктів перетримки сміття, хтось висловлював побоювання, що відходи на станції будуть звозити з усієї області. Самбірчани новину про нову лінію сортування спершу не схвалювали, протестували. Однак сьогодні на відкритті противників не було. В свою чергу, мер Самбора, відповідаючи на питання журналістів, куди поділись активісти, які виступали проти сортувальної лінії, назвав протести «спекуляцією політичних опонентів».

Для сортувального пункту закупили 7 одиниць техніки: це транспорт, який обслуговує лінію, і власне сортувальна станція.

Новенька червона станція, ще блискуча та не загиджена нечистотами, розпочала роботу. Загудів мотор і купу сміття, яке напередодні викинули в спеціальний отвір трактором, повезло догори транспортером — рухомою доріжкою.

Сміття потрапляє у величезний барабан — циліндр, який розкручує сміття по спіралі. Вміст сміттєвих пакетів — скло, метал та інші тверді відходи, з усією силою гримають в стінки металевого барабану. Враження, ніби він от-от лусне. Але так і треба, кажуть працівники лінії, адже в ньому розриваються мішки з відходами. Далі через спеціальну сітку відсортовуються дрібні відходи. На цьому й вся автоматизація, адже сортують сміття вручну.

«Серце» сортувальної станції — 8 жінок в масках та рукавицях. По черзі вони порпають руками у нечистотах, вишукуючи «своє» сміття: хто відбирає пусті пляшки, хто перебирає нечистоти, поки не віднайде скло…

«На початку вагончика відсортовують клейонку і картон. Після цього — ПЕТ-пляшки, пластмасу різних кольорів і старі пляшки. В кінці відсортовують металобрухт. Після цього відходи викидують на причіп і везуть на захоронення», — розповів Роман Затварський, директор Самбірського комунального підприємства «Об"єднання».

Сморід у вагончику стоїть нестерпний і це лише за годину роботи станції!

За таку роботу працівниці будуть отримувати близько 6 тис грн, але поки лише в перспективі, адже зараз жінки проходять навчання.

Протягом години тут сортують близько 15 тон сміття. В день — від 40 до 50 тон.

Відсортоване сміття потрапляє на склад вторинної сировини, а звідти його відправляють до Львова на підприємства, з якими укладені угоди про прийом відходів. Решта відходів висипають на причіп і везуть на захоронення.

Крім місцевих відходів тут сортуватимуть й львівські нечистоти.

«Загалом полігон приймає кожного дня 100 тис тон сміття. Сміттєпереробна лінія дасть можливість зменшити приблизно на 30% той об"єм сміття, який буде захоронюватись на полігоні», — зазначив директор розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації Назарій Романчук.

Схожі новини