Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після «голих музикантів» — молитовний сніданок

Виступ епатажної групи в палаці Потоцьких обурив міського голову Івано-Франківська

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив провести чин освячення палацу Потоцьких, де напередодні в рамках фестивалю Porto Franko виступала група «Хамерман Знищує Віруси». Меру не сподобалося, що музиканти були оголені, прикрили свої «достоїнства» лише маскою-муляжем. Каже, таке неприпустимо у столиці Прикарпаття, особливо на відкритому заході в самому серці міста. «Я обурений! Цей виступ був у такій формі (має на увазі стиль ню.Авт.), російською мовою і з використанням нецензурних слів, — сказав Руслан Марцінків для „ВЗ“. — Це може бути хіба що десь у нічних клубах, для певної категорії відвідувачів».

«Хамерман Знищує Віруси» — український музичний гурт, заснований в 1996 році у Сумах. Музиканти працюють у жанрах драм-ен-бейс, техно-панк. Ця група є лауреатом фестивалю «Червона Рута» (1999 рік), а також переможцем конкурсу «Перлини Сезону» 2000 року (у номінації «Танцювальна музика»). Гурт декілька разів виступав хедлайнером музичних фестивалів, таких як «Файне місто» (Тернопіль), «Нашатир» (Дніпро) та «Захід Фест» (Родатичі).

«Після виступу в палаці Потоцьких доручив Гайдару (організатор фесту. — Авт.) освятити місце проведення заходу, — написав Руслан Марцінків на своїй сторінці в соцмережі. — Організатор заходу гарантував дотримання моральних норм і християнських цінностей! Ми, звісно, за проведення заходів, але не таких! Порадьте, як діяти в таких обставинах, зважаючи на звинувачення в політичному переслідуванні організаторів?».

У коментарі для «ВЗ» Руслан Марцінків сказав, що Івано-Франківська міська рада не булла співорганізатором цього фесту, на виступ «Хамерман Знищує Віруси» його ніхто не запрошував. І не пішов би. Про шабаш голих музикантів дізнався з соцмереж. Каже, отримав чимало скарг від обурених містян, які звинуватили мерію в організації таких фестивалів. Руслан Марцінків зізнався, що його вислів про «освячення палацу Потоцьких» — бурхлива емоція. Але від ідеї не відмовляється. Каже, найближчим часом проведе там молитовний сніданок, де обговорить з фахівцями скандальну ситуацію і пригрозить, аби більше таких ганебних випадків не було. «Молитва буде, — продовжує розмову пан Руслан. — На молитовному сніданку обговоримо ситуацію в колі священиків різних конфесій. Думаю, це найкращий вихід, аби заспокоїти певні речі».

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження (музикантам інкримінують хуліганство). Справу порушили за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України — грубе порушення громадського порядку з мотивів неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене группою осіб. За словами мера Івано-Франківська, кримінальне провадження наразі призупинено.

Керівник Івано-Франківська Руслан Марцінків не вперше відзначається «оригінальними» цнотливими рішеннями. У лютому цього року оголосив війну спокусливій рекламі — наказав зняти з вітрини магазину на площі Ринок, 1 надто відверту, на його думку, рекламу жіночої спідньої білизни. У 2016 році заявив, що гей не може бути патріотом, а на сайті міськради з’явилися петиції проти нетрадиційної сексуальної орієнтації. «Перед виборами мене в ефірі одного з центральних телеканалів запитали: чи може бути гей патріотом? Я сказав, що ні. Патріотом може бути тільки християнин, справжній патріот — той, хто вірить у Бога, — зазначав міський голова Івано-Франківська. — Ми повинні стояти на своїх християнських національних цінностях».

Коментар для «ВЗ»
Володимир Гайдар, виконавчий директор фестивалю Porto Franko

Руслан Марцінків, напевно, забув поставити під своїми словами щодо освячення палацу Потоцьких «смайлик». Не було офіційних розпоряджень щодо чину освячення. Такими речами розкидатися не варто. Думаю, він просто хотів згладити ситуацію. Бо в Інтернеті з’явилася не зовсім адекватна реакція, зокрема від людей, які на концерті не були. Побачили в соцмережах ексцентричну фотографію і рознесли у скандальчик. Освячувати палац маємо діями, новим життям, реставрацією… Тоді вже справді можемо запросити на відкриття духовенство.

Група «Хамерман Знищує Віруси» працює в Україні доволі давно, у Маріуполі вони виступали просто неба. У нас концерт був закритим. Були обмеження щодо віку. Туди пускали відвідувачів від 21 року. Перед концертом сказали цій групі, що наш формат фестивалю є максимально стриманим. Не знаю, чи виконавці мають узгоджувати форму одягу? Хоча абсолютної голизни не було! Вони собі придумали такі костюми…

Схожі новини