Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«По периметру всієї будівлі палала покрівля…»

Кому вигідне знищення спортивного комплексу на вул. Клепарівській?

У ніч проти 10 червня у Львові, на території спорткомплексу СКА, що на вул. Клепарівській, сталася масштабна пожежа. О 02.26 телефон служби 101 розривався від численних дзвінків. До рятувальників телефонували мешканці вулиць Джерельної, Шолом-лейхема, Ветеранів, Котлярської, Клепарівської та Леонтовича. Львів’яни скаржилися на сильне задимлення… Для обстеження вказаних вулиць скерували пожежно-рятувальний підрозділ спільно із нарядом патрульної поліції. Чому про пожежу не повідомили мешканці гуртожитку, який розташований впритул до спортивної споруди?

Яка причина загоряння спортивного комплексу? Запитань наразі більше, ніж відповідей…

За інформацією рятувальників, о 02.56 горіння виявили на вулиці Клепарівській, 39а, у 3-поверховій адміністративній будівлі, у якій розташований також стрілецький тир, на території Стрілецького комплексу з адміністративними приміщеннями навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України. Площа будівлі становить 4 400 кв. м. Надзвичайники повідомили, що пожежу локалізували о 05.35, повністю загасити вогонь вдалося лише о 07.51 (?!).

Відреагував на пожежу військовий прокурор Західного регіону Олег Сенюк. Прокурор зазначив: «Чорні стіни, вибиті вікна, знищені дах, третій поверх та частина приміщень другого поверху будівлі…

Для локалізації та ліквідації пожежі було задіяно 24 одиниці спецтехніки ГУ ДСНС України у Львівській області. На щастя, постраждалих і жертв немає, а спортивну зброю та боєприпаси евакуйовано. Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні (ч. 3 ст. 425 КК України) здійснює Шевченківський відділ поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області, а процесуальне керівництво — військова прокуратура Львівського гарнізону".

А ось міністр молоді та спорту Ігор Жданов не виключає, що це був підпал… На своїй сторінці у «Фейсбуці» міністр написав: «Надзвичайна ситуація у Львові — вночі горів оновлений стрілецький комплекс навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України, на вулиці Клепарівській, 39. У комплексі, який ми відкривали два роки тому, був сучасний тир, тут також займалися лучники».

Публічно відреагували на пожежу і спортсмени: «Згорів спортивно-стрілецький комплекс СКА. Що не згоріло, залите водою, — написала у соцмережах Соломія-Ярина Хомицька. — Цілий ранок тренери зі спортсменами (17−20 років) рятували свою зброю та інвентар, який вцілів. Усі у шоку, тренуватися ніде. Чекаємо на реакцію влади та висновки причин загоряння. Надіємося на максимально швидке відновлення спорткомплексу».

«Жах! Трагедія! Погорільцями можна вважати усіх стрільців кульової стрільби України та усіх лучників України, — написав у „Фейсбуці“ Олександр Калініченко. — Адже ця база була унікальною та єдиною у своєму роді в Україні. Збитки на сотні мільйонів гривень».

Спортсмени кажуть, що пожежа сталася за дві доби до Кубка України з кульової стрільби. Невже на підготовці спортсменів до змагань можна ставити хрест? Кому вигідно було знищити унікальну підготовчу базу? Чому, запитують спортсмени, рятувальники приїхали гасити вогонь без води?

Речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев у коментарі для «ВЗ» повідомив: «Для цієї спецтехніки не передбачений резервуар з водою. Вона просто підій має особовий склад… Вона може подавати воду, але від пожежної цистерни, яка виїжджає разом з нею. Нам телефонували мешканці довколишніх районів, які чули задимлення, але не знали, де пожежа. Проте зі самої території СКА не було жодного дзвінка про пожежу. Наші машини їздили по Львову і шукали, де пожежа…».

«Дивно, бо там впритул розташований гуртожиток», — кажу. «Це дуже дивно. Люди бачили, що ми приїхали без води, але не бачили, що у них пожежа, повністю охоплений вогнем дах», — каже пан Туровцев.

«Коли ви знайшли пожежу, як рятувальники діяли?» — запитую.

«Ми розпочали роботу у трьох напрямах, — каже речник. — Це захист будівлі гуртожитку. Ми розпочали евакуацію людей, оскільки пожежа рухалася в їхній бік. Далі — гасіння самої пожежі. Коли ми приїхали, вогнем був охоплений дах і частково другий поверх. І третій напрям — евакуація боєприпасів, які були на першому поверсі. Нам довелося їх витягувати». «Чи був пошкоджений гуртожиток?» — запитую. «До гуртожитку пожежа не дійшла, — каже пан Туровцев. — Її зупинили. Люди одразу повернулися у гуртожиток. Так само не пошкоджений вогнем перший поверх. (Під час гасіння пожежі на другому поверсі вода стікала вниз, тому на першому поверсі було багато води.Авт.). Де саме виникла пожежа і її причини, має встановити слідство».

Учора я зателефонувала до державного секретаря Міністерства молоді та спорту Олега Немчінова, аби розпитати про останню інформацію щодо загадкової пожежі. «Це не наш об’єкт, — сказав Олег Немчінов, — а Міністерства оборони. За чий кошт буде відновлення будівлі — уявлення не маю».

А ось голова відділення Національного олімпійського комітету у Львівській області Юрій Турянський про пожежу навіть не чув. «Я не в курсі, — каже пан Турянський. — А коли це сталося? А-яяй… Я зараз не можу говорити. Я на зборах».

Тим часом серед спортсменів ширяться чутки про те, що хтось поклав око на земельну ділянку, що на території СКА. Ймовірно, що тут планують нову новобудову. Складно сказати, бо приміщення належать Мінобороні. А їх не так легко відчужити…

Схожі новини